Защо 5 GHz Wi-Fi бие 2.4 GHz Wi-Fi интернет

Вече несъмнено си чул за 5 GHz – новото чудо в областта на Wi-Fi безжичен интернет, и може да си се пообъркал от разнопосочните мнения за тази ултрамодерна технология. Е, следващите редове ще успокоят всичките ти опасения и ще убият всичките ти съмнения – 5 GHz Wi-Fi бие по всички важни елементи (скорост и стабилност) традиционната сила 2.4 GHz Wi-Fi. Щом ние от NetSurf, които винаги сме сред първите във внедряването на високите технологии, правим този залог, бъди сигурен: 5 GHz е тук точно навреме, за да улесни живота на всички нас и на близките ни.

Тя е по-новата в сравнение с другата лента – 2.4 GHz, и има далеч повече предимства от нея, макар че доста хора, чули-недочули и разбрали-недоразбрали, сякаш се плашат да преминат към нея от първичен страх от новото. Защото в медийното и публичното пространство от известно време се ширят всякакви врели-некипели за близкозвучащия термин 5G – нов стандарт за мрежи на мобилни телефони и устройства – и вървящите с това конспиративни теории.

Така че не се притеснявай – 5 GHz Wi-Fi няма нищо общо с 5G. И да, 5 GHz Wi-Fi е супер откъм качество, бързина и безопасност технология за оптичен интернет, която няма да ти докара генетични мутации, да ти увреди ДНК-то или да ти донесе постоянно главоболие. Тя е тук само и единствено да ти помогне да се забавляваш по-добре и да работиш по-ефикасно.

Предимства и недостатъци на 5 GHz Wi-Fi пред 2.4 GHz Wi-Fi интернет

Скорост

Първото преимущество на 5 GHz Wi-Fi, на което трябва да се постави ударение и да се подчертае дебело, е скоростта. В домашни условия с NetSurf лентата с 2.4 GHz Wi-Fi може да поддържа бързина на интернет до 80 Mbit/s, като това зависи от класа на рутера, докато с 5 GHz Wi-Fi бъди готов да се изстреляш в космоса като ракета с 300-400 Mbit/s.

Стабилност

Следващото предимство е по отношение на стабилността на връзката. 5 GHz Wi-Fi предлага повече незастъпващи се канали – 16 срещу 11 на 2.4 GHz, а това води до избягване на задръстването и смущенията. Той е отличен за типични за България гъсто населени жилищни райони с много апартаменти и къщи със собствен рутер и безжична мрежа, както и за големи бизнес сгради с множество офиси. Освен стабилност – нека се върнем на горния параграф, липсата на „задръствания“ носи и по-висока скорост на твоя оптичен интернет.

микровълновите фурни забавят интернета

При честотната лента от 2.4 GHz е трудно да си намериш пролуката, тъй като е доста по-използваема от Wi-Fi, например от старите видове телефони и устройства като тези за отваряне и затваряне на гаражни врати и за наблюдение на бебета или хладилниците и микровълновите печки. Нали не искаш, докато си топлиш яденето, нетът ти да забие? Ето тези безумни задръствания са огромният недостатък на 2.4 GHz Wi-Fi.

Обхват на сигнала

Огромното преимущество на 5 GHz Wi-Fi обаче е по-дългият ефективен обхват и предаване на сигнал през стени и твърди предмети пред съперничещата честотна лента. Това го прави подходящ, ако искаш интернет, който да се простира на по-далечни разстояния – например в големи търговски комплекси в масивни сгради или пък модерни автоматизирани ферми с дистанционни устройства за управление.

По-късите вълни на 5-гигахерцовата честотна лента могат да бъдат компенсирани чрез разширители на обхвата или мрежови Wi-Fi системи, но това извиква нуждата от бюджет за инвестиция.

Защо да избереш 5 GHz Wi-Fi пред 2.4 GHz Wi-Fi интернет

Ако ще да имаш дори и само относително модерен рутер, той вероятно е двубандов (двучестотен) и поддържа и 5 GHz, и 2.4 GHz Wi-Fi. Идеален е при използване на множество устройства, тъй като една част от тях може да оставиш за телефони, таблети, бебефони и т.н. на по-ниската честотна лента, а изискващите повече трафик дейности, например гледане на филми и видеоклипове или възпроизвеждане на игри, да пренасочиш към по-високата. Както вече писахме, с 5 GHz Wi-Fi си гарантираш по-високи скорости и по-стабилна връзка.

 

Другият съществен фактор е местоживеенето. Ако си заобиколен навсякъде от апартаменти и/ или къщи и всички имат собствен рутер и безжична мрежа, а искаш да си сигурен в постоянството и бързината на нета си, няма какво да му мислиш и да се колебаеш: 5 GHz Wi-Fi е твоето нещо. Все пак не забравяй, че тази мрежа, колкото и да е супер в по-малки пространства, ще намали резултатите си при отдалечаване от рутера.

Друга нелоша идея е да свържеш близките до рутера устройства към 5 GHz, а всички останали – към 2.4 GHz.

За финал

Ако вече си клиент на NetSurf или планираш да станеш, значи несъмнено не се плашиш от новостите, защото ние и клиентите ни сме едно. В нашето семейство и в нашия живот 5 GHz Wi-Fi вече е съществена част от желанието да осигурим безопасен, непрекъсваем и бърз оптичен интернет. Затова забрави за конспирациите и недомлъвките, за облъчените птичи ята и мутиралото ДНК, а смело потъни в света на вечното забавление и плавния труд с 5 GHz нет. Бъдещето никого не чака.