Топ 10 документални телевизионни програми за самообразоване и забавление

Още от зараждането си една от основните функции на феномена, наречен телевизия, е да образова. Един от най-популярните начини да го прави е чрез документални телевизионни програми. Достъпността на съдържание в нашето съвремие значи, че човек вече няма оправдание да не се самообразова. Днес всеки от нас може и трябва да знае повече, за да развива способността си за критично мислене. Последното е съществен фактор за умението ни да се ориентираме във времето на постистината. Време, в което обективните факти се омаловажават, за да формираме мнение на основата само на приемливите за нас аргументи.

Документалните филми са задълбочени в информационно и тълкувателно отношение източници. Те имат силата да повдигат важни теми по пленителен начин и да предизвикват дебати. Понякога дори довеждат до зараждането на цели социални движения. Те дават човешко лице на глобални проблеми, които иначе може да ни се струват далечни географски и тематично. Помагат ни да се поставим на мястото на други хора, изграждат мостове на съпричастие в един свят, който все повече се нуждае от единство и съчувствие.

Нека ви запознаем с най-добрите според нас документални телевизионни програми за самообразоване. Повярвайте ни, всеки един от тях си струва.

DISCOVERY CHANNEL

Discovery Channel, наричан често и само Discovery, е един от безспорните лидери в нишата за документални телевизионни програми. Обхватът му днес е до цели 431 милиона домакинства в 170 страни по целия свят, като работи с 33 различни езици. От 2000 г. се предлагат български субтитри, а от 2010-а има и дублажи на нашия роден език за някои шоута.

Каналът тръгва през 1985 г. в САЩ, като в началото се фокусира върху популярна наука, технологии и история. След 2010 г. обаче навлиза и в дебрите на риалити телевизия и псевдонаучни развлекателни програми. Може би най-известният пример в това отношение е „Ловци на митове“. Популярно шоу на канала е и „Седмица на акулите“, което се излъчва през летните месеци на всяка година.

Discovery Channel пуска и документални филми със специфична насоченост към семействата и по-младата аудитория. Други гледани програми са „Как се прави“, „Как са го направили“ и „Оцеляване на предела“.

NATIONAL GEOGRAPHIC

National Geographic започва излъчването си като телевизионен канал на 12 януари 2001 г. Той е съсобственост на исторически и гигантски корпорации като The Walt Disney Company (73%) и National Geographic Society (27%). Популярността на канала е толкова голяма, че в САЩ цели 74% от разполагащите с телевизор домакинства го гледат.

Програмата залага на документални филми за природата, науката, културата и историята плюс някои риалити и псевдонаучни шоута. Нерядко се залага и на провокацията за повдигане на и без това огромния интерес към National Geographic. Сред най-популярните рубрики са „Разследване на самолетни катастрофи“, „Табу“, „Теория на глупостта“ и „Мегазаводи“. Световни звезди като Беър Грилс и Гордън Рамзи също могат да бъдат гледани тук в свои шоута. Суперинтересно е също „Космос“, което е наследник на легендарната рубрика на Карл Сейгън.

DISCOVERY SCIENCE

Discovery Science стартира излъчване през октомври 1996 г. като част от едновременното пускане на серия канали на Discovery. Каналът минава през доста ребрандирания в своята история. Първо става Discovery Science Channel (1998), после The Science Channel (2002), Science Channel (2007) и днес просто Science (2011).

През 2008 г. програмата става изцяло ориентирана към публиката над 18 години, като се премахват всички шоута за деца. Фокусът пада върху оцеляването в дивото, уфологията, строителството, технологиите, космоса, праисторията и животните. „МегаНаука“, „Какво са знаели древните“, „Срещи с извънземни“ и още доста популярни шоута са се излъчвали и се излъчват по Science. Поредицата „В червеевата дупка с Морган Фрийман“ също предизвиква доста голям интерес.

NATGEO WILD

National Geographic Wild, накратко Nat Geo Wild или NGW, води началото си от 1 януари 2006 г. в Хонконг. Любопитно е, че този канал си остава първият двуезичен за дивата природа за цялата история на световната телевизия. Стартира с излъчване на английски език и кантонски диалект. NGW се фокусира в своята програма също и върху т.нар. нон-фикшън рубрики – фактологични истории за реални хора и събития.

Доста на брой и като качество неща можем да ти препоръчаме да гледаш тук. „Мигове от катастрофата“ разглежда причините за бедствия с човешки жертви. „Най-смъртоносните животни на планетата“, „Родени да убиват“, „Най-опасните животни в света“ и „Животински боен клуб“ показват вродената агресия в хищниците. „Говорещият с кучета“ пък е суперпоредица, в която възпитателят Сизър Милан преобръща проблемните кучета в послушни домашни любимци.

VIASAT EXPLORE

Viasat Explore се появява в света на телевизията на 6 януари 2002 г. като Viasat Explorer в скандинавските страни. На 1 ноември 2003 г. обаче бързо се разпространява в прибалтийските и източноевропейските държави, включително България. Съдържанието се превежда и се предлага чрез субтитри.

Този документален канал е с 24-часова и доста разнообразна програма. Тя включва рубрики, посветени на приключения в дивата природа, търсене на силни усещания, увлекателни науки и природни катаклизми. Акцентира се също на криминалните истории и бързите коли. „Под прикритие“, „Двойно убийство“, „Истината за“, „Последният оцелял“ и „Серийни убийци“ са особено популярни шоута.

ID

Investigation Discovery, познат и с абревиатурата ID, е документален ТВ канал от САЩ, чийто фокус е върху популярната криминална тема. Ако искаш да се запознаеш с най-лошото от човешката природа, тук е мястото. Ще гледаш доста документални филми за убийства и опити за убийства, от които ще ти настръхне косата (ако я имаш). Има също и за отвличания, маниакални следения, сексуални посегателства, домашно насилие, изчезвания и отровителства.

RTД

RT Documentary, накратко RTД, е руски документален телевизионен канал, излъчван и на руски, и на английски език. Той често е обвиняван, че служи за пропаганда на режима на Владимир Путин. Дори му е даден старт от тогавашния президент на федерацията Дмитрий Медведев на 23 юни 2011 г. в студиото в Москва.

Каналът излъчва широк спектър от документални филми за живота, политиката, икономиката и културата както в Русия, така и в света. Има рубрики за история, география, дива природа, кухня, нощен живот, любопитни обичаи. Ако искаш да видиш различна гледна точка от западната, RTД ще ти хареса. Все пак имай едно или две наум. В началото на текста ни, както се сещаш, говорихме за нуждата от критично мислене. То изисква обективност, не залитане в някоя от крайностите.

ANIMAL PLANET

Animal Planet започва излъчване на 1 октомври 1996 г. в САЩ и показва документални филми и поредици за диви и домашни животни. В началото е в сътрудничество с BBC Worldwide и залага на образователната функция. През 2008 г. обаче програмата се насочва към по-зряла аудитория и акцентира върху агресивното и хищническо в животните. Освен това се увеличават риалити и псевдонаучните шоута. Новото ребрандиране идва през октомври 2018 г., когато ориентацията отново се пренасочва към семейната публика.

HISTORY

History, известен като The History Channel от 1995 до 2008 г., е стартирал на 1 януари 1995 г. ТВ канал от САЩ. Единият от собствениците му е The Walt Disney Company. В началото фокусът е върху базираните на историята документални филми и исторически фикшън поредици. В края на 2000-те години обаче идва драстична промяна във формата.

Залага се на търсещи сензации риалити и псевдонаучни шоупрограми, критикувани от множество историци и хора на науката. Говори се все повече за митични създания, чудовища, НЛО, теории на конспирацията, извънземни, апокалипсис и прочее. Все по-често се показват шофьори на тирове, ловци на антики, автомонтьори и подобни типажи. Има какво да отбереш и на този канал, но определено не вярвай на всичко видяно там.

RAI SCUOLA

Rai Scuola, познат преди с имената Rai Edu 1, Rai Edu Lab, Rai Educational Sat, се появява в света на документалната телевизия на 1 юли 1999 г. Програмата е насочена изцяло към най-малките деца и учебните им предмети. Застъпва се обучението по науки, английски език, а дори и поведението като пешеходци.

След 2012 г. се добавя и културна нотка. Има рубрики за изкуство, за философия, но също за икономика и поведение по време на кризи. Те често са направени в сътрудничество с Министерството на образованието на Италия.

ЗА ФИНАЛ

Вече научи защо са полезни документалните телевизионни програми и кои са най-добрите и полезните от този жанр. Мнозинството от тях ги има в списъка с предлаганите от NetSurf канали. Освен това ще се ползваш с всички предимства за гледането им с цифрова телевизия, тъй че не чакай, а направо си ги пускай! Ако пък още не си част от нашето семейство, разгледай великите ни предложения и заповядай при нас! Ние обичаме умеещите да мислят със собствения си ум хора.