Каква е разликата между MB и Mbps?

Какво е Mbps? Какво означава? Каква е разликата с MB? Колкото повече се запознаваме с технологиите, толкова повече въпроси изскачат в нашата глава. Поради тази причина ние от Net Surf сме ви подготвили поредната вълнуваща тема, която засяга нашaта безжична мрежа.

Ако искате да измерите скоростта на интернетa с помощта на някакъв инструмент за тестване, ще видите някои стойности, обикновено изчислени в Mbps. Ако се чудите какво означават всички тези подробности, вие сте на правилното място.

Какво е Mbps?

Съкращението Mbps означава “мегабит в секунда”. Това е мярка за широчината на интернет лентата. На прост език, честотната лента е скоростта на изтегляне на нашата безжична връзка. Това е максималната бързина, с която можем да изтеглим данни на нашия компютър или мобилно устройство.

За да стане напълно разбираемо, нека използваме един пример. Представете си, че искате да изтеглите някоя любима песен. Влизате в уебсайт, натискате бутон и файлът с песента започва да се изтегля на вашия компютър. Скоростта, с която ще се изтегли файлът, зависи от вашата честотна лента. Пропускателната способност се измерва в мегабити в секунда или съкратено Mbps.

Най-общо казано, колкото по-висока е скоростта в Mbps на нашата интернет услуга, толкова по-бързо ще се изтеглят файловете от мрежата. Думата “изтегляне” тук не се отнася само до копиране на нещо от интернет на нашето устройство. Дори когато сърфираме в интернет, файловете трябва да бъдат изтеглени в нашия браузър. Следователно, по-голямата честотна лента ще осигури по-бързото изтегляне на файловете.

Каква е разликата между MB и Mbps?

Основната разлика между Mbps и MB е, че Mbps измерва скоростта на трансфер на данни. Той измерва прехвърлянето на един милион бита или 1000 килобайта данни в секунда. MB, от своя страна, е кратката форма на мегабайт и е единица за измерване на данни на цифров компютър или електронно устройство. Един MB е равен на един милион байта.

Двата термина могат лесно да бъдат объркани, тъй като изглеждат еднакво и показват скоростта на трансфер на данни. Mbps винаги се изписва с малка буква “b”, а MB – с главна буква “В”.

Байтът е 8 бита. Един MB в секунда е равен на 8 мегабита в секунда. За да получим Mbps от MB, трябва да умножим по осем. Следователно, за да получим MB, същата формула, само че обърната в обратна посока. По този начин можем да разберем приблизително колко време ще отнеме изтеглянето на голям файл, ако вземем размера му, умножим по осем и след това го разделим на бързината на безжичната връзка.

Mbps се използват за показване на максималната възможна скорост на мрежата. Потребителите обикновено я използват за скоростта на интернет от доставчика на интернет услуги (ISP) и за тази на мрежата при Wi-Fi връзки. Те се употребяват за показване на действителната бързина на трансфер по мрежата – например, скоростта на изтегляне на игра или файл, или при прехвърляне на файлове на компютър. Все пак няма твърдо и точно правило за това, за какво се използват едното, и за какво другото.

Разликата между тях е причината, поради която може да видим различни числа между скоростта на интернет и действителната на изтегляне. Да предположим, че интернет връзката е с капацитет 100 мегабита в секунда. Най-бързото изтегляне на файлове обикновено е около 12 MB. Това се дължи на факта, че 100 Mbps, разделени на 8 бита в байт, са 12,5, а в реалните приложения, поради режийни разходи, мрежата никога няма да може да достигне напълно максималния си капацитет. 

Каква е оптималната скорост за интернет в дома и офиса?

Ако сте се ориентирали към нова безжична връзка в дома или офиса, но не сте сигурни каква скорост ви е необходима, това означава да знаете какво искате да направите с нея. Както при повечето услуги, целта ни при избор на интернет пакет е да платим за това, което в действителност потребяваме. Затова е важно да разберем, за какво точно даваме своите пари. 

Тъй като мобилните и домашни устройства непрекъснато нарастват и онлайн услугите все повече се задвижват от стрийминг в безжичната мрежа, то трябва да се насочим към много бърз интернет и наистина високи скорости.

При диапазон от 0 – 4 Mbps, можем да изпълняваме основни функции като изпращане на имейли, сърфиране в интернет, четене на неща, изтегляне на текстове като електронни книги. Нещо повече, това ще доведе до време за зареждане, което може да не ни хареса. Поради тази причина не препоръчваме това особено много.

В диапазон на скоростта от 4 – 18, можем да гледаме и изтегляме видеоклипове с ниска разделителна способност и да изпълняваме повече мултимедийни функции, като например слушане на музика и теглене. Също така ще бъде подходящ избор, ако ще свържем едновременно две или три устройства. Не препоръчваме обаче за потоци с висока разделителна способност.

В този диапазон от 25 Mbps и повече, можем едновременно да свързваме множество устройства към една и съща мрежа, да теглим няколко едновременно, да стриймвате видео с висока разделителна способност и да играем игри онлайн. Ако нашата домашна инфраструктура поддържа тези скорости, ви препоръчваме да се ориентирате към 25 и повече.

И след тази информация най-вероятно ще се запитате каква е работната логика? Ето го и отговорът. Само определено количество данни може да достигне до устройството, което използваме в рамките на определен период от време, тук за секунди. Сред основните фактори има много различни фактори като устройството, което използвате, модема, към който сме свързани и къде се намираме. Ако само определен брой данни могат да бъдат достъпни до нашето устройство в рамките на определен период от време, това означава, че изтеглянето или качването на съдържание ще отнеме повече или по-малко време.

Като заключение, бихме казали, че колкото по-висока е скоростта на връзката, толкова по-бърз е и трансферът на данни.