Интерактивна телевизия – предимства пред кабелната

Предимствата на всяка интерактивна телевизия пред кабелната са значителни и като качество, и като количество. Искаш да гледаш любимото си телевизионно съдържание, въпреки че си го изпуснал? Или да го спреш на пауза, за да свършиш нещо спешно? Може би да го запишеш за по-късно? Да имаш електронна програма и напомняне кога да си пуснеш набелязаното? Или пък да избираш дублажи и субтитри на различни езици? Защо не да подреждаш каналите според собствените си интереси? И всичко това при далеч по-качествена картина и без досадни прекъсвания заради смущения на сигнала по трасето?

Е, тогава за теб изборът е ясен – интерактивна цифрова телевизия, и трябва най-сетне да се отървеш от старата кабеларка.

Какво е интерактивна телевизия

Internet Protocol Television, или съкратено IPTV, е най-съвременният процес на предаване и излъчване на телевизионни програми чрез интернет. При интерактивна телевизия сигналът на мнозинството ТВ канали се приема директно от студиата им. Това осигурява огромна ефективност и изключително високо качество на картината и звука, далеч по-високо в сравнение със сателитна или кабелна телевизия.

IPTV се гледа чрез допълнителна приставка set-top-box (STB) и на всички видове и модели телевизори. Сигналът достига до STB устройството по FTP (LAN) кабел от оптичния мрежов терминал (ONT) до дома или офиса на клиента. По нея няма усилватели или други активни устройства. Тази е причината, поради което няма какво да влияе на постоянството или качеството на сигнала при интерактивна телевизия.

С две думи, IPTV ти предлага далеч повече удобни функции и значително повишено потребителско изживяване, съпоставено с познатите до момента технологии за телевизионно излъчване.

Функционални предимства на интерактивна телевизия пред кабелната

Силата на IPTV е в прякото взаимодействие с твоя телевизор и в новите суперудобни функционалности за потребителите. Ето и най-големите предимства на интерактивна телевизия пред кабелната, сателитната и всички останали.

 

1. TIME SHIFT

С тази функция си господарят на времето. Можеш да превърташ назад излъчено по даден ТВ канал съдържание (и напред, когато си върнал вече и си започнал гледането му). Също и да спреш на пауза и да си свършиш някоя неочаквана и спешна задачка.

2. VOD – Video Оn Demand

Та кой не иска да се възползва от удобството да му е подръка богата видеотека с голям избор, от която да си пусне интересно съдържание?! Просто сядаш пред каталога, спираш се на нещо добро и го гледаш, когато ти е кеф.

3. ТВ архив

С интерактивна телевизия имаш достъп и до ТВ архив, съдържащ предварително записани продукции на телевизионните канали до седмица назад. Спокойно, вече няма да се тюхкаш, че си изпуснал „Бразди“.

4. EPG

Това е на практика телевизионният програмен справочник. С него удобно и лесно виждаш на екрана списък с ТВ каналите и програмата им за няколко дни напред и назад. Имаш и допълнителна информация за всяка рубрика, филм или сериал, и то подредени по жанр. Заради наличието на „картина в картината“ виждаш и какво дават по другите канали, докато оглеждаш програмата. Тук можеш също да заявиш запис на нещо интересно, да поискаш напомняне да превключиш на друг канал или да упражниш функцията „Родителски контрол“. Това е поредното изключително преимущество на интерактивна телевизия.

5. Преподреждане на канали и събиране в „Любими“

Когато си заринат от стотици канали, понякога е трудно и досадно да стигнеш до набелязания. Тук на помощ идва тази функция, с която можеш да поставиш на първите места най-предпочитаните си и да ги групираш жанрово – я спортни, я филмови, я документални. Можеш да си направиш и личен списък с най-любимите.

Предимства на интерактивна телевизия в ефективност и качество на картината

И при кабелна цифрова телевизия, и при сателитна сигналът за всички телевизионни канали се изпраща едновременно и потребителят избира кой да възпроизведе на телевизора си. При IPTV обаче сигналът се подава спрямо конкретния избор на потребителя и така става концентриран към един ТВ канал. По този начин технологията става по-ефикасна при интерактивна телевизия. Осигурява се далеч по-висококачествено предаване на сигнала и по-реалистична картина на екрана ти.

Кой е недостатъкът на интерактивна телевизия

Няма нищо идеално, особено когато е ново-новеничко. Минусът на тази технология е, че за да достави картината и звука с необходимото качество, IPTV предаването изисква силен и стабилен интернет за поемане на трафика на сигнала. Ако трафикът на данни се увеличи с много накачени на един клон маймуни (често става в мрежа с твърде много клиенти), предаването на сигнала може да закъснява или да се загуби.

Добрата новина за теб е, че NetSurf е поправил и този единствен недостатък при интерактивна телевизия благодарение на своя GPON оптичен интернет. Чрез полагането на оптичен кабел право в дома или офиса ти се гарантира постоянната бързина и неповлияване от електромагнитни смущения и метеорологични фактори. Дори и в пиковите часове няма риск някой да се прикачи към линията ти, както се случва при телефонния и телевизионния кабел. Ще си гледаш мача, филма или сериала без никакви грижи.

За финал

След всичко гореизброено още ли се чудиш дали да преминеш към интерактивна телевизия? Стига си му мислил – само на една крачка си от това да се превърнеш в програмен директор на собствена телевизия, като същевременно си улесниш живота несравнимо. Знаем, че към кабелната може да те влече и носталгията по отминалите славни дни, но животът не спира. И, вярвай ни, с новите технологии е още по-хубав. Затова вземи най-новото поколение телевизия IPTV от NetSurf и се равай на всичките им преимущества.