Кои са новите лесни и удобни начини за разплащане

Мишката изяде първо книжката, а после и дюшеците и бурканите. Е, чисто метафорично де. Просто в новото време дигитализираните онлайн плащания вземат превес и започват да доминират над тези в брой с навлизането повсеместно на новите технологии. Най-вече на сигурния и бърз оптичен интернет.

Кредитни/дебитни карти, банкови трансфери, електронни портфейли.. Има и още куп други начини, които улесняват съвременния потребител до максимална степен. Начини да не губи време и нерви за действие, което може да стори еднократно или да автоматизира с един цък на мобилния си телефон.

Ако си от онези недоверчиви към банките и онлайн транзакциите хора, ако за теб дебитната карта е единствено някакъв мистериозен безплътен склад за парите ти, няма проблем. Всеки има правото и свободната воля да решава за себе си. Повярвай ни обаче – не е никак далеч времето, когато ще си се убедил в удобствата и благините на нашето съвремие откъм технологии. Тогава ще има да си се чудиш защо толкова си упорствал. А плащанията са нещо, което няма как да избегнеш в твоето всекидневие, където и да отидеш.

Някои популярни начини за онлайн плащания

1. Кредитните/дебитните карти

Кредитната/дебитната карта заема челното място при най-популярните методи за разплащане, особено в областта на електронната търговия. Плащането с нея ти гарантира повече сигурност от останалите начини и намалява шансовете за злоупотреба от трети лица. Ако някой ти открадне парите на улицата, няма как да помниш всичките си серийни номера на банкноти и да уведомиш всеки магазин наоколо да ти даде сигнал при появата им, нали? Едно обаждане до банката за спиране на транзакциите с картата обаче ти решава бързо проблема.

Пластиките също така имат и допълнителна защитни механизми, заради които е немислимо някой друг да ги използва, без да знаеш. Ако си активираш например получаването на SMS известия за всяка транзакция, след всяка ще имаш на мига доказателство, че си платил. Пък и няма опасност да те таксуват два пъти. В случай че се тревожиш, че при плащане с карта по-трудно следиш разходите и наличностите си, се възползвай от онлайн банкиране. Така с мобилното си приложение ще можеш във всяка една секунда и навсякъде, където имаш интернет, да правиш справка. Кредитните карти дават и супер бонуси и отстъпки, така че няма какво да чакаш.

2. Банковите трансфери

Това е друг популярен метод за разплащания. При него потребителят дава номера на банковата си сметка и нужната информация за акаунта си, като така оторизира търговеца да тегли посочената сума през специална сигурна мрежова връзка. По-ниските такси са основното предимство на банковите онлайн трансфери, както и възможността да се плащат комунално-битови услуги и да се прави платежно нареждане.

3. Електронните портфейли

Ето го и третия глобален начин за разплащане. При електронния портфейл обаче винаги има и друг спомагателен метод за извършване на самата транзакция (кредитна/дебитна карта или банков трансфер). Защитата на плащанията и всички детайли по извършваната операция осигурява съответната компания, предоставяща този е-портфейл. Такива са например PayPal, Amazon Payments, Google Wallet или Apple Pay.

По света и у нас – какви са тенденциите при онлайн плащания

Предоставяните удобства от новите технологии и неспирният бум конкретно в областта на интернет направиха от 2019-а годината с най-високи показатели за безкешови плащания в света в цялата история. Според доклад на BI Mobile Payments ръстът на онлайн разплащания ще достигне до цели 503 млрд. долара през 2020 година. За сравнение, през 2016-а сумата е била от 75 млрд. долара. Потребителите се чувстват все по-уютно при правене на транзакции по своите мобилни устройства и от EMarketer прогнозират изумителен ръст от цели 37,9% на тази дейност през новата година.

В България може и много неща да не работят както трябва, но поне е създадена стабилна и ясна регулаторна среда, която благоприятства развитието на електронни плащания. Неслучайно е и доказателството за това: постоянно растящите обеми на ползваните платежни услуги. През първото шестмесечие на 2019 г. има увеличение с 12% на стойността и със 7,2% в броя на обработените плащания в сравнение с първото шестмесечие на 2018-а. Статистиката е ясна: средните суми, които хората плащат дигитално, растат всяка година.

Защо и как да се възползваш от удобствата на новото време с нас

Е, и още питаш?! Защото е лесно, защото е бързо и защото е сигурно. Виж защо да избереш да не идваш на крак до някои от магазините на NetSurf, за да си плащаш таксите, а се спреш на варианта с алтернативен метод:

  1. Пестиш ценно време – вместо да ходиш до каса и обратно, а там вероятно да се тюхкаш по туткави опашки, можеш да се поглезиш. Гледане на епизод от любимия сериал, четене на интересна книга, отдавна отлагана среща с приятели или, ако толкова ти е мъчно за ходенето пеш, хвърляне на пот със спорт – има къде-къде по-добри варианти къде да бъдеш и какво да правиш.
  2. Плащаш всичко от едно място – няма да се налага да обикаляш от магазин на магазин, за да си оправиш сметките с всички. Просто един цък на мобилното си устройство и си оправил и таксата за интернет и телевизия, и дължимото за ток, вода, парно, телефон и т.н. Можеш с един замах да оправиш сметките и на баба, дядо, мама, татко, батко, кака и любимия/любимата.
  3. Можеш да си платиш от всяка една точка на планетата – е, стига да имаш интернет де, разбира се. Но спокойно: ние от NetSurf ти покриваме гърба в това отношение.
  4. Автоматично плащане – с тази функция забравяш за тревогите, че ще закъснееш или забравиш за някоя сметка, така че няма заради претрупване с други ангажименти да ти спрат нета и телевизията точно когато си потънал в някой яко интересен филм, сериал или мач. Мисли само за личните си приоритети.
  5. Проследяваш разходите си – разчиташ на пълна прозрачност относно разходите си, без да ти се налага да се объркваш от къде събрани, къде изгубени касови бележки.

Вече няма как да кажеш, че не сме те улеснили максимално да си плащаш при нас, без да се разкарваш до касите в магазините ни. Имаш предостатъчно алтернативни методи за разплащане.

  1. През мобилното ни приложение NetSurf Play – плащаш през ePay.bg само с няколко клика.
  2. През уебпортала ни – отново плащането минава бързо, лесно и сигурно през ePay.bg.
  3. През банка – става само като комунално-битова услуга плюс автоматично плащане, като е възможно при доста банки. Те са Първа инвестиционна банка, Уникредит Булбанк, ОББ/Сибанк, Пощенска банка, ЦКБ, Райфайзенбанк България, Алианц Банк България, Сосиете Женерал Експресбанк и Банка ДСК.
  4. На място в EasyPay – така и така там, ако си фен на офлайн плащанията, си плащаш всичките сметки, направо добави и тази в купа.

За финал

Във всяка една географска точка с наличен бърз и сигурен интернет можеш вече с лекота да си улесниш живота, като заложиш на онлайн плащания. По последни данни, вече над 5 милиарда са онези хора, които ползват мобилен интернет по света, и огромното мнозинство от тях се възползват от удобството и си пестят ценното време. Това е то: парите в брой са вече ретро, а дигиталните онлайн плащания са не дори нашето бъдеще, а живото ни настояще.