Интернет браузъри и техните shortcuts клавишни комбинации

Има клавишни комбинации и генерално, и при конкретни интернет браузъри, които мигом ще те отличат от аматьорите като компютърен спец. Човек днес често отваря хем множество табове, хем различни браузъри в търсене накуп на източници на информация и забавление. Ето защо и му е нужно да владее тази наука за по-бързо навигиране в интернет.

Добрата стара мишка си остава отличен вариант за навигация на раздели, но понякога е по-лесно да разчиташ на клавиатурата. Това важи особено в случаите, когато трябва да пишеш и едновременно да набираш информация от друг раздел. Да местиш постоянно ръката от клавиатурата до мишката си е, нека си го признаем, малко неудобно. Тази досадна дейност прекъсва не само работата, но и мисълта. Алилуя за добрите програмисти, които са се сетили как да ни улеснят! В тяхна чест пишем този текст, а ти можеш бързо да се възползваш от наученото.

ПРИЛИКИ И РАЗЛИКИ ПРИ КЛАВИШНИ КОМБИНАЦИИ В РАЗЛИЧНИТЕ БРАУЗЪРИ

Клавишните комбинации имат някои разлики в зависимост от браузъра ти, макар че за щастие доста от тях са подобни и стандартни. Така например във Firefox и Chrome ще отвориш нов таб с CTRL + T, а с CTRL + D ще букмаркнеш текущата страница. За да пренастроиш клавишните комбинации по свой вкус, твоят ход е Customizable Shortcuts за Firefox или Shortkeys за Chrome.

Някои браузъри, Chrome например, дори имат няколко различни клавишни shortcuts за навигиране на разделите. Можеш да ги прелистваш един по един или отляво надясно. Можеш да ги прескочиш, да отидеш на предишния, до първия или до последния раздел. Chrome има и чудесен пряк път за връщане на последния раздел, който си затворил.

Припомняме ти и че в секцията Help на всеки интернет браузър може да потърсиш Keyboard Shortcuts за специфичните за него комбинации. В този наш текст ще се съсредоточим върху четирите основни браузъри, а именно Chrome, Firefox, Internet Explorer и Safari. Нека ти покажем кои са различните начини за навигиране и превключване между разделите в тях.

има някои специфични клавишни комбинации за различните интернет браузъри

БЪРЗИ КЛАВИШНИ КОМБИНАЦИИ В GOOGLE CHROME

Можеш да минаваш през разделите на Chrome, като използваш някои от същите клавишни комбинации като в Internet Explorer. Това е суперудобно, ако ти се налага да използваш различни браузъри за различни цели.

С помощта на CTRL + TAB ще се местиш в следващия раздел отляво надясно. С комбинацията CTRL + SHIFT + TAB ще смениш посоката и ще се преместваш с един таб отдясно наляво. Можеш също да използваш и CTRL + N за отваряне на нов прозорец. Ще те открехнем и на единствената разлика в полза на Chrome пред Internet Explorer. Тя е, че заедно с CTRL + TAB и CTRL + SHIFT + TAB може да използваш също CTRL + PgDown и CTRL + PgUp. Ако предпочиташ тези клавиши, разбира се.

Има една доста полезна допълнителна клавишна комбинация за Chrome. Говорим за CTRL + SHIFT + T, която отваря последния затворен от теб раздел. Тя ще ти помогне доста, ако си се разсеял и си цъкнал Х-чето на някой таб, без да искаш, а не ти се търси източника наново.

БЪРЗИ КЛАВИШНИ КОМБИНАЦИИ В MOZILLA FIREFOX

Firefox браузърът има няколко преки пътища, които се различават леко от Chrome и Internet Explorer. Нека обаче първо споменем онези, които са еднакви. Това са главните комбинации CTRL + TAB и CTRL + SHIFT + TAB. Тук са и свързаните с PgDown и PgUp, CTRL + SHIFT + T, CTRL + N и CTRL + 9.

Във Firefox има и няколко shortcuts за преместване на табове. При натискане на CTRL + SHIFT + PgUp например ще преместиш текущия раздел вляво. При прибягване до CTRL + SHIFT + PgDown пък ще го отместиш вдясно. Има и комбинации за местене на текущия таб в началото или в края на лентата. Това са съответно CTRL + HOME и CTRL + END.

БЪРЗИ КЛАВИШНИ КОМБИНАЦИИ В INTERNET EXPLORER

В случай че използваш Internet Explorer (IE), значи използваш и Windows. Това пък от своя страна значи, че почти сигурно знаеш комбинацията ALT + TAB за бързо превключване между отворени приложения. Тогава всичко, което ти трябва за превключване между табове в IE, е да натиснеш CTRL + TAB. Така ще превърташ по ред всички раздели отляво надясно и след последния ще започнеш отново отначало.

При желание да вървиш отдясно наляво трябва да натиснеш CTRL + SHIFT + TAB. Ако искаш да идеш на конкретен раздел, избери комбинацията CTRL + число между 1 и 8. За съжаление, ако си отворил повече от осем табове, ще трябва да кликнеш върху желания таб. Съчетанието от CTRL + 9 ще те отведе до последния раздел, ако ще и да имаш отворени повече от осем.

Има и още една клавишна комбинация в Internet Explorer, която може да ти бъде полезна: CTRL + K. С нея просто ще дублираш текущия таб в нов. Предишни версии използваха функцията QuickTabs, позволяваща да виждаш всичките си раздели в редица от миниатюри. Тя обаче бе премахната.

БЪРЗИ КЛАВИШНИ КОМБИНАЦИИ В SAFARI

Има shortcuts от традиционните – например CTRL + TAB и CTRL + SHIFT + TAB, които по подразбиране работят добре и при Safari. Можеш също така да ги замениш с CTRL + SHIFT + [ и CTRL + SHIFT + ]. Клавишната комбинация CTRL + N за съжаление не работи за Safari. Подобно на Firefox, където има CTRL + SHIFT + E пряк път за показване на всички раздели, и Safari има подобен изглед. Той се получава с командата CTRL + SHIFT + \.

Хубава функция е фигуриращата и при други интернет браузъри като Chrome възможност за отваряне на последния затворен таб. Тук това става с бърз достъп чрез съчетанието CTRL + Z.

ОЩЕ НЯКОЛКО ВСЕОБЩИ БЪРЗИ КОМБИНАЦИИ

Ще ти подскажем и още някои ползотворни бързи клавишни комбинации, валидни за всички големи интернет браузъри. Е, ако не ги знаеш вече де. Като натиснеш CTRL + W, ще затвориш сега отворения таб. Ако пък е отворен само един таб, така ще затвориш браузъра. С комбинацията ALT + D ще маркираш URL-а в адрес бара.

Ето и няколко преки пътища с мишката. С CTRL + Click a link (левия бутон) отваряш линк в нов таб, оставайки в стария. Чрез CTRL + SHIFT + Click a link (левия бутон) отваряш линка в нов таб и отиваш направо към него. За да отвориш линк в изцяло нов прозорец, трябва пък да натиснеш комбинацията SHIFT + Click a link (левия бутон).

ЗА ФИНАЛ

Вярваме, че вече ще си по-продуктивен, когато знаеш как да използваш тези клавишни комбинации в избрания от теб браузър. Остава ти само да ползваш непрекъсвам и бърз оптичен интернет от NetSurf и можеш да кандидатстваш за поста „цар на мрежата“. Така де, Chrome, Firefox, Internet Explorer и Safari са вече изцяло в твое владение.