Защо днес сам твориш своя програма на телевизията

Свърши вече времето, когато чакаше безучастен по телевизията да тръгне така бленуваният филм, мач, сериал или толк шоу и ако го изпуснеше, или чакаше с дни повторение, или въобще го пропускаше. Новото поколение интерактивна цифрова телевизия и стрийминг платформите промениха издъно начина на гледане от страна на съвременния зрител, който сам се превръща в програмен директор и господар на своето време и забавление пред малкия екран.

Традицията срещу модерността

Традицията да се гледа ТВ съдържание в реално време си остава доминантна, като това се доказва от статистиките. Според тези на Ofcom днешният средностатистически британец например гледа по 2,43 часа на ден по този начин (прегледът на запис наваксва с 30 минути дневно, а стриймингът – с 26), а според тези на Nielsen средностатистическият зрител от САЩ гледа по 5,04 часа на ден.

Новите медии

Само преди 25 години ние все още стояхме по близо 4 часа дневно пред малкия екран за поглъщане на продукт в реално време, като дори не броим времето пред сателитна и кабелна телевизия, както и пред видеото. Голямата новост обаче е, че преди ни поднасяха наготово съдържание, докато днес ние сами си го избираме.

И обичайно то е нещо добре познато и приятно, което няма да ни разсейва особено много, докато коментираме във Фейсбук, скролваме в Туитър, отговаряме в УотсАп, търсим в Гугъл или каквото там друго правим в интернет, докато се раздвояваме между екраните на нашите телевизори/лаптопи и мобилни телефони.

Причините днес да сме програмни директори на собствената си телевизия

Илюзия за стабилност в един нестабилен свят

Според водещи поведенчески анализатори причината съвременният зрител сам активно да избира собствено съдържание се корени в желанието да се откачи от стреса на външния свят и суровата действителност. Именно затова набляга на лесни за преглъщане филми и сериали, често дори само от носталгия по добрите стари дни.

Неслучайно с бума на онлайн платформите се възвърна славата на позабравения ситком „Приятели“ или позакъсняло се изстреля към върховете първоначално недооцененият сериал „Момичетата Гилмор“. Просто модерният зрител иска да се изолира от лудницата навън и поне в своята крепост да усеща, че е заобиколен дълготрайно от любов и разбирателство, които накрая ще преодолеят всеки възникнал проблем.

Спорт и музика

Подобно е положението и с други съществени компоненти от развлекателната ТВ индустрия: спортът и музиката. Спортните сезони, също като тези на сериалите, създават усещане за дълготрайност и стабилност, докато в действителността човек бива разклащан постоянно. Постоянното наличие на съдържание около любимия отбор или спортист позволява на съвременния зрител фен да се чувства много по-близо до своите и така да прескача ден след ден циклично етапи от живота си.

Музиката също има свойството да лекува стреса или да осигурява подходяща среда като фон за изпълнение на всекидневните задачи. Възможността да върнеш отначало например любима своя песен по VH1 или симфония по Mezzo, както и да откриеш с електронния програмен справочник EPG кога е бил или ще бъде някой хубав концерт – това е удобството, което зрителят от предишните времена нямаше как да има.

Бъдещето на телевизията

Темповете на промяна в телевизията са наистина бесни, но в едно можем да бъдем сигурни: всички ние пред екрана копнеем и ще продължаваме да копнеем за все по-персонализирано и удобно за нас съдържание. Бъдещето ще върви именно натам с увеличаването на капацитетите от данни и броя на стрийминг услуги.

Днес живеем в т.нар. икономика на изживяването и ни предстоят още по-изострени усещания пред екрана с все по-интерактивна телевизия като съдържание.

За финал

Хубаво е, че вече не трепериш като в добрите стари времена да не изпуснеш любимото си детско, мача/концерта на годината или филма/сериала, за който си копнял. С IPTV сега имаш всички условия да се отпуснеш и да се наслаждаваш на ТВ съдържание специално за теб: връщаш назад, спираш на пауза, записваш за по-късно, избираш дублажи и субтитри на различни езици, подреждаш каналите според собствените си интереси. И то с доста по-качествена картина и без вбесяващи прекъсвания заради смущения на сигнала по трасето.

Прегърни тази идея, ако още не си: с интерактивна цифрова телевизия вече си част от бъдещето. Още днес с NetSurf.