Пътеводител при избора на техника: Телевизор, лаптоп, телефон – Какво трябва да знаем

Бъдещи възможности с новите интернет технологии

Когато говорим за бъдещето на интернет технологиите в наши дни, навярно на всички прави впечатление, че познатата техника като телефони, телевизори, лаптопи и прочие, изживява революционни промени. Мобилните телефони, които днес използваме, стават още по-мощни инструменти за връзка със света. И не само – те са средство за комуникация, с тях запечатваме скъпите за нас моменти в готини снимки, съхраняваме данни в облака, имаме достъп до интернет и дори смело можем да заявим, че ги използваме и за работа.

Смарт телевизорите днес не само предоставят достъп до поточни видео услуги, но и стават централни точки за интерактивни преживявания в дома. Същевременно, лаптопите с по-бързи процесори и използването на изкуствен интелект преобразяват начина, по който работим и се забавляваме.

Общо взето, в настоящето можем да видим, че интернет технологиите променят начина ни на живот и работа, предоставяйки ни по-големи възможности и нови начини да използваме технологията в нашия ежедневен живот. Изборът на техника обаче никога не е лесен, защото на пазара има толкова много и различни модели. Затова решихме да ви спестим излишното главоболие и да ви помогнем с насоките при избора. 

Критерии при покупката на телевизор

В непрекъснато развиващия се пейзаж на телевизионните технологии, изборът на подходящ телевизор за нашия дом може да се окаже трудна задача. С изобилието от възможности, вариращи от размер и резолюция, до интелигентни възможности, вземането на информирано решение е от решаващо значение. По тази причина ви предлагаме изчерпателно ръководство, което ще ви помогне да се ориентирате в огромното море от възможности за избор и да намерите телевизора, който отговаря на вашите нужди и предпочитания.

На първо място трябва да вземем предвид размера на нашето пространство. Един колосален екран може да изглежда примамлив, но не винаги е правилният избор. Наложително е да измерим разстоянието от мястото за сядане до телевизора и да го използваме като ориентир, за да определим оптималния размер на екрана, за да не преуморяваме очите си. Размерът и резолюцията на екрана също са основни аспекти, които следва да бъдат обмислени. В зависимост от мястото, на което ще поставим телевизора, и какво предаване или съдържание ще гледаме, големината може да варира. Високата резолюция, като 4K или 8K, осигурява по-ясни и детайлни изображения, но се нуждаем и от съдържание, което го поддържа. 

След като минахме базисните неща, нека пристъпим към света на разделителната способност. Макар че 4K се превърна в стандарт, от съществено значение е да разберем как резолюцията влияе на нашето зрително изживяване. Например, ако сте киноман или запален геймър, инвестицията в телевизор с по-висока разделителна способност (8K), може да си струва допълнителните разходи за несравнима яснота и детайлност. 

 

 Изборът на екран и технологията, която променя гледането

Ето как изглеждат нещата в цифри и конкретика: Като вземем предвид, че оптималният градус за гледане е между 30 и 40 градуса, в зависимост от това, което гледаме, 30 градуса е оптималният ъгъл за предавания новини и ежедневни нужди. Когато стриймваме филми пък, най-добрият градус става 40. С оглед на казаното до момента, може да вземем под внимание, че при HD / FULL HD – най лесният начин за определяне на разстоянието е като умножим размера на екрана с число между 1.5 и 2.5. При 4к телевизорите нещата са малко по-рализични  – 1 и 1.5

Или как би изглеждало по-конкретно:

HD / FULL HD ДИСПЛЕЙ С големина

  • 40’’: Оптимална дистанция за гледане между 150см  и 260 см.
  • 50’’: Оптимална дистанция за гледане между 198см  и 304 см.
  • 60’’: Оптимална дистанция за гледане между 228см и 380 см.
  • 70’’: Оптимална дистанция за гледане между 274см и 442  см.
  • 80’’: Оптимална дистанция за гледане между 304см и 503 см.

4-К дисплей с големина

  • 40’’: Оптимална дистанция за гледане между 107см и 152 см.
  • 50’’: Оптимална дистанция за гледане между 122 см и 198 см.
  • 60’’: Оптимална дистанция за гледане между 152 см и 229 см.
  • 70’’: Оптимална дистанция за гледане между 183см  и 274 см.
  • 80’’: Оптимална дистанция за гледане между 198 см и 304 см.

 

Интелигентните функции вече са неразделна част от съвременните телевизори, като предлагат множество услуги за стрийминг и възможности за свързване. За предпочитане е да се уверим, че избраният телевизор е съвместим с предпочитаните от нас платформи за стрийминг и осигурява безпроблемна интеграция с други интелигентни устройства в дома ни. Смарт телевизорите, оборудвани с функция за гласово управление, могат да добавят допълнително ниво на удобство към нашата развлекателна конфигурация.

Технологията на изображението, като OLED или QLED, има голямо значение за качеството на визуалното изживяване. HDR (висока динамична обхват) подобрява контраста и цветовете. Смарт функциите на телевизора пък ни позволяват да се свържем с интернет, да използваме приложения като Net Surf Play и да гледаме поточни видео услуги.

LED телевизорите предоставят подобрени нива на контраст и живи цветове, осигурявайки дълъг експлоатационен живот и по-малка консумация на енергия. Те предлагат разнообразие от гледни точки и размери при достъпни цени, но може да се изпита намаляване на контраста и наситеността на цветовете, както и по-тесен ъгъл на гледане.

С QLED телевизорите впечатляващите цветове и по-живата картина са ключови предимства. Те предоставят по-малко задържане на изображението и рядко изгарят пиксели, което ги прави идеални за компютърни монитори. Въпреки това, липсата на наситено черно и високата цена могат да бъдат предизвикателства.

С OLED телевизорите представляват изключително наситен черен цвят и висока яркост, като осигуряват широк ъгъл на гледане. Въпреки това, те имат по-кратък живот на дисплея и са по-скъпи от другите видове телевизори.

Да изберем нов телевизор може да бъде предизвикателство, но със съобразяване на тези критерии, можем да се насладим на по-добро телевизионно изживяване в дома си. И все пак да не забравяме, че при избора е добре да вземем доста неща предвид, но и да го прилагаме и по предназначение. За това без значение дали го използваме за стрийминг услуги, като смарт у-во или за телевизия, подходящият избор на доставчик за съдържание е много важен. В NetSurf сме наясно с това и за това всички пакети и услуги са създадени така, че да покриват нуждите на клиентите.

С това слагаме край на днешната статия, но и начало на поредица, целяща да ви информира за малките тънкости при покупката на техника. Много добре знаем, колко е объркващо да се лутаме в купища информация в интернет, мнения във форуми и ревюта от непознати. Затова, приемете следващите статии като вашите виртуални съветници. Ще обсъдим как да изберем правилния лаптоп за нашите нужди, как да разберем кое смарт устройство е идеално за дома ни и какви критерии да вземем предвид при избора на нов смартфон. Всичко това с единствената цел – да направим технологичния свят по-близък и разбираем за всеки един от нас.