С оптичен интернет гледането на онлайн ТВ е песен

Телевизията живее днес в много интересни времена и преминава през промени, които ще определят нейното дългосрочно бъдеще. Българският пазар в тази индустрия се променя с бесни темпове успоредно с растежа на зрителите на онлайн ТВ чрез мобилни устройства и приложения, както и заедно с развитието на интернет услугите в страната – едни от най-добрите в целия свят.

Благодарение на навлизането на даващия висока скорост и сигурност оптичен интернет днес гледането на телевизия е съвсем различно изживяване и ти дава спокойствие и сигурност, че няма да изпускаш любимото си съдържание, където и да си. Как обаче се оказахме част от авангарда в света в този сегмент, ще ти разкажем в следващите редове.

Причини за бума на онлайн телевизията в България

Този бум в България се получи като следствие на разширяването на покритието на HBO GО, навлизането на Netflix и увеличеното онлайн присъствие на тукашните производители на съдържание. Националните телевизии bTV и „Нова телевизия“ създадоха и непрекъснато развиват своите платформи – съответно Nova Play и Voyo, докато Fox пусна своята Fox Play.

Любопитен факт е обаче, че при всички тези новости поне за момента все още не се забелязва силен отлив на абонатите на сателитна и кабелна телевизия. Вероятно това се корени в нежеланието на по-възрастните ползватели да си „усложняват живота“ с модерни технически джаджи, напълно непознати за тях.

Много показателен за растежа на този сегмент от телевизионната индустрия в България е случващото се с HBO GО. Макар че не се изнасят официални точни данни колко са ползващите тази платформа за хитови филми и сериали, според някои източници цифрата надхвърля 100 000 – доста добър показател за развитието и потенциала на онлайн телевизията.

Как интернет промени телевизията

Съвсем доскоро беше неписан закон във всеки дом да има един, че и два или дори три телевизора, около които да се гради семейният уют. Още от втората половина на ХХ век само допреди няколко години телевизията играеше ролята на основен източник на информация и забавление за цялата планета. В днешно време обаче все по-малко хора се учудват на липсата на телевизор в нечий дом, тъй като все повече и повече са онези, които се уповават на интернет, за да гледат набелязаното информационно-публицистично съдържание, филми и сериали.

Гледаш каквото, когато и където си поискаш

Главният фактор за изместването на телевизията от трона е този, че интернет прави най-съществената разлика – благодарение на него зрителят може да гледа каквото си поиска и където си поиска. Стига му само да има подходящото устройство и добър нет. Опитите с предлагането на т.нар. on-demand услуги от телевизионни и кабелни компании не успяха да спрат предаването на трона – просто съдържанието е достъпно само през телевизора и не всичко излъчено се качва.

Телевизиите се приспособяват

Днес потребителите записват интересното съдържание, както преди са го правели родителите им на VHS и после на DVD, и го ъплоудват в глобалната мрежа. За зрителя е по-удобно и лесно да намери и свали каченото, защото може да го гледа където, когато и както пожелае, без досадни прекъсвания за реклами. И телевизиите се приспособяват към това и се присъединяват към този подход. Неслучайно те се възползват и от бума на социалните медии, възползвайки се от възможността да се споделя тяхно съдържание от зрител на зрител.

Нови устройства за новите публики в новото време

Успоредно с растежа на пазара и на качеството, предлагано от доставчици на интернет услуги, расте и този на различните смарт устройства – телефони, таблети и телевизори. Вече около 75% от българите имат смартфони и броят на притежателите се е удвоил в последните пет години, стана ясно от статистическо проучване на мобилния оператор „Теленор“ през 2019 година. С таблетите положението е подобно, а това спомага за тенденцията за увеличаване на аудиторията, гледаща телевизия с разнообразен набор от устройства, при все че по традиционния начин – пред телевизора у дома в реално време – още го правят около 80% от зрителите.

С оптичен интернет гледането на онлайн ТВ е крайно улеснено

Увеличаването на скоростта и сигурността на фиксирания и мобилния интернет улеснява достъпа до качествено съдържание на родния зрител. България може и да изостава в доста отношения от останалия свят, но поне откъм интернет е в челото на класацията и всички ние се възползваме от това.

Гледаш без прекъсвания с GPON и 5 GHz Wi-Fi

За да гледаме безпроблемно желаните филми, сериали, мачове или публицистични рубрики от телевизиите, се нуждаем от това нетът да е бърз и да не спира или прекъсва. Тук е ролята на оптичния кабел, който гарантира постоянството на предавания сигнал и липсата на смущения без значение от тежките метеорологични условия или вечните проблеми с електропреносната мрежа. С новата GPON технология пък може, при наличие на добра мрежова карта, скоростта на интернет по оптика да надхвърля до десет пъти предлаганото от всички други видове. При това без да пада в пиковите часове заради прекалено много трафик, особено ако залагаш на 5 GHz Wi-Fi.

При всичко гореизброено българският потребител няма как да не се възползва от възможността да гледа онлайн телевизия с качество като на малцина други зрители в света. Кинохитове и класики, най-нови сериали, най-интересните спортни събития, най-добрата публицистика – всеки един продукт на родните и чужди ТВ компании е вече само на една ръка разстояние. С нашето мобилно приложение NetSurf Play например вече можеш да гледаш на живо в реално време от която и да е точка в България или чужбина над 30 канали.

За финал

Новите смарт технологии и бясното им развитие дават много възможности, поставят предизвикателства и карат ТВ компаниите да бъдат все по-добри в създавания продукт. Според специалисти в областта, класическата телевизия и телевизията „при поискване“ взаимно ще се допълват заради по-лесния и по-удобен достъп на потребителя до съдържанието, което го интересува. А суперкачеството на българския оптичен интернет е гаранция за продължаване на тенденцията на удивителен ръст в гледането на онлайн ТВ.