Топ премиерните HBO филми и сериали януари 2021

Празниците може и да свършиха, но забавлението тепърва започва с добрата телевизия с премиерите на HBO филми и сериали през януари 2021 година. Изпратихме кошмарната 2020-а и сега е време да започнем наново с нови надежди и нови заглавия на малкия екран. Знаеш го вече отлично: ние от NetSurf сме винаги насреща да ти предложим най-доброто. Този път ще има повече филми отколкото сериали, но това не значи, че сериалите са за изпускане.

Денят започва лека-полека да се увеличава, а с това и апетитът ти за допълнително забавление. Навън обаче си остава студено. Затова се приготви за неповторими зимни дни и вечери вкъщи или на гости със заглавията от януарския каталог на HBO. Да започваме!

ТОП ПРЕМИЕРНИТЕ HBO ФИЛМИ ЗА ЯНУАРИ 2021

„Убий Бил“ част 1 и 2 (2003 и 2004, премиера на 16 януари)

Почитта на Куентин Тарантино към наглед безумните стари филмови оди на насилието намира величавия си израз в „Убий Бил“. На две парчета, сякаш си разцепен на две от остър меч или удар на Брус Лий. Китайските и хонконгски кунг фу филми, японските самурайски епоси, италианските спагети уестърни – всичко това се смесва в неповторим миш-маш на екрана. Неслучайно се появяват легенди в старите жанрове като Сони Чиба и Дейвид Карадайн, а духът на Брус Лий се облича в класическото екипче на Ума Търман.

Любимецът на Тарантино Майкъл Мадсън също е част от актьорския състав, както и радости за мъжкото око като Дарил Хана и Луси Лю. Въобще имаш всички причини да седнеш и да отделиш на този опус 4 часа и отгоре от живота си.

„Маргарет“ (разширена версия, 2011, премиера на 1 януари)

Доста време отне на сценариста и режисьор Кенет Лонерган да пусне своята версия на „Маргарет“, но определено си струваше. Разказът за разкъсвана от вина ученичка (Анна Пакуин), причинила неумишлено прегазване на пешеходец от автобус, е умело изпипан. В ролята на шофьора на автобуса е Марк Ръфало, за когото сякаш са създадени подобни роли. Мат Деймън, Жан Рено и Матю Бродерик също се включват във филма, ала несъмнено играта на Пакуин е най-впечатляваща.

Неуспешните опити на нейната героиня да поправи причинените злини водят до още повече враждебност от околния свят. В реалността всичко е така объркано и ничия съвест не е защитена. Режисьорът на „Манчестър до морето“ Лонерган знае как да ни го покаже.

„Мамчето“ (2019, премиера на 1 януари)

Този хорър имаше потенциала да се превърне в един от най-великите за всички времена, но не успя. Дългосрочните ефекти от тормоза можеше да бъдат изведени до висотата на изкуство при повече майсторство от режисьора Тейт Тейлър. И все пак играта на Октавия Спенсър спомага доста от недостатъците на „Мамчето“ да бъдат пренебрегнати. Когато тя изригва, можеш лесно да разбереш защо има „Оскар“ във витрината си. Щом мамчето се превърне в яростен хищник, не се съмнявай – ще останеш парализиран от страх. Дори само заради това си струва да изгледаш филма, макар че сигурно ще намериш и още причини да се заплениш от видяното.

„Електрическият конник“ (1979, премиера на 1 януари)

Химията между Джейн Фонда и Робърт Редфорд за кой ли път в годините е видна на екрана, този път в лентата на Сидни Полак. Падението на потъналия в алкохол герой на Редфорд – петкратен национален шампион по родео – е основата на филма. Главните теми в „Електрическият конник“ обаче са няколко и все вечни. Това са корпоративната алчност, плитката комерсиализация, опазването на дивата природа, уважението към животните и хищническият инстинкт на модерната журналистика. Лентата на Полак все пак не държи толкова да проповядва, колкото да утвърждава чистата човещина в поведението и взаимоотношенията.

ТОП ПРЕМИЕРНИТЕ HBO СЕРИАЛИ ЗА ЯНУАРИ 2021

„30 сребърника“ (2020, премиера на 4 януари)

Отец Вергара е екзорсист, боксьор и бивш затворник, отлъчен от църквата. Сега е проповедник в малко испанско градче. Той иска да забрави миналото и да бъде опростен, ала неговите врагове съвсем скоро ще го открият. Странни неща започват да се случват и истината ще бъде изкривена като действителността. И всичко това заради една прокълната монета, която е в сърцето на глобална конспирация. Мистъри хорърът „30 сребърника“ обещава да те държи на ръба на седалката ти от-до.

„Воин“ (сезони 1 и 2, 2019 и 2020, премиера на 1 януари)

Този сериал, донякъде свързан с друго наше предложение – „Убий Бил“, направо ще ти срита задника. В положителен смисъл, разбира се. Жанрово определян като кунг фу уестърн, „Воин“ е дългоочакваната осъществена идея на Брус Лий, и то чрез дъщеря му Шарън. Легендата е писал сценария за самия себе си, създавайки образа на главния герой. Фабулата проследява опитите на китайски имигрант да се приспособи към живота в САЩ. В случая говорим за Сан Франсиско през далечната 1875 г., когато България още е била под османско владичество. Темата за расизма е типично за днешните времена застъпена в сериала, който донякъде напомня на хита „Остри козирки“.

ТОП ПРЕМИЕРНИТЕ ДОКУМЕНТАЛНИ HBO ФИЛМИ ЗА ЯНУАРИ 2021

„Тайгър“ (2020, премиера на 10 и 17 януари)

Документалният филм от две части за Тайгър Уудс показва неговия възход, епично падение и завръщане на върха. Направен въз основа на бестселъра на Джеф Бенедикт и Армен Кетеян, той ще те направи свидетел на неизлъчвани досега кадри и интервюта. Сред участниците са бившият кеди и близък приятел на Уудс – Стийв Уилямс, голф легендата Ник Фалдо, първата любов на звездата – Дина Пар, и жената в центъра на секс скандала, променил живота на Уудс – Рейчъл Учител. Тя за първи път проговаря публично след случката, така че си струва да я чуеш.

ЗА ФИНАЛ

Направо букмаркни този ни блог пост и започвай подред с препоръчаните топ премиерни HBO филми и сериали за януари 2021. Не рискувай да щъкаш навън при толкова болести и студ. Затова, ако още не си взел HBO към пакета си за телевизия от NetSurf, не се туткай! Вечерта е още дълга, та екранът пред дивана в хола или леглото в спалнята те зове. Имаш много какво да гледаш, не губи повече време!