Защо с оптичен кабел ще ти е по-добре

Сигурно си чувал или чел за важността на добрия оптичен кабел за области като интернет, телевизия и телефония. Едва ли обаче си наясно по какъв начин всъщност работи той и кое го прави оптимален по отношение на пренос на данни. Ако искаш да обогатиш общата си култура със знания по отношение на оптичните кабели и оптичен интернет, следващите редове са предназначени точно за теб.

Що е то оптичен кабел

Това е вид кабел, в който преносът на данни става чрез светлинна вълна. Затова и се нарича също „оптично влакно“. То е направено главно от диелектрични влакна и чрез тях информацията се пренася високоскоростно и без никакви загуби във формата на сложна светлинна вълна (светлинен лъч). В основното жило обикновено се използва стъкло (или пластмаса) с отлични оптични свойства, докато в повечето използвани в момента проводници носителят на данни е електрически импулс и сърцевината най-често е от проводящ материал.

Двата основни типа оптичен кабел са едномодови и многомодови. Първите изпращат сигнали чрез лазерна светлина, а вторите – чрез светодиоди (LED). Многомодовите обикновено се използват на къси разстояния и са по-добели от едномодовите.

Кои са предимствата на оптичен кабел пред другите видове

Постоянен сигнал

Ползването на оптичен кабел е стопроцентова гаранция за липса на смущения и постоянство на предавания сигнал, без да има никакъв шанс са му повлияят всякакви крайни метеорологични условия или вечните дяволии на енергото със заплашителните токови удари. Съседните електроуреди също не могат да потискат сигнала с генерираните от тях електромагнитни смущения. Разстоянията от началото до края на кабела могат да са значително по-големи в сравнение със стандартните медни коаксиални кабели, но пак запазват постоянно качество и пренасят по-големи пакети от данни с нулеви загуби, а и рискът от корозия е минимален.

По-бързи скорости

С оптичните кабели информацията се предава далеч по-бързо и без амплитуди в сравнение с Ethernet кабела. Благодарение на новата GPON технология пък може (с наличие на добра мрежова карта) при ползване на оптичен интернет да се стигне до скорост от 1024 Mbit/s, надхвърляща до десет пъти предлаганото от всички други видове. И няма как тя да падне заради прекален трафик, дори и в пиковите часове, тъй като оптичният кабел отива право при теб без отбивки по пътя си. Това е то да се движиш със скоростта на светлината.

По-висока сигурност и безопасност

Поради факта, че не превежда електричество, всеки оптичен кабел е точният вариант за места с наличие на високо напрежение, запалими материали и взривоопасни газове, както и за склонни към удряне от мълния сгради. Също така изпращаната по оптични кабели информация е несравнимо по-трудно (макар и не напълно невъзможно) да бъде прихваната в сравнение с тази по медните, защото светлината не може да бъде прочетена.

Много услуги само по един кабел

Писнало ти е да се заплиташ в примката на куп кабели при всяко излизане на терасата в твоята сграда или поне те побърква грозната гледка от тези снопове? Или пък смяташ, че мястото на чинията е в кухнята, а не пред прозореца? Е, оптичните кабели ти дават решението на твоя проблем. С GPON-технологията само по един кабел до теб се докарват и оптичен интернет, и HD цифрова интерактивна телевизия, и телефония. Да не говорим, че има възможност и за допълнителни услуги.

Недостатъците на оптичен кабел

Оптичните кабели са по-трудни за съединяване от медните – това става чрез т.нар. слайсване под микроскоп, и са нужни по-скъпи лазерни предаватели и приемници. Това са два съществени техни минуси, ала най-засягащият те като краен потребител е ограничената им способност за огъване. Възможността им да се „пречупят“ заради тяхната крехкост покачва риска от повреда при наличие на малки деца и домашни любимци наоколо. При все това имай предвид, че пак не е съвсем лека задача да ги съсипеш.

Как работи оптичен кабел

Правилната работа на оптичния кабел започва с точното и внимателно свързване, тъй като тази технология е много крехка за разлика от коаксиалния. Евентуална деформация на кабела може да доведе до счупване на ядрото и разходите за ремонта му са големи, така че трябва да се подходи много грижливо. За разлика от това, процесът по свързване на щепсели в устройствата не е така сложен.

Завършеният оптичен кабел може да предава сигнал, когато е свързан към два други важни елемента от оптичната система. Първият е оптичният предавател – устройство, преобразуващо електрически или аналогов сигнал в светлинни импулси, които после излъчва по кабела. След това кабелът пренася тази информация обратно до оптичен предавател, който приема светлинните сигнали и преобразува сигнала в оригиналния вид.

За финал

Работата с оптичен кабел ти дава повече скорост, повече постоянство на сигнала, по-голяма сигурност и безопасност и те лишава от „удоволствието“ да се спъваш на всеки ъгъл вкъщи или в офиса, като с един куршум удряш няколко заека – телефония, телевизия и интернет. А конкретно с GPON оптичен интернет направо ще се родиш и ще се почувстваш все едно досега въобще не си бил в световната мрежа.