Как GPON интернет изпреварва LAN, ADSL и DOCSIS

Мразиш, когато нетът ти спре насред разгара на спешната ти задача, в критичната точка на филма или мача, посред милия разговор с приятел или роднина отдалеч, нали? Е, с новото поколение GPON интернет тези дни са минало. Той навлиза все по-мощно и вече никоя друга технология не може да го спре – нито LAN-мрежовият нет, нито идващият в дома и офиса по телефонния (ADSL) или телевизионния (DOCSIS) кабел. Отиват си дните на наблъскани огромни снопове от кабели, висящи от блок до блок и от къща до къща – бъдещето вече е днес чрез GPON и NetSurf не се уплаши първи да го доведе при теб.

Що е то GPON

GPON (Gigabit Passive Optical Network) представлява автоматична мрежова архитектура. В нея чрез пасивни (незахранени) сплинтери единствено оптично влакно обслужва множество точки на достъп, обичайно 32 на брой, и се осигурява на потребителите свръхзащитен и високоскоростен достъп на оптичен интернет до 1 Gbit/s. Какво да не му харесваш?!

Предимства на GPON пред LAN, ADSL и DOCSIS

Висока скорост и стабилност на връзката

Не е случайно присъствието на Gigabit (Гигабит) в името на GPON: тази технология позволява предаване на данни със скорост до 1024 Mbit/s. Това надхвърля многократно, дори десетина пъти повече, всички предлагани скорости на интернет до момента и от LAN, и от ADSL, и особено от DOCSIS мрежите.

По този начин вече не ти е никакъв проблем да си седнеш спокойно да си изгледаш дълго чакания филм или мач на онлайн стрийм, без да се притесняваш, че в най-напечения момент ще дойде срив и ще трябва пренавито да бързаш да възстановиш връзката. Ако пък си в офиса, няма шанс нещо да те спъне и ще можеш да реагираш светкавично на всяка заявка, запитване и поръчка. Високоскоростният интернет днес не е прищявка, а основна нужда и GPON я задоволява напълно.

Скоростта не намалява при засилен трафик

Често ти се е случвало в годините, знаем, затова с GPON слагаме край на охлювените скорости заради качването на твърде много маймуни на един клон. Полагането на оптичен кабел директно в дома или офиса ти гарантира постоянната бързина и неповлияване от електромагнитни смущения. Това важи дори за пиковите часове и няма риск външни лица да се накачат към линията ти, както е възможно при телефонния и телевизионния кабел.

ADSL може и да продължава да е лидер сред „медните“ комуникационни линии, но оптичните все повече излизат на преден план и в близко бъдеще ще са пълният хегемон. Телефонните линии, знаем, далеч не са идеални откъм качество и всякакви течове и неизправности водят до шум, пречещ на стабилната телевизия и интернет връзка, пък и колкото по-далеч си от централата, толкова по-бавна е крайната скорост при теб. Да не говорим, че ако у дома или в офиса нямаш телефонна линия, а искаш да ползваш само интернет, пак си принуден да плащаш и двете услуги в комплект. GPON хем те улеснява, хем ти пести пари, хем ти дава повече гаранции за качество на услугата.

Не се влияе от атмосферните условия и капризите на енергото

Присветне навън и после гръмне, а на теб сърчицето ти се свива. Няма да дочакаш края на филма или мача и ще трябва като в лошите стари времена да чакаш края на бурята, за да продължиш нормално живота си.

Край! Баста! С GPON спираш да се тревожиш за метеорологичните условия и да следиш трепетно прогнозата за времето. Ако имаш лаптоп, таблет или друго устройство с независим източник на захранване с електричество, ще имаш интернет и телевизия каквото и да става навън. Това е така, защото тази нова технология се гради на базата на влакнест кабел без ток, а и няма активни устройства (т.нар. суичове) между доставчика и абоната, тъй че влагата и номерата на енергото тук не вървят. Висящите на открито по блокове, стълбове и дървета кабели на LAN и ADSL интернет доставчици са лесна мишена за мълниите, докато ти ще си са защитен напълно с GPON оптичен интернет.

Доставката на интернет, цифрова телевизия и телефон става само по един кабел

Досадно е да се оплиташ постоянно в кабели на терасата и да ти се грози гледката от прозореца, така е. Затова и GPON-технологията единствена ти спестява това „удоволствие“, като докарва до твоята сграда оптичен интернет, HD цифрова интерактивна телевизия и телефон само с един кабел. Към това може да добавиш дори услуги като видеонаблюдение, сигурност и противопожарна охрана. Минимализмът е лукс.

Сигналът е криптиран

Докато при LAN мрежите всички треперехме за своята интернет сигурност и защитеност, тъй като споделените файлове там са разпръснати из цялата мрежа и администрирането й беше тежка задача, с GPON най-сетне можем да си отдъхнем. Тази технология използва криптиране на данните, за да се предпазят те от подслушване. Джулиан Асандж и Едуард Сноудън ни показаха, че всеки от нас е обект на интерес от специалните служби и мултинационалните корпорации, а пък хакерите денонощно се опитват да извлекат полезна (за тях) информация за нас. Е, с GPON задачата им ще е по-трудна.

Краят на жицата

„Сред пера на ранни птици, сред безброй висящи жици“, пееше Васил Найденов в „По първи петли“. Но докато емоцията от тази велика песен е винаги хубава, гледката реално ни вбесява с грозотата си. Няма населено място в България, където доставчиците на интернет и телевизия да не са оставили отвратителна следа с разпънатите кабели над земята по стълбове, простори, дървета и между блокове и къщи.

Подземната мрежа решава този проблем, освен че, както вече описахме по-горе, гарантира висока и постоянна скорост и стабилна, сигурна и независима от външни фактори връзка. С две думи GPON е всичко, за което копнееш, когато се появи поредният неминуем при „медните“ комуникационни линии проблем. Решението е вече само на няколко пръсти разстояние.