internet gpon

Как GPON допринася за по-екологична планета ?

Желанието ни да живеем в екологично чиста планета става все по-голям приоритет за всички нас. В днешно време, замърсяването на околната среда е един доста голям проблем, с който трябва да се борим и затова мислим всевъзможни начини, с които да намалим вредните емисии и да сме по-екосъобразни. Но какво е общото между екологията и интернета? Сега ще разберем, но нека първо преминем през базисните факти, с които ще ни се изясни картинката.

Какво е оптична пасивна мрежа? Защо GPON е екологичен избор? По какъв начин улеснява живота ни? Навярно това са въпроси, които се чудите защо ви задаваме. Семейството на Net Surf се грижи, освен да плащаме за конкретна услуга, да разбираме нейната полза и да сме информирани за най-новите технологични ъпдейти, свързани с безжичната мрежа.

Настанете се удобно, направете си любимата ви напитка, и се подгответе да се потопим заедно в една по-екологично насочена тема, свързана с модерния и динамичен свят на телекомуникациите.

Какво представлява пасивната оптична мрежа (PON)?

Не е тайна, че технологиите напредват със светлинни скорости. Наред с това, наблюдаваме и бърз напредък в самата широколентова технология. PON (пасивна оптична мрежа) – технологията, използвана в мрежите от оптични влакна до дома, сега лесно позволява гигабитов широколентов достъп – ниво на услуга, от което никой не би имал нужда преди пет години. Достъпът до интернет със скорост 1 Gb/s вече е нещо обичайно. Днес в света се предлагат повече от 450 гигабитови широколентови услуги с оптични влакна.

Нека разгледаме първо какво представлява PON. Това е пасивната оптична мрежа или още вид телекомуникационна мрежа, която използва оптични влакна за предаване на данни между централно място и множество отдалечени места. Нарича се “пасивна”, защото използва пасивни компоненти, като сплитери и куплунги, за разпределяне на оптичния сигнал до множество места, а не активни компоненти като усилватели или повторители.

Да си го представим по следния начин. PON прилича на тръбопровод, който пренася данни, като интернет, телефонни и телевизионни сигнали, от основен източник, до различни места, като използва светлина вместо електричество. „Тръбопроводът“ има специални сплитери, които могат да разделят светлината на различни пътища, така че тя да може да достигне до множество места. И тъй като не използва никаква енергия за работа, той е по-екологичен и рентабилен от другите видове мрежи.

Нека обобщим казаното дотук. Това е телекомуникационна мрежа, която използва оптични влакна за предаване на данни между централно място и множество отдалечени места. Тя е енергийно ефективна, екологична, надеждна и рентабилна, и използва пасивни компоненти за разпространение на оптичния сигнал до множество места и се използват често за предоставяне на високоскоростен интернет и други широколентови услуги на клиентите.

Защо GPON е екологичният избор ?

Има нещо, което всички споделяме – Земята, на която живеем, и за всички нас е важно да направим всичко възможно, за да я опазим, тъй като в момента това е единствената планета, с която разполагаме. Ето защо, да сме екосъобразни, не е модерна прищявка, а мисия.

Енергийна ефективност. Дълготрайност. Ниски въглеродни емисии. Екологичност. Качества, които безпроблемно се приписват на технологията GPON. Но защо се счита за еко избор и оправдава ли твърдението?

GPON използва пасивни компоненти, като например сплитери и куплунги, за разпределяне на оптичния сигнал до множество места. Тези пасивни компоненти не се нуждаят от енергия за работа, което означава, че GPON системите са много по-енергийно ефективни от традиционните активни оптични мрежи. И понеже системите не разчитат на активни компоненти, те не генерират толкова много топлина, колкото традиционните мрежи. Това означава, че се нуждаят от по-малко охлаждане, което може да помогне за намаляване на потреблението на енергия.

Системата обикновено се разгръща с помощта на оптични кабели, които са изработени от стъкло или пластмаса. Тези материали са много по-екологични от традиционните медни кабели, които се произвеждат от медна руда, която пък трябва да се добива и обработва. Оптичните кабели имат много по-дълъг живот от традиционните медни, поради тази причина, системите могат да работят много години, без да се налага да бъдат подменяни. Това може да е екологично, помагайки за намаляване на въздействието върху околната среда с поддръжката и модернизацията на интернет връзката.

GPON е мащабируема технология, която може лесно да се адаптира към нарастващото използване и търсене на интернет. Това предотвратява непрекъснатата подмяна на мрежовата инфраструктура.

Като заключение бихме казали, че GPON се счита за “зелен” избор, тъй като е енергийно ефективна, генерира малко топлина, има нисък въглероден отпечатък, има дълготрайна употреба и е мащабируема. Тези характеристики го правят екологичен вариант за телекомуникационни мрежи и улеснява нашия живот в пъти повече.

GPON или EPON е по-добрият избор ?

GPON срещу EPON… знаете ли каква е разликата между тях и как влияят на работата ви с интернет?  Нека разгледаме тези две технологии.  GPON, или още гигабитова пасивна оптична мрежа, и EPON – пасивна оптична мрежа, са разновидности на технологията PON или на мрежите Fiber to the Home (FTTH), които се внедряват от доставчиците на интернет услуги. С PON като технология за достъп до влакнесто-оптични мрежи, двете системи са по същество сходни по функциите, които предлагат, но всеки от тях има своите различия в характеристиките и услугите, които играят роля при избора на внедряване, направен от Net Surf.

EPON означава пасивна оптична мрежа Ethernet. Той използва Ethernet пакети вместо ATM (Asynchronous Transfer Mode) клетки,  също така използва интернет протокол за пренос на глас и видео данни. Обикновено тя осигурява симетрична честотна лента от 1G, което я прави доста популярен избор. GPON, от своя страна, е съкращение за пасивна оптична мрежа Gigabit Ethernet и използва ATM за глас, Ethernet за данни и патентована капсулация за глас. Тя предлага по-бърза скорост в сравнение с EPON по отношение на честотната лента надолу и нагоре по веригата. И двете звучат сходно, но имат ключови разлики.

PON се възползва от мултиплексирането с разделяне на дължината на вълната, което означава използване на една дължина на вълната за трафика надолу по веригата и една дължина на вълната за нагоре. GPON се основава на стандарт за широколентов пасивен оптичен достъп от ново поколение. Той е широко разпространен в мрежите от оптични влакна до дома и осигурява до 2,5 Gbps, качество на услугата, пълна защита на бизнеса и усъвършенствана сигурност, пълни функции за експлоатация, администриране и управление.

И двете системи имат своите предимства и недостатъци, но GPON е по-добър по отношение на показателите за ефективност. Той наваксва и очаква бъдещия пазар на широколентов достъп и ще бъде по-подходящ за клиенти, с изисквания за висока честотна лента, много услуги, сигурност и технология ATM като гръбнак.

В обобщение, GPON е не само екологично свързан, по-усъвършенствана и по-капацитетна версия, която е по-подходяща за приложения, изискващи по-голяма честотна лента и поддръжка на множество потоци от данни.

Как GPON прави живота ни по-хубав?

Тъй като вече разбрахме предназначението на GPON и как функционира, е време и да разберем, по какъв начин може да подобри живота ни.

Тази система осигурява високоскоростен достъп до интернет със скорост на предаване на данни до 2,5 Gbps надолу по веригата и 1,25 Gbps нагоре по веригата. Това означава, че можем да се радваме на по-високи скорости на интернет, което ни позволяват да предаваме видеоклипове с висока разделителна способност, да играем онлайн игри и да теглим бързо големи файлове.

Подобрена свързаност е друго предимство, което е от съществено значение. GPON може да осигури по-надеждна и стабилна връзка в сравнение с традиционните медни мрежи. Това означава, че можем да се насладим на по-постоянно интернет изживяване, с по-малко забавяне и по-малко прекъснати връзки, което в днешни дни е доста важно за нас.

Той има много по-голям капацитет от традиционните мрежи, което означава, че може да поддържа повече потребители и повече устройства. Това е особено полезно в райони с висока гъстота на населението, като например жилищни сгради и офис комплекси. Той също така може да осигури по-сигурна мрежа благодарение на използването на усъвършенствани методи за криптиране за защита на предаването на данни. Това може да помогне за предотвратяване на неоторизиран достъп до интернет и за защита на нашата личната информация.

Освен екологичните преимущества, технологията позволява използването на интернет, дори и когато нямаме ток. Чрез допълнително устройство Тип Ток можем да имаме интернет до 2 часа след спиране на тока. Това е напълно достатъчно за ремонт на нормални аварии, нямаме проблеми с интернета при бури и гръмотевици, имаме много по-бърз интернет и не на последно място – само с един кабел можем да използваме много услуги – интернет, телевизия, видеонаблюдение и противопожарна охрана.

GPON е мощна технология, която може да направи живота ни по-добър чрез осигуряване на бърз, надежден и сигурен достъп до интернет, подобряване на свързаността и капацитета и по-добро използване на ресурсите и най-вече екологично насочен.