Какво е VPN и защо ти е нужна за върхов интернет

Вече всички знаем за безкрайните предимства на интернет и дигиталните технологии, но всяка технология си има и недостатъците. Затова ще те светнем какво е VPN и VPN мрежа, ако още не знаеш. Така ще можеш да си осигуриш стабилна защита в дигиталния свят, особено когато ползваш по-несигурни мрежи като интернет. И забавлението ще стане безгранично.

КАКВО Е VPN

Ако се чудиш какво е VPN, самото име ще ти даде доста ясна насока към отговора. Това е съкращение от Virtual Private Network, т.е. Виртуална частна мрежа (ВЧМ). Този подход ти позволява да пазиш неприкосновени данните и идентичността си, като се създава криптирана връзка в интернет или подобни небезопасни мрежи. По този начин можеш да си част от сигурна частна мрежа, а междувременно всъщност си в публична. Също и да имаш достъп или да си част от локална мрежа, докато си доста надалеч.

Първоначалната идея зад създаването на Виртуалните частни мрежи бе да се улеснят бизнесите да работят плавно от разстояние. Този метод позволява на бизнес мрежите да се свързват безопасно в интернет. Ако например седалището на някоя компания е в София, но има подразклонения в Пекин, Лондон и Ню Йорк, чрез VPN защита се постига сигурна връзка между всички точки. Така индустриалният шпионаж бива силно затруднен.

С времето доста телекомуникационни гиганти разбраха какво е мобилен VPN и как да предлагат услугата на бизнес клиентите си. Днес обаче Виртуалните частни мрежи се използват за много и доста различни цели.

КАКВО Е VPN ЗНАЧЕНИЕТО ЗА ВЪРХОВОТО ТИ ИЗЖИВЯВАНЕ В ИНТЕРНЕТ

Приложенията и ползите от Виртуалните частни мрежи в днешно време са изключително много и важни. Нека те запознаем с най-съществените от тях.

Свързваш се безопасно с публичен Wi-Fi

В доста случаи публичните мрежи за безжичен интернет не са безопасни. Оттам може да допуснеш зловредни вируси в своя лаптоп, смартфон или таблет. Най-страшното е, че личните ти данни, пароли и файлове са под огромен риск. С VPN защита обаче ще ползваш безопасно публичен Wi-Fi, като маскираш своя IP адрес. Така идентичността ти в мрежата ще остане скрита или анонимна.

Спасяваш се от хакери

Това е възможно, като подсигуриш своите акаунти чрез VPN защита. Хакерите принципно могат да откраднат чувствителна за теб информация, като проследят IP адреса ти. VPN обаче скрива или замаскира оригиналния ти IP адрес и за вредителите става доста трудно да те хванат в примката си.

Защитаваш онлайн чатовете си

При все че съобщенията ти са end-to-end криптирани в повечето приложения и месинджъри, пак нямаш пълна сигурност. С VPN мрежа обаче можеш да си спокоен за защитеността на твоите чатове, съобщения и обаждания.

Преодоляваш географските ограничения на съдържание

Сиреч триумфираш над т.нар. гео-блокинг. Дразни ли те, когато не можеш да си пуснеш видео стрийм от далечна географска точка, защото уебсайтът те ограничава напълно или частично? Е, като ползваш VPN мрежа, ще успееш да прескочиш тази досадна и дразнеща цензура.

Прескачаш ограниченията на популярни стрийминг платформи

Netflix, Hulu и други известни платформи за видео стрийминг вече ще можеш свободно да гледаш без страх от гео-блокиране. С VPN също така отпадат всякакви ограничения да ползваш торенти за свалянето на любимите ти филми, сериали, музика и още.

Ето че видя какво е VPN значението за твоето върхово изживяване в интернет с ползването на всичките му блага. Лекотата на браузване и ползване на съдържание, подсигуряването на IP адреса и личната ти информация – просто не може да караш повече без VPN!

КАК ДА СИ ИЗБЕРЕШ ТОЧНАТА VPN

Вече разбра какво е VPN и защо ти е нужен, а сега ще разбереш и как да избереш точния според конкретните си нужди. Има налични Виртуални частни мрежи за популярни операционни системи като Windows, Mac, Android, and IOS. Предлагат се както безплатни, така и платени версии, като доста от платените имат и безплатен пробен период. Освен цената, има обаче и други фактори, които да вземеш под внимание при избора си, за да си точен.

  • Не всички VPN мрежи са съвместими с всяка една платформа. Ето защо трябва да избереш такава, която работи на множество от тях като Windows, Mac, iOS, Android и др.
  • Избери такава VPN мрежа, която ти дава достъп до големи локации на сървъри. Ако ти трябва мрежа, преодоляваща географско ограничение за определен регион, си вземи покриваща конкретно него ВЧМ.
  • Заложи на Виртуални частни мрежи с лесни за ползване интерфейси и инсталационни процеси. Някои могат да са доста сложни и неприятни, така че ги избягвай.
  • Провери дали идва с добро клиентско обслужване. Лошата поддръжка може да донесе доста проблеми в дългосрочен план.
  • Виж дали VPN-ът има фийчърите да преодолява ограниченията от Netflix и останалите популярни онлайн платформи за видео стрийминг.
  • Гледай да има ключ за аварийно изключване в спешни случаи, а и други варианти за максимална сигурност и безопасност.

В случай че търсиш какво е VPN за Windows като оптимален вариант, пробвай с Urban VPN. Първо, тази мрежа е безплатна. Второ, осигурява отлична защита. Трето, много е лесна за инсталация. Просто свали и инсталирай Urban VPN апликацията за Windows и започни да я ползваш, избирайки желаната си географска точка.

Ако пък ти трябва VPN на iOS, можеш да заложиш смело на ExpressVPN. Услугата е доста бърза, а приложението е топ.

ЗА ФИНАЛ

Вече трябва да сме те направили специалист в областта на това какво е VPN. Тази полезна технология ти позволява да вържеш устройствата си към различни мрежи и да си защитен от киберпрестъпления. Освен това и ти осигурява вечно забавление онлайн, като премахва различните ограничителни мерки, включително гео-блокинга.

Остава ти само да избереш точния пакет от нас и да направиш инсталацията на своята най-подходяща Виртуална частна мрежа. После си готов: с непобедимото комбо NetSurf VPN ще те връхлети върховното изживяване в интернет.