Как влияе инфлацията на цените на интернета и телевизията?

Инфлация. Напоследък, не само по новините, но и в ежедневието, често чуваме този термин. Но какво означава и как влияе на нашия живот, сметки, интернет и забавления всъщност? Net Surf ви е подготвил не само отговори на един от най-актуалните въпроси, с които ще започнем 2023-та, но и поредното интересно съдържание, в което се крият тайните на формирането на цената на интернета и телевизията и как се променя с времето качество на услугите.

Нека започнем с инфлацията. Тя е, просто казано, икономическа ситуация, в която хората харчат повече пари за едно и също количество стоки и услуги, отколкото, да речем, преди една или две години. В случай, в който всички плащаме повече, а получаваме по-малко за парите си, може да има някои дълбоко неблагоприятни последици за икономиката и за качеството на нашия живот.

Инфлацията е един от факторите, които намаляват нашата стойност на парите с течение на времето или още сумата, които имате в началото на годината, ще ни осигури по-малко стоки и услуги в края на същата година. И тъй като вече установихме, че цените се повишават в тези периоди, дори да продължим да живеем нормално, тоест, да се храним със същата храна, да пътуваме до същите места, да използваме един и същ доставчик на интернет и телевизия, сме изправени пред казус дали да ограничим количеството на дадената стока или услуга, или в крайна сметка да похарчим повече пари, за да бъдем удовлетворени.

Net Surf разбира ситуацията, в която всички се намираме, и се старае винаги да предоставя най-високото качество на услугата, като в същото време се опитва да ограничи вдигането на цените. 

Но нека продължим по същество…

 От какво зависи цената на интернета и телевизията?

Повечето доставчици на интернет услуги предлагат три нива на пакети. Всяко ниво разполага с различни скорости – между 50 Mbps и 1 Gbps. Добрата новина е, че обикновено не се налага да се притесняваме за ограниченията за пренос на данни – това рядко е проблем за средния потребител. Месечните разходи за интернет услуги варират в широки граници, в зависимост от това, къде живеем и какви пакети се предлагат в нашия район. Доставчиците на тези услуги предлагат различни предимства. Изборът на най-подходящия за нас доставчик изисква разбиране на нуждите на нашето домакинство.

Обикновено месечните планове за интернет и телевизия струват еднакво на месец за апартаменти и къщи. В много жилищни сгради обаче честотната лента е обща. Това означава, че ако живеем в жилищен комплекс, е по-вероятно в пиковите часове, скоростта на нашата безжична връзка да е по-ниска. За наша радост, в България имаме най-доброто съотношение цена-качество. Спрямо бързината на връзката, ние сме на първо място в класацията сред държавите, тъй като получаваме бърза безжична връзка на добри цени, което не може да се каже за останалите страни, където таксата на услугата е по-висока спрямо това, за което потребителите заплащат.

Друга важна подробност е, когато сравняваме месечните планове за интернет услуги, да не забравяме да си зададем някои въпроси. Ще се намали ли скоростта на онлайн връзката, ако надвишим лимита? Имаме ли възможности за избор на скорост, която не е посочена в списъка? Гарантирана ли е бързината на връзката и качеството на телевизията? Има ли допълнителни такси, за които трябва да знаем? Едва след като сме наясно с отговорите, е добре да пристъпим към избор.

internet money inflation

При телевизията нещата стоят малко по-различно. От значение е дали имаме допълнителни канали, които повишават сумата на пакета. Повечето доставчици предлагат абонамент за онлайн телевизия с включени програми като HBO, MAX Sport и други. Изборът на месечен план, който не отговаря на нуждите ни, ще доведе до разочарование, така че е най-добре да обмислим внимателно възможностите си, преди да подпишем 12 или 24-месечен договор.

Разбира се, има и други съображения, свързани със сумата, като такси за наем на модем и рутер, за активиране и за специални пакети, инсталационни такси, отстъпки за нови клиенти, но в по-голямата си част сметката ни за интернет винаги ще бъде отражение на това къде живеем, какъв тип онлайн връзка имаме и колко канали гледаме.

Създателите на съдържание и цената на услугата

Ако се преместим в нов район, невинаги е сигурно, че предишният ни доставчик може да предложи същото качество или дори същия тип връзка в новата дестинация. Не доставчиците на услуги вдигат цените, а доставчиците на съдържание правят това в следствие от повишените цени на пазара. Доставчикът на услуги се явява посредник между автора на съдържание, който може да е актьор, музикант, футболист, режисьор, и клиента.

При съществуващите компании в секторите на видео и филмопроизводство и телевизионни предавания, всички ние станахме свидетели на сериозни промени в начините на заснемане, редактиране и разпространение на предаванията и филмите. Тези технологии са придружени от смущения в традиционните бизнес модели, включително ценообразуването и заплащането на интелектуална собственост, структура на разходите и стойността на проектите, което има значение и за крайната цена за потребителя, тоест за нас. Високите първоначални разходи, свързани с производството, правят наложително собствениците на съдържание да увеличат малко цената на техните стоки, което в крайна сметка е причината да усещаме разлика, когато плащаме сметката за телевизия и интернет.

Темповете на дигитализация в медийната индустрия, технологичните нововъведения и глобализацията правят сблъсъка между социалните мрежи и традиционните медии  неизбежен и очакван. Телевизията губи привлекателността си за аудиторията, откакто платформи като Netflix и HBO улесниха гледането на филми онлайн, включително на съдържание, което се предлага и от традиционните телевизии. Потреблението на онлайн телевизия расте, благодарение на все по-достъпните мобилни устройства, които дават на хората достъп до мрежата в моментите, в които не са у дома.

Наблюдава се тенденция за намаляваща линейна телевизионна гледаемост и следователно нарастващи разходи за телевизионните медии. Това насърчава и самите рекламодатели да потърсят другаде възможности за допълнителен обхват. По този начин услуга за видео по заявка, която предоставя достъп до видео съдържание от каталога на каналите, вдига цените и на услуга, свързана с интернет и телевизия, до която всички ние имаме достъп.

internet money making

 Как с всяка година получаваме повече стойност за парите си?

В днешни дни стриймингът става все по-популярен начин да прекарваме свободното си време. Дали пред телевизора, или в онлайн пространството, факт е, че можем безпроблемно да се отдадем не само на забавление, но и на работа, дори и в най-отдалеченото кътче на света. Точно поради тази причина се наблюдава тенденция за нарастващо потребление и за много от нас е ясно, че качествената интернет услуга вече не е лукс, а необходимост.

Ето, че стигнахме и до въпроса “ Защо таксите за телевизия и интернет нарастват? ”. Лекото повишение на цените не е случайно и е за сметка на много нови функции, които улесняват нашето ежедневие. В тези технологични времена всеки ъпдейт е важен, именно затова за Net Surf е водещ приоритет непрекъснатото подобрение на абонаментните планове. Все по-бърз интернет и непрекъсваема безжична връзка са само част от нещата, които влизат в цената. Благодарение на каналите, комбинирани с много нови функции като интерактивна телевизия, достъп до архив, видеотека и възможност за връщане назад и запис, можем не само да се забавляваме на живо с предаванията и филмите, но и когато нямаме възможност да ги гледаме на мига, да ги запишем и да им се наслаждаваме по-късно. GPON технологията пък е средство, което ни позволява в случай, че се случи нещо с нашето захранване и токът спре, да продължаваме да имаме нет.

Не всички имаме възможност да населяваме големите и инфраструктурни градове, които предлагат лесен достъп до желаната от нас услуга, за разлика от малките селища, в които всичко бе дълго време твърде ограничено. С развитието на технологиите, в малките и отдалечени населени места проблемът е решен и качеството на услугата не отстъпва по нищо на тази, в по-големите градове. 24/7-часовият съпорт от своя страна е още едно допълнение, което помага за избягването на проблеми или тяхното отлагане до сутринта, независимо къде се намираме и в колко часа на денонощието ни се налага да го използваме.

Това доказва, че въпреки инфлацията и видимото повишение на всички цени, получаваме повече стойност за парите ни, които сме вложили в стрийминг услуги и пакети за оптичен интернет и интерактивна телевизия. 

Като финал на нашата тема бихме заключили, че въпреки инфлацията и повишаването на цените на стоките и услугите, спрямо интернет и телевизия, се намираме в доста добро положение, тъй като сумата, която плащаме, определено си заслужава. За да докаже това, Net Surf, не само като верен приятел, но и като доставчик, е приоритизирал задачата да осигури на своите потребители максимално качество на добра цена, с което времената да преминат леко и с настроение, забавлявайки цялото семейство пред телевизора.