2.4 GHz или 5 GHz Wi-Fi: разлики и анализиране на сигнала

Когато се чудиш дали да избереш рутер с Wi-Fi 2.4 GHz или Wi-Fi 5 Ghz за дома или офиса, проверката на връзката е ход с фундаментална важност. Все пак, търсейки идеалния за теб безжичен интернет, не ти се ще да жертваш скорост за сметка на обхват. Или пък обратното, нали така? Ако знаеш как да правиш диагностика и анализ на безжичната връзка, би ти било далеч по-лесно да вземеш най-точното решение.

Затова и NetSurf ще се отзове в нужда като добър приятел, за да ти помогне. Прочети този текст и ще имаш по-ясна идея как да анализираш Wi-Fi връзката си. Така ще знаеш на коя честота да заложиш за оптимални резултати: на Wi-Fi 2.4 GHz или Wi-Fi 5 Ghz. Също и как да избираш най-добрия Wi-Fi канал, за да избягваш припокриването и смущенията.

КОИ СА РАЗЛИКИТЕ МЕЖДУ 2.4 GHz И 5 GHz Wi-Fi ИНТЕРНЕТ

С две думи, разликата между 2.4 GHz и 5 GHz безжичен интернет се свежда между обхват и скорост. При 2.4 GHz WiFi сигналът покрива по-голямо пространство, но за сметка на бързината. При 5 GHz WiFi пък имаш доста по-бърз нет и генерално по-добро представяне, но в по-малко поле на действие.

Всеки един рутер е направен така, че да работи на определен набор от честоти. Ти трябва да решиш коя от тях ще е по-подходящата за конкретните ти нужди. Говорим и за дома, и за офиса. (Или пък, както е актуално в днешните времена, двете се съчетават.) Също така не бива да забравяш, че скоростта може да не зависи само от рутера ти. Все пак значение имат както твоят интернет доставчик, така и избраният от теб ценови план. Съгласи се: ако плащаш за нормална бързина, няма как да очакваш свръхзвуков безжичен интернет.

КОИ СА ФАКТОРИТЕ ПРИ ИЗБОРА МЕЖДУ 2.4 GHz И 5 GHz Wi-Fi ИНТЕРНЕТ

Основните фактори, които трябва да анализираш при избор между 2.4 GHz и 5 GHz Wi-Fi интернет, са три. Това са размерът на обитаемото пространство, възможните смущения в него и типовете ползвани устройства. Всеки един от тях е от съществено значение. Затова и ще им обърнем внимание поотделно, за да ти дадем повече яснота.

1. Размерът на дома или офиса ти

По-големите обитаеми пространства изискват по-широк обхват на твоя безжичен интернет. Ако имаш просторен дом или офис, 2.4 GHz Wi-Fi рутер е подходящият за теб. При по-малки пространства – например апартаменти в жилищни комплекси – 5 GHz Wi-Fi ще ти осигури по-висока скорост. Тази честота ще ти даде и още едно голямо предимство: ще попречи на забиване на сигнала заради намесата на съседски мрежи.

Имаш обаче и междинен вариант като алтернатива. Можеш да ползваш всички предимства на 5 GHz, като вземеш разширител на обхват за своя безжичен сигнал. Такива уреди се продават във всички големи магазини за техника, така че няма да имаш никакъв проблем да си купиш.

2. Възможните смущения

При 2.4 GHz Wi-Fi е доста по-вероятно да страдаш от смущения в твоята интернет връзка. Причината за това е в големия брой устройства, които ползват тази честота. В това число са включени по-старите рутери, микровълновите печки, бейби монитор системите, Bluetooth устройствата, дистанционно управляваните гаражни врати и още много.

Така че, ако смущения забавят Wi-Fi връзката ти, избери 5 GHz честотата. Тя е далеч по-добрият вариант, стига устройството да е близо до рутера. Освен това 5 GHz оперира на по-голям брой уникални канали. А колкото по-малко застъпвания на сигнал има, ще има и толкова по-малко смущения, което пък значи по-добро представяне.

3. Видове ползвани устройства и приложението им

По-дългите излъчвани вълни при 2.4 GHz честота я правят по-добрия избор при предаване на сигнал през стени и други твърди предмети. В идеалния случай можеш да я ползваш за нискочестотни дейности като браузване в интернет. От друга страна обаче 5 GHz е най-доброто нещо изобщо за високочестотни дейности. Ако например искаш да разцъкваш на някоя яка игра или да стриймваш нов хитов сериал в HDTV, това е твоят избор.

Така че можеш да разпръснеш устройствата у дома или в офиса и на двете честоти. По този начин ще има по-малко наблъскване на сигнали в едни и същи канали. Като ползваш едновременно и 2.4 GHz, и 5 GHz, ще можеш максимално да оптимизираш представянето на мрежата си.

АНАЛИЗИРАНЕТО НА Wi-Fi СИГНАЛА ЗА ИЗБОР НА НАЙ-ДОБРИЯ КАНАЛ

Добре е да знаеш как да анализираш Wi-Fi сигнала у дома или в офиса, за да избереш най-добрия канал. Обичайно 2.4 GHz Wi-Fi има 13 различни Wi-Fi канали. Те все пак варират според местните разпоредби: в САЩ например са едва 11. Честотата на всеки канал обаче се припокрива с тази на съседните и така канали 1, 6 и 11 са единствените неприпокриващи се. Не ти препоръчваме припокриващи се канали, защото могат да ти причинят загуба на пакети от данни. С 5 GHz Wi-Fi от друга страна обхващаш много по-широко честотно пространство: 20 неприпокриващи се канали. Тук проблемът е, както вече написахме, с преминаването през масивни препятствия като бетон и тухли.

Днешните модели рутери едновременно излъчват 5 GHz и 2.4 GHz Wi-Fi сигнали. Това позволява на устройствата безпроблемно да преминават в по-бързата 5 GHz мрежа, когато е налична. Ето как да диагностицираш безжичните мрежи и да избираш най-добрия Wi-Fi канал.

1. Windows

В Windows Store ще намериш безплатното приложение Wi-Fi Analyzer. При стартиране на програмата за първи път ще трябва да предоставиш разрешения на апа да контролира Bluetooth и твоя Wi-Fi адаптер. След като съобщиш местонахождението си, кликни върху таба Analyze. Там ще видиш графика, показваща кои са най-подходящите канали за ползване. В случай че си потребител на по-стари версии на Windows, провери NetSpot.

2. macOS

В macOS има безплатен, но скрит Wi-Fi диагностичен пакет. За да го намериш, задръж клавиша Option, докато кликваш върху иконата на Wi-Fi в меню лентата. Избери Open Wireless Diagnostics от последващото падащо меню и ще ти се отвори диалогов прозорец. После кликни на Next, иди към лентата с менюта и избери Window > Scan. Кликни на Scan Now в долния десен ъгъл. Скоро трябва да видиш списък с откритите мрежи (ако вече не са изброени). Можеш и да превъртиш надясно в списъка на мрежата, за да видиш повече информация, например текущия канал и ширината му. Отляво също ще видиш предложения. Те са означени като Best 2.4 GHz и Best 5 GHz с номера на препоръчвания канал.

3. Android

Добрата новина е, че приложението Wi-Fi Analyzer е напълно безплатно за Android. В него се включва ясна графика и ще се радваш на огромното предимство от това да използваш своя телефон. Просто защото може да се движиш. По този начин ще ти се помогне да установиш мъртвите Wi-Fi места у дома или в офиса ти.

4. iPhone

За съжаление, има Wi-Fi Analyzer приложения за iOS, но те са все платени. Може би най-доброто от тях е Scany. То е налично при всички по-нови устройства, ала за него ще трябва да се бръкнеш с цели 6,99 €.

ЗА ФИНАЛ

Е, установи ли вече кой е най-добрият Wi-Fi канал и коя е най-добрата Wi-Fi честота за теб? Готов ли си оптимално да браузваш, да се отдадеш на гейминг или да стриймваш телевизия онлайн? Ако отговорът е „да“, бързо хващай вълната с безжичен интернет от NetSurf за свръхзвуков и с огромен обхват сигнал. При включване на GPON ти инсталираме оптично устройство, което има 2.4GHz/5GHz Wi-Fi при избрани скорости над 125 Mbit/s. Предлаганата от нас технология направо ще те изстреля в космоса със скоростта на совалка.