Свободата от прехвърлянето на интернет от телефон към компютър

На път си и далеч от своята Wi-Fi мрежа, тази там където си в момента не те връзва или нетът е супербавен, а имаш да провериш важен имейл, да изпълниш спешно някоя задача, въобще трябва да свършиш нещо важно по работа или лично за теб на големия екран на твоя лаптоп. Какво правим тогава? Е, има един начин да успееш в мисията си: да ти бъде споделен мобилен интернет от смартфон.

Дигитални номади, офис бегълци и обикновени нуждаещи се

Тази технология е от огромно значение в днешното време, в което глобалното разпространение на интернет позволява да работим не залепени непрекъснато за стола в офиса, а отвсякъде където имаме връзка и духът ни насочва. Десетки, а скоро и стотици милиони са т.нар. дигитални номади, които постоянно сменят местоживеенето си в различни точки на света, възползвайки се от даваната от новите технологии свобода.

Не е нужно обаче да си дигитален номад, за да се радваш и ти на късането с монотонността на живота в офиса с всекидневните му ритуали. Може да си просто обикновен офис беглец, който чака първата възможност да поеме по пътя далеч от рутината. При всяко положение обаче, когато имаш работа по интернет, ти се налага да си винаги във връзка, за да можеш да реагираш своевременно при нужда от изпълнение на определена задача.

Или пък просто да си някъде на път – при баба на село, с децата на излет в планината, с приятели на къмпинг, а да искаш за два часа да изгледаш един хубав филм или някой суперважен мач. Някак не върви да гледаш мимиките на Робърт де Ниро или финтовете на Лионел Меси на нюню екранчето на смартфона, нали? Ясно е: за целта ти трябва големият екран на лаптопа. Проблемът е, че твоето устройство не може и не може да се свърже с наличната Wi-Fi мрежа или такава въобще няма. Е, както обичат да питат КАТ-аджиите при среднощни проверки и хванато нарушение, какво правим сега?

Как да прехвърлим интернет от телефон към компютър

Решение на проблема има, като вариантите са три. Първият е да направим прехвърлянето на мобилен интернет към лаптопа жично чрез USB, вторият е чрез използването на Bluetooth, а третият – чрез Wi-Fi. За връзването на лаптоп или настолен компютър с операционна система Windows са за препоръчване първите две опции. Те са и по-бавни, но ще започнем от тях.

Свръзка чрез USB кабел

Използваният от теб за зареждане и пренос на данни от телефона на компютъра ти кабел в единия край е с пълноразмерно USB, а в другия – Micro. Имай предвид, че е много важно кабелът да е с високо качество, тъй като от него в огромна степен зависи каква скорост ще има интернет връзката ти. След свързването на устройствата в повечето случаи нужните драйвъри се свалят автоматично. Ако все пак това не се случи, можеш да посетиш уебсайта на производителя на смартфона и да ги инсталираш ръчно.

В случая с Android смартфоните имат различни интерфейси и версии, ала функциите са едни и същи. Малко по-сложен е процесът при споделянето на нет при по-старите версии на операционната система: 1) влез в настройките на устройството си; 2) потърси раздела “Безжични мрежи” или негов производен; 3) натисни “Още” и ще отвориш менюто с допълнителни настройки; 4) кликни върху “Режим на модема” – там вече имаш избор между USB и Bluetooth.

Съвсем фасулска работа обаче е, когато устройството ти работи с по-нова версия на Android, например смартфона Huawei P30 с Android 10. Тогава последователността е следната: „Настройки – Още – Тетъринг и преносни точки за достъп”. Първата опция е „USB Модем” или Тетъринг през USB” (случва се, макар и рядко, при избиране на този вариант в мобилните си телефони да виждате подробно обяснение как да направиш връзката). На екрана на лаптопа или компютъра ще се покаже ново уведомление за свързване с устройство: след като си в мрежови връзки, щракни с десния бутон на мишката върху “Свързване към локални мрежи” и избери “Включи”. Воала, вече можеш да използваш мобилния нет на компа си.

При случая с iPhone вкарай USB кабела в компютъра, в параметрите на мрежата избери iPhone и след това конфигурирай настройките. Готово!

Свръзка чрез Bluetooth

При този начин не ти е нужен кабел, но пък връзката е доста по-бавна. Влез в настройките и се увери, че устройството ти е направено видимо (същото се отнася и при споделянето на мобилен интернет чрез Wi-Fi, на което ще се спрем след малко). За Bluetooth свързване трябва да влезеш в контролния панел на компа си, да избереш „Устройства и Принтери” и „Добави устройство”.

 

Веднъж щом смартфонът ти бъде намерен и свързан, на екрана му ще излезе въпрос за позволяване на свързване, който евентуално ще е съпроводен от код за верификация. Има възможност да ти се наложи и още едно действие – на лаптопа/компютъра в “Устройства и Принтери” да избереш с десен бутон на мишката “Свързване чрез” и “Точка за достъп”.

Свръзка чрез Wi-Fi

При този трети вариант можем да вържем към смартфона повече от едно устройство, като при това скоростта на нета е драстично по-висока. Достъпът е при същата последователност в настройките на твоя телефон или таблет с единствената разлика, че при крайната стъпка избираш като точка на достъп Wi-Fi.

В мнозинството от случаите всичко се извършва автоматично, макар че не е невъзможно да има и вариант, при който да трябва да въведеш настройка и ръчно. При това положение избери този уеб протокол за криптиране на мрежа – WPA2 PSK, и парола с минимум 8 знака, която да се въвежда при свързване от другото устройство. Браво, сега с пълен успех можеш да споделяш интернет от Android устройствата си.

При използване на iPhone активирай Hotspot-услугата, която можеш да откриеш в Settings  > Personal Hotspot. После избери името на своя телефон в списъка с достъпни Wi-Fi мрежи на лаптопа и въведи паролата, когато ти бъде поискана. За да я видиш, отиди отново в Settings  > Cellular > Personal Hotspot (Настройки > Мобилна мрежа > Персонален Hotspot).

Комуникациите са свобода

Най-доброто от двата свята – този на съвременните технологии и на простора на душата: ето това ти дава възможността да прехвърляш мобилен интернет към лаптопа ти. Никога не е било по-лесно да си свободен, остава само да грабнеш този дар с пълни шепи и да живееш така както винаги си искал: по пътя и с широко отворени очи и сърце.