Топ филми и сериали по HBO през юни 2020

Куп нови филми и сериали ще бъдат излъчени в НВО каналите и платформите този юни месец и забавлението откъм телевизия ти е гарантирано. Разцепващи от смях комедии, бомбастични екшъни и хващащи те за гърлото драми ще ти ангажират вниманието нонстоп. Сред новите качени кинохитове личи „Пълно ускорение“, който не знаем по какъв път са превели от оригиналното заглавие „Форд срещу Ферари“. Там блестят Крисчън Бейл и Мат Деймън, но има и друго какво да те привлече. „Невероятната съдба на Амели Пулен“, режисьорската версия на „Сблъсъци“ и „Тес“ на Роман Полански например са чудесен избор, но ще ти предложим други три супер ленти. По традиция ще ти обърнем внимание и на три топ сериала.

ТОП ФИЛМИ ПО НВО ПРЕЗ ЮНИ 2020

„Дюн“ (1984)

Денис Вилньов реши да последва Дейвид Линч и да екранизира епичния роман на Франк Хърбърт от 1965 година. Роман, който в началото на 1970-те пък подлуди Алехандро Ходоровски и го накара да е близо до пускане на психеделична 10-часова версия. (С участието на Мик Джагър и Салвадор Дали плюс саундтрак от „Пинк Флойд“!) Това със сигурност щеше да си струва, след като книгата е за битка за контрол на т.нар. „подправка“ на нафрашканата с червеи с размер на влакове пустинна планета Аракис. Та подправката е на практика свръхрядък петрол, който става и за… смъркане.

НВО и ние обаче сега обръщаме внимание на филма на Линч. Той беше съсипан от критики и самият легендарен режисьор оправдава това. Неговата тричасова версия беше безпощадно орязана и променена, от което той и до ден днешен е бесен. Името му дори го няма изписано в някои версии и той отказва да обсъжда лентата и до днес в своите интервюта. Все пак си струва тя да се изгледа, тъй като е значим пример за ранния сюрреализъм на Линч. Показва нотките на съновна фантазия, която го характеризира в „Диво сърце“ и „Туин Пийкс“. Филмът освен това цели по-задълбочено социополитическо послание и в този смисъл изпълни замисъла на романа на Хърбърт. А именно да разшири кръгозора на научната фантастика.

Присъствието на Стинг редом до актьорски светила като Кайл МакЛоклан и Макс фон Сюдов също е интересен детайл. Както и музиката на „Тото“ и Браян Ино от „Рокси Мюзик“. Накратко, не се колебай да си пуснеш „Дюн“ въпреки всичките му недостатъци.

 

„Американски върколак в Лондон“ (1981)

Хорър комедията на сценариста и режисьор Джон Ландис е в еднакви дози ужасяваща и смешна. Смесването на жанровете се получава съвсем естествено, както естествено стоят на екран и ефектите на легендарния гримьор Рик Бейкър. Благодарение на работата му, сцената с превръщането на главния герой във върколак и днес изглежда като извадена от най-нов филм.

Тази готическа история за пътуващи само с раници на гърба си хипстъри, атакувани в английската провинция от митично същество, също е особено актуална. С минаването на годините тя все повече се чувства като символ на отчуждението на човека от изкуствено търсената му нова среда. Да се опитваш да живееш някъде, където не е домът ти, е объркващо, физически отслабващо и дори изпълващо те с ярост. Точно това прави „Американски върколак в Лондон“ вечна класика и със сигурност не бива да я пропускаш по НВО.

„Красиви момичета“ (1996)

Топла, умна и добре направена драмедия за несигурността на мъжете, „Красиви момичета“ си струва всяка минута гледане. Не само заради дриймтима от актьори като Мат Деймън, Тимъти Хътън, Ума Търман, Мира Сорвино, Лорън Холи, Майкъл Рапапорт и малката Натали Портман в една от първите ѝ роли. Не само и заради умелата режисура на Тед Дем, позволяваща на хумора да оцелее в средата на тъмни помисли и ледена зимна обстановка.

Този филм е за мъжете, чието съзнание е дотолкова размътено от блянове за възможното блаженство, че остават слепи за идеалните жени от реалния живот. Жените, които са точно пред очите им. Може би най-хубавото на лентата на Дем е, че подчертава изконно добрите чувства, които хората могат да изпитват едни към други. Това е отразено най-пълно в нежното приятелство и платонична любов между главния герой Уили (Хътън) и 13-годишната му съседка (Портман). Те се идеализират един другиго романтично, но все пак животът ги раздалечава. Защото и двамата са достатъчно разумни да знаят кое е правилно.

„Красиви момичета“ ни показва, че можеш да се влюбиш в идеал, но да обичаш истински можеш само истинско човешко същество. Научи си и ти урока и изгледай филма!

ТОП СЕРИАЛИ ПО НВО ПРЕЗ ЮНИ 2020

„Може и да те съсипя“

Арабела Есиеду е самоуверена и безгрижна лондончанка с чудесни приятели, зараждаща се любов и изгряваща звезда на писател. Когато обаче е упоена и изнасилена, всеки един елемент от живота и идентичността ѝ попада под въпросителна.

Стартиращият излъчване на 8 юни по НВО „Може и да те съсипя“ всъщност не е сериал за търсенето на истината от Алабела за случилото ѝ се в една съдбовна вечер. Неговата основна тема е понасянето на целия построен от самите нас конструкт на животите ни с всичките предразсъдъци, опити и неразбирания, докато накрая той не се срине и не ни се наложи да се изправим лице в лице с истинското му лице. Това не е история за изнасилена жена. Не, тук историята е за това как една писателка навлиза в неизследвани територии на живота и опознава истинската си същност.

„Пери Мейсън“

Премиерата на „Пери Мейсън“ – нова адаптация на бестселъровата поредица на Ърл Стенли Гарднър за едноименния адвокат и детектив, е на 22 юни и е в осем епизода. Във времето на Голямата депресия Лос Анджелис изживява бум, но под бляскавата повърхност се крият гнойни рани. Едно отвличане на дете силно се обърква и Пери Мейсън поема случая на десетилетието. Той е преследван от изживяванията си на фронта във Франция и страда от разбития си брак, ала неотклонимото му чувство за справедливост ще изложи на показ един прогнил в устоите си град. И може би път към изкуплението му…

„Ще изчезна в мрака“

Основаващ се на едноименната книга от 2018 г., този документален сериал в шест части, започващ на 29 юни, показва детайлно разследването на покойния автор Мишел МакНамара за Убиеца от Голдън Стейт. Тук е отразено крайно интензивното ѝ вманиачаване по случая със серийния убиец и изнасилвач от 1970-те и 1980-те години в Северна Калифорния. МакНамара стига до наистина изключителни крайности, за да се добере до истината. „Ще изчезна в мрака“ е мрачен разказ за черните бездни в човешката душа. Там където се крият и чакат във всеки един момент да бъдат привикани смъртта, разрухата и безчувствеността.

ЗА ФИНАЛ

Мерките за социална изолация може и да са отпуснати, но все пак заседяването вкъщи пред екрана си остава добра идея. Вече видя какво от юнските топ филми и сериали на НВО да избереш. Използвай пакета си за телевизия от NetSurf и започни да гледаш. Ако пък още не си заявил, не е късно да го сториш още сега. Зрелището е точно пред теб.