Златните правила за твоята интернет сигурност

Интернет промени и не спира да променя живота ни с безбройните си предлагани удобства за забавлението и работата ни. Заедно с тези неоспорими блага вървят паралелно и купища рискове за безопасността на нашите данни, затова сме длъжни да се научим как сами да се опазим във виртуалната среда. В NetSurf ни е грижа за теб, затова ще ти предложим в следващите редове най-добрите съвети за твоята интернет сигурност.

Дигиталните заплахи

Malware (вирус и червей), Fishing & Farming

Малуеър се нарича по-общо онзи зловреден софтуер, който цели да открадне ценна информация и данни от твоето устройство, като често въобще не подозираш присъствието му. Често е скрит в друг файл или под формата на уж безвредна програма или приложение. Може да бъде вирус, например добре познатият Троянски кон, или червей, който плъзва при теб през заразен уебсайт, имейл или чат апликация.

Фишингът също става чрез имейл, а фармингът те пренасочва към фалшива уебстраница – и в двата случая те прилъгват да въведеш ценни данни, включително и от личните ти документи и банковата ти сметка.

Ето какви мерки можеш да предприемеш за своята интернет сигурност:

  • Често ъпдейтвай операционната си система (сканирай я периодично) и антималуеър пакета си;
  • Мисли при твърде хубави предложения, преди да кликнеш на линк (особено съкратен, състоящ се само от цифри и пълен с правописни грешки) или да свалиш файл от непознат имейл адрес или уебсайт;
  • Пази паролите и ценната си информация – помни, че голяма компания никога не би ти поискала в интернет паролата или конфиденциална информация (ЕГН, номер на лична карта, паспорт или шофьорска книжка, номер на дебитна или кредитна карта, банкова сметка, пароли), а и периодично прави копия на важни за теб файлове на отделен носител (на външна памет или в облак);
  • Провери преди въвеждане на ценни данни в уебстраница дали пред адреса й присъства „https“ (протокол, гарантиращ защитена връзка и автентичен източник);
  • Непрестанно дръж своя Firewall включен – това е още една вградена превенция;
  • Не се хващай на pop-ups – изскачащи на екрана ти от нищото самостоятелни съобщения, най-често рекламни.

Хакове Man-in-the-middle (MITM)

Това са по-прикрити заплахи, които се целят лично в теб. При т.нар. Man-in-the-middle attack недоброжелателят е ролята на умело скрит посредник и има пълен достъп до комуникацията ти, включително може да атакува паролите ти. Затова и подхождай с фантазия, когато ги измисляш (с всякаква подредба на букви, цифри и знаци), и често ги обновявай! Също така, както писахме и по-горе, преинсталирай често операционната си система с нов антималуеър пакет, дръж си включен Firewall-а и се пази от непоискани съобщения и pop-ups.

Как ще разбереш, че си хакнат ли? Ето няколко подсказки: защитният ти софтуер разпознава заплаха, на екрана ти изскачат странни pop-ups, машината ти е скандално бавна и се изключва сама неочаквано, произволно ти се появяват нови файлове и рязко нямаш място на харддиска ти, сменена ти е началната страница на браузъра, курсорът на мишката ти се движи сам напосоки. В тези случаи няма какво да чакаш – моментално преинсталирай операционната си система и следващия път вземи по-сериозни защитни мерки за своята интернет безопасност.

Кражба на профил

Тя се случва, когато някой друг човек влезе с правилната парола в профила ти в социалната мрежа, електронната поща, платформата за общуване или уебсайт, а после я промени с непозната за теб, оставяйки те „на сухо“. От това може да последва онлайн тормоз – например публикуване от твое име на нежелани снимки, коментари и съобщения към други хора, и открадване на лична конфиденциална информация.

И тук сред решенията за превенция са силната и често обновявана парола за всеки различен твой профил в интернет, допълнителен имейл адрес (през него може да поискаш смяна на паролата във Фейсбук например), споделянето на възможно най-малко лична информация (име, адрес, телефон, снимки и т.н.). Ако все пак вече злината е сторена, моментално сигнализирай на администраторите на съответния уебсайт, уведоми близките, приятелите и познатите си и се свържи онлайн или офлайн с крадеца в опит за решаване на проблема.

Рискове за децата

Те са изложени на най-голяма опасност в интернет средата поради своята неопитност и наивност. Онлайн педофилия, страшни сайтове, онлайн предизвикателства, игри с насилие, онлайн тормоз, порнография, радикализация, пристрастяване към интернет – това са някои от най-честите заплахи за малчуганите и тийнейджърите във виртуалния свят.

За да им помогнеш да си спестят ужаса, не ги стряскай и ти допълнително с разпити, а покажи искрена заинтересованост към случващото се с тях, когато забележиш тревожни симптоми. Попитай ги непринудено какви сайтове и приложения ползват, с какво са им интересни, дали се иска регистрация за тях (ако да, какви лични данни отвъд имейла). Поискайте заедно да разгледате възможностите за настройки на профила им.

Техническите начини за интернет сигурност на детето ти са няколко: 1) за браузъра на компютъра или лаптопа му – инсталиране на приставката WOT (Web of Trust); 2) за мобилните устройства (смартфон/ таблет) – инсталиране на Dolphin браузър или изтегляне на Ultimate flag като отделно приложение; 3) при най-малките (до 10 години) използвай точната програма за родителски контрол след разговор с детето; 4) при Windows 7, 8 или 10 имаш вариант да създадеш детски профил на хлапето си.

Изводи

Като твои доверени интернет доставчици ти казваме, че в глобалната мрежа както всичко може да ти изглежда много лесно и бързо, също толкова лесно и бързо можеш да си навлечеш и огромни проблеми. Затова пази паролите и личната си информация с цената на всичко, не се подлъгвай по наглед свръхпримамливите оферти на един клик разстояние, не се доверявай сляпо, следи за здравето на устройството си и, най-вече, пази децата си!