Кои са най-добрите Wi-Fi анализатори

Днес добрата интернет връзка е жизнена необходимост почти колкото храната, водата и въздуха, затова познаването на най-добрите Wi-Fi анализатори е водещо качество. Особено когато говорим за преносими устройства като смартфони, таблети и т.н. Търсиш начините да постигнеш оптимална безжична връзка в мрежата си? Трябват ти тулове за отстраняване на неизправности и справяне със сривове на сигнала? Прочети този текст и ще видиш с помощта на кои Wi-Fi анализатори за Windows, iOS, Android, MacOS и Linux ще решиш проблема.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ТЕЗИ ТАКА ВАЖНИ Wi-Fi АНАЛИЗАТОРИ

Когато говорим за безжична връзка, колебанията в сигнала са изключително често срещано явление. Причината за това е, че силата на твоето Wi-Fi постоянно се изменя поради външни обстоятелства. Един ден си стриймваш филм от НВО безпроблемно, а на втория може да водиш канска битка просто да останеш онлайн. Е, ако нямаш подходящите инструменти да диагностицираш проблема, трудно ще се справиш. Тук е ролята на добрите Wi-Fi анализатори.

Тези приложения разбиват детайлно информацията от точките за достъп в твоята мрежа и я представят ясно на едно място. Пред очите ти се показва дисплей с мрежови данни от заобикалящите те канали. Аповете превръщат твоя компютър или мобилно устройство в аналитична програма, която хваща всеки възможен начин да оптимизираш мрежата си.

ЗАЩО СА ТИ НУЖНИ Wi-Fi АНАЛИЗАТОРИ

Главната причина е, че добрите Wi-Fi анализатори ще ти помогнат да поддържаш качеството на своята принципно непостоянна безжична връзка. Наличието на данни и тяхното анализиране ще ти даде рамо за отстраняването на всеки възникнал проблем чрез точна информация, а не гадаене. Диагностицирането на бедата в зародиш е пътят към оптимизираното ползване на безжичната ти мрежа.

Някои Wi-Fi анализатори например показват на кои други по-незадръстени канали можеш да имаш по-бърза и стабилна връзка. Други пък ти подсказват къде точно в дома или офиса ти е най-добрата точка за ползване на безжичен интернет. Споделянето на един и същ канал с близки устройства води до ниска скорост, смущения и разпад на връзката. Това нерядко се случва, ако живееш в блок или голяма къща и съседите също са постоянно в нета. Тогава ти препоръчваме да ползваш 5 GHz Wi-Fi вместо 2.4 GHz плюс анализатор на мрежата и нямаш грижи.

С две думи, ползването на Wi-Fi анализатори може да подобри потребителското ти изживяване, да повиши скоростта на твоя интернет и да ти изясни произхода на всеки евентуален проблем.

НАЙ-ДОБРИТЕ Wi-Fi АНАЛИЗАТОРИ ЗА WINDOWS

NetSpot

Това е една от най-добрите програми за Windows, но и за Mac, което се дължи на два фактора. Първият, естествено, е детайлната фокус карта, която ти показва оптималните места за ползване на безжичен интернет около теб. Когато ъплоуднеш картата на местоположението си, препоръчаните точки ще се оцветят в червено. Можеш да компилираш данни от околните Wi-Fi мрежи и да ги превърнеш в таблица или CSV файл. Съчетанието от опростеност и технически изпипани детайли прави NetSpot чудесно предложение както за домашните потребители, така и за мрежовите администратори.

Acrylic Wi-Fi

Това е един от отличните безплатни Wi-Fi анализатори за обикновения човек. (Бизнес юзърите обаче трябва да платят еднократно почти 50 долара за професионалната версия.) С него потребителят може да сканира местни безжични рутери и да компилира таблица от съществени детайли. В нея са включени всички съществени метрики, например МАС адрес, SSID, RSSI, канал и продавач. С Acrylic Wi-Fi можеш също да откриваш дори и скрити мрежи.

с wi-fi анализатори ще имаш винаги супер интернет

WiFi Analyzer

Това е отговорът на Microsoft по отношение на лошата безжична връзка. Ако търсиш прости за ползване Wi-Fi анализатори, това е твоят избор. Този ап е създаден специално за домашните потребители и превръща тяхната мрежа в ясен дисплей за наблюдение на сигнала. И тук има и платена версия, но безплатната ти дава всички нужни графики и открива всички проблеми в мрежата ти. Опростеният интерфейс и детайлният дисплей на WiFi Analyzer го правят супер решение. Пък и с него лесно ще намираш и ще се преместваш на оптималния канал за теб.

Vistumbler

Друг отличен вариант за теб, ако се оглеждаш за безплатни и добри Wi-Fi анализатори. Този тул ти позволява да откриеш близки точки за достъп до интернет и да събираш данни за силата на техния сигнал. С Vistumbler можеш да създаваш уникална графика за всяка мрежа в близост до теб и да видиш как да подобриш своята. Ако добавиш GPS на устройството си, би могъл да създадеш карта на Wi-Fi мрежите. Тази платформа първоначално е създадена за търсене на мрежи в движещи се превозни средства, тъй че не е специално насочена за дома и офиса. Все пак, след първоначално изучаване, ще ти предложи повече от достатъчно за подобрено потребителско изживяване.

Wireshark

Тази безплатна програма може да се ползва като един от добрите Wi-Fi анализатори не само за Windows, а също и за Mac и Linux. Направена е и за домашните, и за професионалните юзъри, като е достатъчно мощна да генерира данни за цяла офис мрежа. Единственият проблем с Wireshark е в липсата на достатъчно указания за действия при възникване на проблем. Все пак я препоръчваме.

НАЙ-ДОБРИТЕ Wi-Fi АНАЛИЗАТОРИ ЗА MacOS

WiFi Explorer

Един от най-добрите Wi-Fi анализатори от среден клас въобще, WiFi Explorer е отлична алтернатива и за начинаещи, и за напреднали потребители. С него можеш да преглеждаш всичко: мрежови детайли, сила на сигнала, канали в 2.4 GHz и 5 GHz. Също и по-сложна информация като SSID, BSSID, отношение сигнал-към-шум и качество на сигнала. Минусът е единствено, че няма да можеш да откриваш скрити мрежи поради политиката на Apple.

iStumbler

Тази програма не залага на визуален дисплей, а показва в списък намерените със сканиране мрежи. Той се ъпдейтва в реално време. iStumbler ти позволява да видиш доколко е наличен сигналът и какъв шум има на всеки един канал. Трябва да се отбележи също, че анализира и Bluetooth и Bonjour връзките. Този лесен за ползване анализатор обаче може да те побърка от безкрайните поп-ъпи за платен ъпгрейд.

НАЙ-ДОБРИТЕ Wi-Fi АНАЛИЗАТОРИ ЗА ANDROID

Wifi Analyzer

Несъмнено един от най-препоръчителните Wi-Fi анализатори за Android устройства с над 10 млн. инсталирания. Той е супер в откриването на близки безжични мрежи и сканира и визуализира твоя сигнал. Визуализацията е чудесна като поглед върху местните ти канали и веднага ти подсказва кои са претоварени. Wifi Analyzer е безплатен, но се приготви да изтърпиш доста реклами.

OpenSignal

Това е едно от най-универсалните предложения в този сегмент. С него можеш да следиш силата на сигнала си, да ползваш виртуален дисплей и да правиш тестове на скоростта и латентността. Има и карта с точките с най-добра свързаност. OpenSignal е безплатен и отгоре на това няма да те тормозят реклами.

WiFi Monitor

С право WiFi Monitor си извоюва име сред най-добрите Wi-Fi анализатори. Апът съчетава качество с прост потребителски интерфейс с 4 таба (Връзка, Мрежи, Канали, Сила). Това е безплатно приложение, което съчетава основните функции със задълбочеността.

научи кои са най-добрите wi-fi анализатори за ios

НАЙ-ДОБРИТЕ Wi-Fi АНАЛИЗАТОРИ ЗА iOS

Операционната система iOS блокира достъпа към Wi-Fi процесите и мрежовия хардуер. Това е огромен проблем за дизайнерите на Wi-Fi анализатори и все пак някои успяват. Виж някои варианти за iPhone и iPad.

Network Analyzer Lite

Тази безплатна услуга включва Wi-Fi LAN скенер, който отбелязва всички мрежови устройства в дадена безжична мрежа. След инсталирането на Network Analyzer Lite на твоя iPhone или iPad имаш опцията да ъпгрейднеш до пълната версия. Тя ти показва детайли за връзката и ти дава скоростите в мрежите в куп места по света, а не само на настоящото ти местоположение.

Master Network Analyzer Pro

Този тул показва детайли от настоящата ти безжична мрежа, с която е свързано iOS устройството ти. Предлага и куп тестове на мрежата и всякакви връзки, осъществени чрез твоето устройство. Master Network Analyzer Pro е безплатен и наличен също и за Android. Ползвай го обаче основно за лична употреба, а не за бизнес цели.

НАЙ-ДОБРИТЕ Wi-Fi АНАЛИЗАТОРИ ЗА LINUX

Kismet

Това е един от популярните Wi-Fi анализатори за операционната система Linux. Kismet ползват обаче и потребителите на FreeBSD, NetBSD, OpenBSD и Mac OS заради предлагания съпорт към куп протоколи, включително Bluetooth и RTL433. С този безплатен тул може да се стриймва за колеги в реално време информация за активността в мрежата. Може и да бъде къстъмизиран.

wavemon

Също безплатен, wavemon е анализиращ тул с отворен код, който позволява на потребителя да следи мрежовите си устройства в Linux. Първо обаче трябва да се позволят безжични разширения. Програмата също така редовно иска да се правят ъпдейти.

Sparrow-WiFi Analyzer

Това е 2.4 GHz и 5 GHz Wi-Fi и Bluetooth анализатор за Linux. Sparrow-WiFi Analyzer предлага по-добър графичен потребителски интерфейс от други тулове като inSSIDer или linssid. Можеш с GPS да следиш SSID и Bluetooth устройства чрез Google maps. За по-детайлен анализ може да боравиш с данни към и от CSV и JSON.

ЗА ФИНАЛ

Е, вече знаеш кои са най-добрите Wi-Fi анализатори. Дали 5 GHz Wi-Fi, дали 2.4 GHz Wi-Fi – твоята безжична интернет връзка ще работи безотказно, ако заложиш на тях и, разбира се, на NetSurf. Сигурната, постоянна и високоскоростна свързаност с мрежата ти вече ще е напълно гарантирана.