speed internet 1 gbps

Реални ли са скоростите над 1 gbps ?

От каква скорост на интернет се нуждаем в действителност? Най-вероятно се е случвало на всеки един от нас да се запита този въпрос поне веднъж, когато трябва да поднови плана си за интернет услуги или дори, когато отива да плати поредната фактура. Но замисляли ли сте се, че да разберем кой план за широколентови услуги е подходящ за нас и нашето домакинство… не е най-простият въпрос, на който да си отговорим.

През последните няколко години доставчиците на домашен интернет са по-взискателни от всякога, тъй като плановете трябва да служат едновременно като работен ресурс и училищна услуга, в допълнение към обичайните ни занимания, като стрийминг и игри. Потребителите, от своя страна, все още продължават да не са сигурни, за какво дават парите си. С една дума – неяснота. Поради тази причина, Net Surf ще преподаде лесен и бърз урок, как да разберем, дали плащаме твърде много за достъпа си до интернет, дали наистина получаваме услугата, от която се нуждаем, реални ли са скоростите над 1000 mbps и ако са, то какво оборудване ще ни бъде необходимо.

Готови ли сте? Да започваме!

Нуждаем ли се от скорости на интернета над 1 gbps ?

Актуалният въпрос „Наистина ли се нуждаем от интернет със скорост над 1 Gbps?“.  Разбира се, не можем да отречем, че звучи впечатляващо, но дали е така? Е, нека погледнем по-отблизо.

Да започнем с това, за какво ни е нужен интернетът в момента. Използваме го за стрийминг на филми и телевизионни предавания, за сърфиране в социалните мрежи, за онлайн пазаруване, работа или училище. И за повечето от тези дейности 100 Mbps или дори 50 Mbps са повече от достатъчни. Едва ли се оплакваме, че Netflix-ът ни зарежда твърде бавно. Вероятно не. Но тъй като технологиите продължават да се развиват, ние откриваме нови начини за използване на интернета.

Може да е трудно да се разчетат всички числа и термини, когато се описват възможностите за бързина на мрежата. Важно е да разберем тези определения и след това да научим, как да ги прилагаме при избора на най-добрата скорост на интернет за нашия дом.

Скоростта на връзката, например 1000 mbps, буквално означава, че 1 млрд. бита данни се прехвърлят от една машина към друга за една секунда или 125 mbps. Това е като да прехвърляме 12-мегапикселова снимка всяка секунда. 

Как да разберем, колко бита информация има в един общ файл, като видеоклип в YouTube или епизод от любимото ни предаване в Netflix? Като пример можем да кажем, че искаме да изтеглим 2-часов HD филм. Типичният размер на филмовия файл е 2 гигабита и ако имаме безжична връзка с бързина 50 mbps, бихме могли да изтеглим този филм за 40 минути. Идеята е, че колкото по-бърза е безжичната ни връзка, толкова по-бързо можем да сваляме информация на устройството или машината, която използваме. Ако трябва да определим нивата за бърз интернет, то на върха на пирамидата стоят 1000 Mbps и 2000 Mbps.

internet connection speed

Въпросът е дали се нуждаем от толкова високи скорости. Отговорът е не. Реално, не ни е неоходима такава бързина, за да извършваме ежедневните си занимания в интернет, като гледане на видео, игри и т.н. Нямаме нужда от 1000 mbps интернет, ако проверяваме имейли и публикуваме в социалните мрежи. Вероятно нямаме нужда от него, дори ако в домакинството ни живеят четирима души. За какво служи тогава се питате. Гигабитовата връзка е идеална, ако работим от вкъщи и сваляме огромни файлове, използваме публичен уеб сървър или стриймваме.

А сега да поговорим за бъдещето. Тъй като все повече устройства се свързват с интернет, търсенето на по-високи скорости ще продължи да се увеличава. Това е като един безкраен цикъл на нужда от все повече и повече честотна лента. Все едно да си купим по-голяма къща, преди да имаме деца – сега не е необходимо, но в бъдеще ще бъде.

В обобщение, в момента не се нуждаем от връзка с бързина над 1000 mbps, но тъй като технологиите продължават да напредват, откриваме нови начини за използване на интернет и търсенето на по-високи скорости ще продължи да се увеличава.

Възможни ли са скорости на връзката над 1 gbps?

Е, хора, стигнахме и до това, дали са възможни скорости на връзката над 1 Gbps? Краткият отговор е “да”, но това не е толкова просто, колкото изглежда.

Свързване с бързина над 1000 mbps в секунда е наистина възможно и вече се осъществява в някои райони по света. Gbps е единица за бързина на предаване на данни, равна на един милиард бита в секунда. Това е значително по-бързо от типичните скорости на връзката, до които повечето хора имат достъп днес и които обикновено се измерват в мегабити в секунда (mbps). По-просто казано, уравнението изглежда по този начин “1 Gbps = 1000 Mbps ”. 

Един от начините за постигане на бързина над 1 Gbps е използването на оптични кабели. Тези кабели използват светлина за предаване на данни, което позволява много по-бързо от традиционните медни. Освен това оптичните кабели могат да предават данни на по-големи разстояния, без да е необходимо усилване на сигнала, което може да намали силата и бързината.

Друга технология, която се използва за постигане на по-високи скорости, се нарича мултигигабитов етернет. Тази иновация позволява данните да се предават по съществуващите медни кабели по-бързо от преди. Това се постига чрез използване на различни честотни ленти за предаване на данни, което позволява изпращането на повече информация наведнъж.

Вече има няколко места по света, които предлагат интернет с бързина над 1 Gbps. Трябва да се отбележи обаче, че макар тези високи скорости да са възможни, те все още не са широко достъпни. В много райони достъпът до интернет с бързина до 1000 mbps все още е ограничен, а дори и в районите, където са налични по-високи скорости, те могат да бъдат доста скъпи. Освен това, много други фактори, като например хардуер и претоварване на мрежата, могат да повлияят на действителната бързина.

Въпреки това, тенденцията е към увеличаване на скоростта на мрежата, тъй като все повече хора разчитат на интернет в ежедневието си и търсенето на по-бърза връзка ще продължи да расте. Освен това в много държави се разгръщат и 5G мрежи, които ще осигурят бързина на интернет с по-ниска латентност, а това допълнително ще стимулира нарастването на бързината.

Като цяло е ясно, че бързината на свързване над 1000 mbps са възможни и вече се прилагат в определени области. Макар че не са широко разпространени, те вероятно ще станат в бъдеще, тъй като технологиите продължават да се развиват и търсенето на по-бърза връзка нараства.

От какво оборудване обаче се нуждаем, за да постигнем над 1 gbps?

Ах, но как, щом наистина има възможност за такава бързина, да я постигнем? На първо място е необходим компютър или устройство, което действително може да се справи с тези светкавични скорости. Искаме да кажем, че ако компютърът ни е от каменната ера, той няма да се справи. Така че се налага да заменим този компютър, с нещо по-модерно.

Следващият в списъка е рутер, който може да постигне високи скорости. Това е устройство, което разпределя интернет връзката към всички устройства в нашата мрежа. Необходим е високопроизводителен рутер с усъвършенствани функции, като качество на услугата и множество гигабитови етернет портове, за да се справи с високите скорости и големите количества данни, които се предават.  Ще ни трябва и модем, който да може да работи с тази бързина, защото в противен случай е все едно да се опитваме да налеем галон мляко в малка чаша. Няма да ни свърши работа.

И накрая, за да се осигури стабилна и постоянна връзка, са необходими захранващи блокове с висока мощност и резервни източници на захранване, като например батерии или генератори, за да се поддържа работата на оборудването в случай на прекъсване на електрозахранването или други смущения.

Сега, нека да поговорим за истинското предимство на тази конфигурация, а именно доставчика на интернет услуги. Дори да имаме цялото модерно оборудване, ако нашият доставчик на интернет услуги все още използва dial-up, това няма да има значение. Затова е важно да се уверим, че сме с доставчик, който действително може да предложи бързина на или над 1 Gbps. За предпочитане е също рутерът, който използваме, да има GPON интерфейс, за да приема интернет сигнал от GPON мрежа и да го доставя към мрежата на клиента. 

В обобщение, да, 1000 Mbps е изключително висока скорост. С бързина на изтегляне от 1000 Mbps едно семейство или малко работно място ще може да се наслаждава на едновременно интензивно използване. Но за да се осъществи, имаме нужда от компютър, който може да се справи с невероятната бързина, високопроизводителен рутер, модем и доставчик на интернет услуги, който действително предлага такава услуга.