Защо 5GHz Wi-Fi рутер е нещо различно от 5G

Живеем в свят, в който плюсовете от интернет са безброй. Достъпът до информация е категорично един от тях, стига тази информация да е достоверна. Темата 5G витае из виртуалното пространство, съпътствана от доста глобални заключения, но без конкретни доказателства. Нашият фокус, обаче е да се опитаме да разясним разликата между двете явления: 5G клетъчен стандарт и 5GHz Wi-Fi рутер.

КАКВО ВСЪЩНОСТ Е 5G КЛЕТЪЧЕН СТАНДАРТ

Това е клетъчен стандарт и е наследник на 4G LTE и 3G. “G” идва от “generation”, което на английски език означава “поколение”. Т.е. 5G е петото поколение технологии за безжична комуникация, поддържащи клетъчна мрежа. Този тип комуникация изисква наличието на комуникационни устройства (предимно мобилни телефони), изработени да поддържат технологията.

КАКВО Е 5 GHz Wi-Fi РУТЕР

Докато 5G е вълнуващ нов стандарт, той няма нищо общо с Wi-Fi. 5G се използва за клетъчни връзки. Бъдещите смартфони могат да поддържат 5G и 5 GHz Wi-Fi, но настоящите смартфони поддържат 4G LTE и 5 GHz Wi-Fi.

Wi-Fi 5G и 5 GHz се използват за безжична връзка, но те нямат нищо общо. Всеки, който се позовава на “5G Wi-Fi”, всъщност има предвид 5 GHz Wi-Fi, което е различно от 5G клетъчния стандарт.

Wi-Fi има две честотни ленти, които може да се използват: 2.4 GHz и 5 GHz. 5 GHz е по-новата. Той се използва широко с 802.11n Wi-Fi стандарта, който първоначално беше публикуван през 2009 г. и все още е част от съвременните Wi-Fi стандарти като 802.11ac и Wi-Fi 6.

Wi-Fi на 5 GHz е необходимост, ако искаш непрекъсваем и бърз оптичен интернет. Той предлага повече канали, които не се припокриват, което го прави много по-малко претоварен. Той е отличен на места с много Wi-Fi задръствания, като например жилищни сгради, където всеки апартамент разполага със собствен рутер и Wi-Fi мрежа. Wi-Fi на 5 GHz също е по-бърз от 2.4 GHz Wi-Fi.

Но въпреки по-бавните скорости и увеличеното натоварване 2.4 GHz Wi-Fi все още има своите предимства. 2.4 GHz покрива по-голяма площ от 5 GHz и по-добре преминава през стени благодарение на по-дългите си радиовълни.

Ако имаш дори доста модерен рутер, той вероятно е двулентов маршрутизатор, поддържащ едновременно 5 GHz и 2.4 GHz Wi-Fi. За по-подробна информация относно двата вида честоти, разликите между тях и как да ползваш оптимално нета в дома или офиса си, може да прочетеш тук.

ЗА ФИНАЛ

5 GHz Wi-Fi рутер е последното подобрение в света в полето безжичен интернет и вече масово се използва. Името му подсказва честотата, на която работи. Ние от NetSurf сме винаги в крак с модата и държим на вечния прогрес и усъвършенстване. Затова и сме с две ръце “за” да се възползваме и ние, и ти от предоставените ни възможности за скорост и сигурност.

Относно 5G, това е новото поколение клетъчна мрежа, която предстои да бъде използвана от мобилните оператори. Като всяка иновация, тя идва с много въпроси около себе си и последващи отговори. И това е напълно нормално. Именно любопитството е нещото, което ни кара да се движим напред и да покоряваме нови висоти.