Как да гледаш нови турски сериали онлайн

Всеки в България има мнение, когато се заговори за турски сериали, но никой не може да оспори едно. Те са истински световен феномен и по отношение на телевизия, и по отношение на интернет. Огромният интерес към продукциите на южната ни съседка не се ограничава до една или две държави, а превзема цялата планета. Когато имаш интерактивна цифрова телевизия, може да гледаш накуп епизоди от любимия си сериал. Нищо чудно обаче толкова да си зарибен/-а, че да искаш да изгледаш цели сезони, а по нашите телевизии още да не ти се предлагат.

Затова и NetSurf ще отговори на твоята нужда. Предстои да те запознаем с лесни начини да гледаш нови турски сериали онлайн. Пък и по-стари също де. Важното е да ти е хубаво пред екрана.

ЯВЛЕНИЕТО „ТУРСКИ СЕРИАЛИ“

Първо нека кажем няколко думи за този глобален телевизионен феномен. Знаете ли, че Турция е на 2-ро място в света след САЩ по онлайн износ на телевизионни сериали? По данни на разпространителите тя изпреварва традиционни сили като Великобритания, Франция и Германия. Публиката в интернет на тези продукции надхвърля 150 милиона души в над 190 страни.

Въобще пък има над 700 милиона зрители на турски сериали от Китай до Русия, от Индия до Латинска Америка. Логично е по рейтинг те да са водещи в тюркоезичните републики. Заемат обаче водещо място и в балканските и централноевропейските страни като нашата България, Албания, Полша, Сърбия, Унгария и други. Аржентина, Мексико и Чили също са сред страните, където се изнасят най-много турски сериали.

Плановете на южната ни съседка са през 2023 г. да достигне 1 милиард долара износен приход от сериали и филми. И малцина биха се обзаложили срещу това с оглед на настоящите все възходящи тенденции.

ИСТОРИЯТА И ПОСТИЖЕНИЯТА НА ТУРСКИТЕ СЕРИАЛИ

Първият изнесен турски сериал е от 1981 г., когато „Забраненият плод“ е продаден във Франция. Следващата вълна идва през 2005 г. Тогава „Перла“ с Къванч Татлъту и Сонгюл Йоден е изнесен в куп балкански страни, включително и в България. Интересен факт е, че в арабските държави финалният епизод на „Перла“ е изгледан от 85 милиона зрители. Въпреки че излъчването на турски сериали по телевизията в Саудитска Арабия и Египет е забранено, те пак се гледат онлайн от милиони.

Върховите постижения

Първият от всички турски сериали, който придобива глобална известност и помита всички предишни рейтинги, е „Хиляда и една нощ“. Хитовата продукция с участието на Брегюзар Корел и Халит Ергенч шества триумфално в около 80 държави.

Досега обаче първенството в рейтинга на турските сериали за всички времена държи „Великолепният век“.  Над 500 милиона зрители по цялата планета са изгледали завладяващите епизоди с Халит Ергенч и Мерйем Узерли, включително и в Япония.

 

КАК ДА ГЛЕДАШ СТАРИ И НОВИ ТУРСКИ СЕРИАЛИ ОНЛАЙН

Когато не можеш или не искаш да гледаш любимите си турски сериали по телевизията, онлайн вариантът ти идва дюшеш. Вече няма вкъщи да се караш с останалите членове на семейството за дистанционното. Навън пък ще можеш да изпревариш съседката (или съседа), когато се обсъжда случващото се в любимата ти телевизионна поредица. С наличието на интернет навсякъде е много лесно и удобно да гледаш любимото си ТВ съдържание. Ето и вариантите да го правиш.

Онлайн платформите на българските национални телевизии

На телефона, таблета или лаптопа – с онлайн платформите на българските телевизии гледаш турски сериали навсякъде и по всяко време. Говорим, разбира се, за VOYO и Nova Play.

Първият е на bTV и на него можеш да гледаш епизоди до 7 дни преди излъчването им в ефир по канала. Вече излъчените пък са ти подръка в удобно за теб време. С високо качество и без реклами, платформата е истинска алтернатива на нискокачествения даунлоуд на пиратско съдържание. С Nova Play пък може да гледаш напълно безплатно и където и да си предпочитаните от теб турски сериали онлайн. В секцията „Моята Nova Play“ можеш да се абонираш за любимите си продукции, да видиш история на гледаните от теб неща и да си пуснеш спрените на пауза епизоди.

Разбира се, двете благини си имат и минусите. VOYO (на voyo.bg) изисква платен абонамент. Макар че е безплатна пък, Nova Play може да те побърка от множеството си реклами накуп, прекъсващи забавлението ти. Е, няма безплатен обяд. Нито закуска. Нито вечеря…

Световните онлайн стрийминг платформи

Най-популярната от световните онлайн стрийминг платформи, излъчващи турски сериали, безспорно е Netflix. Функцията Видео по поискване, или VOD, ти е много полезна като зрител, защото ти позволява сам какво, кога и колко да гледаш. Един вид сам се превръщаш в програмен директор на своя собствена телевизия.

Netflix и нейните конкуренти Amazon Prime, Hulu и Disney+ предлагат доста от най-добрите турски сериали онлайн. Техните библиотечни каталози на заглавия се и разрастват непрекъснато, тъй че е много вероятно да имат това, което търсиш.

Уебсайтове с английски субтитри

Има няколко чуждестранни уебсайтове, където са качени пълните сезони на много турски сериали с английски субтитри. Стига ти само да имаш добри познания в най-популярния световен език, и си уреден. Качеството обаче невинаги е HD, а субтитрите не са правени от професионалисти. Също така трябва да се използва AdBlocker за по-плавно гледане. Ето ги и тях:

    • turkfans.com – напълно безплатен и с високо качество. Създай безплатен акаунт и гледай всичко с куп възможности;
    • wlext.is/country/turkey – напълно безплатен и с добро, макар и невисоко качество, като поради многото рекламни поп-ъпи е препоръчителен AdBlocker;
    • serial4u.net – напълно безплатен и подобен в много отношения на Wlext, включително нуждата от AdBlocker;
    • kinemania.tv – турски сериали с високо качество, като има безплатна и платена секция;
    • historicalfuntv.com

Не забравяй и добрия стар YouTube. Там много хора ъплоудват турски сериали и им пишат субтитрите, а има и такива дори с HD качество. Някои продукции качват епизодите си легално в YouTube с много високо качество на картината, звука и субтитрите. За да гледаш любимия си сериал, напиши в търсачката името му и веднага след него копирай „inglizce altyazılı“. Последното значи „английски субтитри“. Би трябвало да си готов.

 

Уебсайтове с български субтитри

Ако не знаеш английски, има спасение за теб и със сайтове за турски сериали с български субтитри. И ако при предишните в някои се налагаше AdBlocker, тук това е задължително при всички. NetSurf ти препоръчва да не използваш уебсайтове с несигурно откъм авторски права съдържание. Ако все пак ти се рискува, ето най-добрите и популярни сред предлагащите турски сериали с български субтитри:

  • noviseriali.com
  • online-seriali.com

ЗА ФИНАЛ

Никога не е било по-лесно да гледаш любимите си турски сериали онлайн. Предлагат ти се куп възможности в глобалната мрежа, остава ти само да имаш постоянна и сигурна връзка. Със светкавичния и непрекъсваем оптичен интернет от NetSurf забавлението ти няма да секва и за миг. Това ти е гарантирано от използваната от нас последна дума на новите технологии – GPON. С него нито бурята, нито енергото могат да те спрат.

И, нека го повторим, препоръчваме ти да гледаш само от лицензирани източници на телевизионно съдържание. За твое добро е.