Топ филми и сериали по НВО през май 2020

Коронавирус пандемията и стоенето вкъщи като предпазна мярка значи едно: още време за филми и сериали по НВО през май. COVID-19 може да ни спре за много неща, но не и за качествена забава откъм кино и телевизия.

Куп нови и от интересни по-интересни заглавия ще можеш да гледаш в петия месец на 2020 година. Има три дебютни сериали, като единият всъщност е отложеният от април „I Know This Much Is True“ с Марк Ръфало. За него вече писахме миналия месец. Другите са „Бети“ и „Hard“. Има и три финиширащи: „Западен свят“ (сезон 3), „Бягай“ и „Гениалната приятелка“ (сезон 2).

В каталога на НВО за май, освен сериали, ще се влеят и множество кино класики и хитове като дебютанти. В това число влизат „Жокера“, „Ла Ла Ленд“, „Абатство Даунтън“ и „Хищници в мрака“ (известен още като „Нощни животни“). Също и „Боецът“, „Майкъл Клейтън“ и „Командо“. От комедиите нахлуват „Последният ергенски запой 2“, „Рок училище“, „Моята голяма луда гръцка сватба“ и още. Ние обаче ще изведем други фаворити в нашите секции с препоръчани заглавия на филми и сериали по НВО.

ТОП ФИЛМИТЕ ПО НВО ПРЕЗ МАЙ 2020

„Заразяване“

Глобална пандемия, масова зараза, истерия и смърт, сурови рестриктивни мерки за предпазване на населението. Смело можем да наречем пророчески един от нетолкова зачитаните доскоро филми на Стивън Содърбърг – „Заразяване“. Още през 2011 г. режисьорът създаде на лента картина, която днес гледаме страховито да се осъществява в действителност пред очите ни.

Човек обича да гледа апокалиптични образи на екран, така че гарантирано ще ти е любопитно да проследиш видението на Содърбърг. Стига, разбира се, досега да не си имал този шанс. Пророчеството плюс майсторското заснемане и звездният състав са чудесна рецепта за подклаждане на зрителския интерес. В ролите ще видиш знаменитости като Марион Котийяр, Гуинет Полтроу, Кейт Уинслет, Мат Деймън, Джуд Лоу, Лорънс Фишбърн и др.

Не очаквай обичайните истории за край на света с извънземни атаки или фантасмагорични природни катаклизми. В този филм класически герои няма. Има само усещане за обреченост и човешка слабост пред необратимото. Тук ще попаднеш в една откровено параноична в своя брутален реализъм среда. И все пак именно това, парадоксално, носи оптимизъм. Приготви се за катарзис!

„Челюсти“

Това лято може и да не успееш да стигнеш до море, но като гледаш „Челюсти“, поне ще намериш най-голямото утешение. Ако ще и да си го пускаш за 24-ти път в живота. Всъщност след това вероятно не само няма да искаш да влезеш в морето, а даже и да си напълниш вана. Че дори и да пуснеш водата в тоалетната.

челюсти влиза в списъка с топ филми и сериали по нво за май 2020

Този блокбъстър преди цели 45 години промени издъно лицето на модерното кино. Той се оказа истинско културно явление, което далеч надхвърли наглед простичката история за епичната битка между една акула и клети курортисти. Тук всъщност се говори за кризата на мъжествеността и за параноичното недоверие във властите след аферата „Уотъргейт“. Така поне казват кино критиците, тъй че нямат значение думите на режисьора Стивън Спилбърг („Не, това е филм за акула.“).

Още от първата сцена душата ти гарантирано ще бъде травматизирана. Не виждаш нищо, но чуваш всичко… и това е повече от достатъчно. Накрая на филма ще си шепнеш в състояние на превзел цялото ти същество ужас: „Никога вече няма да плувам!“. И няма да си само ти. Все пак това е лентата, която преди 45 лета остави спасителите на плажа да скучаят без работа. НВО ти предлага цялата трилогия, но е напълно достатъчно и да се задоволиш само с оригинала.

„В Брюж“

Тънкият мрачен хумор на Мартин МакДона намира може би върховата си изява досега в лентата „В Брюж“. Няма никакво значение, че този популярен драматург доби повече признание в киното с „Три билборда извън града“.

Историята за наемните убийци Рей и Кен на фона на готическата архитектура на красивия белгийски град ще те погълне. Приказната атмосфера потопява в сюрреалистична действителност, където нищо не е каквото изглежда. Странна поредица от срещи и преживявания с местни жители и туристи, с американски актьор джудже и датски проститутки плюс мистериозен романс. Това се случва преди неочаквания финал, който ще те остави в тотална безтегловност за минути.

западен свят е сред хитовите филми и сериали по нво за май 2020

ТОП СЕРИАЛИТЕ ПО НВО ПРЕЗ МАЙ 2020

„Западен свят“

Този сериал на НВО си изгради репутация на основата на мистериозността. Първият сезон затова беше неустоим, вторият – неразбираем, а третият – объркващ. През май месец обаче ще получим отговорите на всички въпроси във финала на сезона.

Запленяваща е историята за едноименния тематичен парк, който е населен с изглеждащи като живи хора роботи, наричани тук „домакини“. Там където моралът е по желание, а хедонизмът е препоръчителен, фантазиите е лесно да се превърнат в реалност. Първият сезон донесе осъзнатост на експлоатираните, а вторият – революция. Третият показва роботите вече в реалния свят.

Изобразяването на фантазиите за власт, пренесени към неравенствата в действителността, е белег на художествено майсторство. Това е метафора за недооценения труд на масите и нечовешкото отношение към тях от страна на елитите. За света, в който научните и технологическите иновации облагодетелстват диспропорционално богатите. „Западен свят“ обаче ни показва, че всичко това е продукт на системи, а системите са по-крехки, отколкото господарите ни карат да си мислим. И в настоящото състояние на глобална пандемия това трябва да ни дава надежди за генерална промяна към добро.

„Бети“

Новият сериал на НВО показва група волни по дух тийнейджърки в Ню Йорк. Те искат просто да бъдат оставени да си карат скейтовете, което се оказва доста сложна задача. Заглавието „Бети“ идва от подигравателния прякор, даван на момичетата скейтъри от момчетата в тази субкултура. Визуалните похвати и плавното повествование правят потапянето в този сериал много приятно изживяване.

„Изчезнали и убити в Атланта: Изгубените деца“

Този документален сериал се обръща назад към убийствата на 30 деца и юноши преди 40 години в Атланта. Убийства, оставили тлеещи съмнения и до ден днешен въпреки ареста и присъдата на Уейн Уилямс през 1982 година. Дали мощната южняшка расистка организация Ку Клукс Клан не стои зад нарочването на Уилямс? Дали напредналата бясно технология в днешно време няма да го оневини?

В нашето несигурно време може да ти се иска повече комфорт. Ако е така, не пристъпвай към „Изчезнали и убити в Атланта: Изгубените деца“. В случай че криминологията и социологията в някакъв вид са ти интересни обаче, ще имаш много за какво да се хванеш тук.

ЗА ФИНАЛ

Запознахме те с няколко топ филми и сериали по НВО, който ще можеш да гледаш през май месец. Покрай неясно докога продължаващите предпазни мерки срещу коронавируса и празниците ще имаш нужното време. Ако имаш и нужното желание, гледай суперкачествената телевизия на НВО чрез пакетите на NetSurf. Това ще ти гарантира не само чудесно забавление, а и висше удоволствие за ума и душата.