VOD – новото оръжие на всяка интерактивна телевизия

Един от ключовите елементи на всяка интерактивна цифрова телевизия е VOD – съкращение от „video on demand” („видео по поискване“). Какво значи това, какви са различните модели и функционалностите на тази така полезна и приятна функция предстои да разбереш. Стига, разбира се, да прочетеш този текст.

ЩО Е ТО ВИДЕО ПО ПОИСКВАНЕ (VOD)

Още в увода обяснихме какво значи тази абревиатура и нейният буквален превод е доста красноречиво обяснение. Тук говорим за видео съдържание, което е достъпно на зрителя, когато и както му е удобно. При някои модели то е налично само за абонати или регистрирани членове. При други е на разположение на всекиго онлайн като част от определена маркетингова стратегия. Съдържанието в много от случаите при Видео по поискване бива поставено в доста богати видеотеки, откъдето да се черпи.

VOD при IPTV

Функцията VOD позволява на потребителя да подбира и гледа съдържание не само когато то се излъчва по телевизията. При системата IPTV (телевизия през интернет протокол) се стриймва видео към телевизорите или персоналните устройства на клиентите. Тук не се работи с традиционните методи на излъчване – по сателит или кабелната телевизия в изначалния си вид. Вместо това при интерактивната цифрова телевизия излъчването е директно от източника. Освен това при стриймването клиентът може примерно да си пусне филм още преди да си го е свалил напълно. Предаването става през STB (set-top boxes) или други приемници, инсталирани в жилището или офиса на потребителя.

ВИДОВЕ ВИДЕО ПО ПОИСКВАНЕ (VOD)

Сред видовете VOD има няколко основни. Единият е DTO (Download to Own), при който веднъж щом си свалил съдържание си осигуряваш правата му за ползване. Втори е DTR (Download to Rent), известен още като Transactional Video on Demand (TVOD). При него еднократно наемаш съдържание за временно ползване. Трети е SVOD (Subscription VOD), при който се абонираш с редовна постоянна такса за ползване на съдържание за определен период. Четвърти е AVOD (Advertising supported VOD). При него като краен потребител не плащаш за съдържанието, но има неизбежен минус: ще трябва да изтърпиш реклами.

НУЖДАТА ОТ БЪРЗ И ПОСТОЯНЕН ИНТЕРНЕТ ЗА VOD

Огромни по обем файлове, каквито са всички филми и сериали, изискват бърз и постоянен интернет за свалянето им. Добрата новина за теб и останалите български потребители е, че в тази област България е на водеща позиция в света. Наличието на светкавичен и непрекъсваем оптичен интернет, какъвто предлагаме и ние от NetSurf, е гаранция за качественото преживяване на зрителя на Видео по поискване. За сравнение, потребителите иначе световната сила САЩ често страдат откъм връзка. Причината е, че нетът им идва по телефона, сателита или кабела на традиционната кабелна телевизия.

ТЕЛЕВИЗОРИ ИЛИ КОМПЮТРИ ПРИ ВИДЕО ПО ПОИСКВАНЕ

Лаптопите и таблетите обичайно имат по-добра резолюция от телевизорите. За сметка на това обаче изостават от тях по отношение на големина на екрана и звук. За да се адресира този проблем, има куп устройства, позволяващи стриймването или даунлоудването от нета директно на телевизора ти. Повечето от новите телевизори имат вградена такава функция.

РАСТЯЩОТО ВЛИЯНИЕ НА VOD КОМПАНИИТЕ ВЪВ ФИЛМОВАТА ИНДУСТРИЯ

VOD компаниите като НВО, Netflix и Amazon разшириха обсега си до всяка точка на света. Дават и възможност на клиентите си да избират на какъв език да гледат тяхното съдържание. Целта е филмите да се пускат на платформите още на официалната дата на кинодебюта им и определено преди видеопремиерата им. Така се прескачат стандартните дистрибуционни канали на глобално и местно ниво. По този начин VOD компаниите играят все по-съществена роля във финансирането на кино индустрията. Някои кино студиа на практика се превърнаха в производствени компании за VOD платформите.

Киносалоните пък се принуждават бързо да измислят нови конкурентни предимства пред домашното филмово забавление. Такова са да речем 4D седалките, при които се предава изумително усещане от екрана към теб. (Например се чувстваш все едно си в самолет, когато го гледаш как лети във филма.) Или пък 3D звукът, идващ сякаш от различни ъгли в различни моменти около теб. (Както когато все едно дъждовни капки капят около теб при дъжд на екрана.) Просто няма друг избор за киносалоните при убийствения напор на Netflix, Amazon, Hulu, НВО GO и останалите VOD компании.

КАК ДА ГЛЕДАШ ВИДЕО ПО ПОИСКВАНЕ НА ТВОЯТА ИНТЕРАКТИВНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Доставчиците на телевизия и интернет предлагат днес функцията Видео по поискване на своите клиенти в една или друга форма. NetSurf има например богат ТВ архив със записи на съдържание от излъчваните в програмата си канали. Това е огромно удобство, което просто няма как да пропуснеш да предложиш с всички пакети на своята интерактивна цифрова телевизия. За зрителя наличието на VOD днес е задължително. Защото когато решиш, просто хващаш дистанционното и намираш интересно съдържание, което да си пуснеш. Без значение от това дали и кога ще ти го пускат определени канали.

Стъпките да гледаш VOD

Първите стъпки са свързани с влизане в главното меню и оттам да откриеш осигурената от доставчика ти видеотека. Обичайно има общ списък и каталог с подкатегории по жанрове и теми. Търсачка също задължително присъства, както и секции, които указват какво си гледал и кои са любимите ти заглавия.

Image of emotional smiling optimistic aged woman grey haired, homely dressed, sitting on comfortable sofa with a TV remote in the hand, watch funny program on TV or excited film, spending time at home

Предимството да гледаш VOD при NetSurf

Във видеотеката на NetSurf има доста богат избор. Напълно сме сигурни, че ще намериш мнозинството от желаните от теб филми и сериали. И как иначе, когато в каталога ни има цели 617 топ киноленти, от които да подбереш какво да гледаш! Също така ти предлагаме и 14 сериали, на които да отделиш повечко време. Имаме и 62 много интересни заглавия за децата. Ако пък си от по-любознателните, сме предвидили 10 документални филми, с които да обогатиш знанията си.

ЗА ФИНАЛ

Едно време трябваше на крак да ходиш до кварталната видеотека и да си избираш филми на касетки. С наличието на функцията Видео по поискване (VOD) днес вече видеотеката е направо в твоя телевизор. Стига ти единствено да имаш висококачествена NetSurf цифрова телевизия и оптичен интернет и забавата е само на няколко клика разстояние.

Е, пускай телевизора, избери каквото ти се гледа от богатия ни видео каталог и започвай! Тези дни поне време за филми и сериали би трябвало да имаш в изобилие.