Кои са предимствата на цифрова телевизия пред кабелна телевизия

С развиването на телекомуникационните услуги все по-често можем да се насладим на любимите си ТВ предавания благодарение на цифровата телевизия. Тя успя да измести кабелната телевизия и е основна част от нашето ежедневие, както навън така и вкъщи. 

В днешно време всеки знае основните разлики между кабелна и цифрова телевизия, но тук ще намериш още повече информация какви са предимствата на цифровата и интерактивната цифрова телевизия пред кабелната.

КАКВО Е КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ?

Коаксиалният кабел пренася сигнала към хъба на потребителя, като се включва в телевизора или в най-близката кабелна кутия. Понякога доставчиците инсталират усилватели на определени разстояния с цел увеличаване на силата на сигнала и неговото стабилизиране. 

цифрова телевизия може да се гледа и с аналогов телевизор

Кабелните системи осигуряват стотици канали до огромен брой платени абонати, а и високоскоростен достъп до интернет. Високоскоростният широколентов достъп става чрез кабелни модеми. Те преобразуват мрежовите данни в цифрово обработени сигнали, които могат да бъдат ефективно прехвърляни чрез коаксиални кабели.

По своя страна, Кабелната телевизия е два вида: Аналогова и Цифрова.

Аналоговите сигнали са податливи на известен шум и смущения, които влияят на аудио и видео качеството на програмата. Цифровите са по-нов подход към телевизионното програмиране и предоставят висококачествено съдържание.

КАКВО Е ЦИФРОВА ТЕЛЕВИЗИЯ?

Цифровата телевизия по съществото си е стрийминг на ТВ сигнал от сървърите на каналите, подаван от интернет доставчика ти. 

Накратко, тя означава по-добра картина и по-добър звук, а при това и без удряне по джоба. Потребителят се радва на съдържание с висока разделителна способност с невиждано досега разнообразие от канали. За разлика от най-ранната телевизионна аналогова технология, цифровата използва цифрово кодирани сигнали. Тя предоставя допълнителни услуги като субтитри, справочник на телевизионна програми (EPG), програми по заявка, допълнителни аудио канали и платено съдържание.

цветовете при цифрова телевизия са далеч по-живи от при кабелна телевизия

Телевизорите в нашето съвремие се произвеждат с вградени устройства за приемане на цифров сигнал. За да се случи обаче това с обикновен (аналогов) телевизор, е необходим цифров декодер. 

В днешно време вече можем и да премахнем всички кабели за телевизия от дома си и да се насладим на телевизията чрез апликация на смарт телевизорите. 

КАКВО Е ИНТЕРАКТИВНА ЦИФРОВА ТЕЛЕВИЗИЯ (IPTV)?

Internet Protocol Television, или съкратено IPTV, е най-съвременният процес на предаване и излъчване на телевизионни програми чрез интернет. При интерактивна телевизия сигналът на мнозинството ТВ канали се приема директно от студиата им. Това осигурява огромна ефективност и изключително високо качество на картината и звука, далеч по-високо в сравнение със сателитна или кабелна телевизия.

Цифрова телевизия или кабелна телевизия - предимства и недостатъци

IPTV се гледа чрез допълнителна приставка set-top-box (STB) и на всички видове и модели телевизори. Сигналът достига до STB устройството по FTP (LAN) кабел от оптичния мрежов терминал (ONT) до дома или офиса на клиента. По нея няма усилватели или други активни устройства. Тази е причината, поради което няма какво да влияе на постоянството или качеството на сигнала при интерактивна телевизия.

С две думи, IPTV ти предлага далеч повече удобни функции и значително повишено потребителско изживяване, съпоставено с познатите до момента технологии за телевизионно излъчване.

В днешно време вече можем и да премахнем всички кабели за телевизия от дома си и да се насладим на телевизията чрез апликация на смарт телевизорите. (може да се сложи линк към апликацията от IOS и андроид маркета)

  • Аналогова телевизия – Влияе се от условията, има зашумяване, лоша картина; 
  • Цифрова телевизия – Не се влияе от условията, добро качество;
  • Интерактивна телевизияНе се влияе от условията, отлично качество, максимална гъвкавост, много екстри към нея (връщане назад, пауза, архив, видеотека, търсачка за бързо откриване на конкретно съдържани).

ЗА ФИНАЛ

След всичко гореизброено още ли се чудиш дали да преминеш към интерактивна телевизия? Стига си му мислил – само на една крачка си от това да се превърнеш в програмен директор на собствена телевизия, като същевременно си улесниш живота несравнимо. Знаем, че към кабелната може да те влече и носталгията по отминалите славни дни, но животът не спира. И, вярвай ни, с новите технологии е още по-хубав. Затова вземи най-новото поколение телевизия IPTV от NetSurf и се радвай на всичките им преимущества.