Топ 7 причини за растящата нужда от киберсигурност

Бумът на интернет предизвика огромно увеличение на компютърните ентусиасти по целия свят, но това донесе и куп проблеми откъм киберсигурност. Всяка година има все по-голям брой на киберпрестъпления и никой не се изненадва от тази тенденция. Все пак новите поколения израстват от бебета с компютри, лаптопи, таблети, смартфони и всякакви устройства в ръцете си. Покрай пандемията от COVID-19 обаче кибератаките са скочили с цели 400% по данни на ФБР. Проблемът е свиреп и все по-наболял.

Цялата планета става все по-зависима от интернет технологиите и злонамерените хора опитват да извлекат ползи от това. Те винаги изглеждат с крачка пред компаниите за киберсигурност по една причина. Просто трябва първо да пострадаш от кибератака, за да бъде тя анализирана от специалистите и впоследствие да бъде предотвратена за останалите хора. Малко като в авиоиндустрията – докато не падне самолет с технически проблем, проблемът няма как да бъде решен.

Днес обаче живеем във време, в което въпросът за сигурна защита от кибератаки е с фундаментална важност. Успешните бизнеси и корпорации складират цялата си важна информация във виртуалните си бази данни. Ти сигурно също криеш някъде в свое устройство нещо важно и лично за теб, което въобще не искаш да става достояние на чужди хора. Затова прочети този текст и разбери повече неща за своята безопасност в интернет.

1. ДНЕС ДАННИТЕ СА ДОРИ ПО-ВАЖНИ ОТ ПАРИТЕ

Преди няколко десетилетия хората крадяха злато и пари, а днес – данни. Причината за това е, че някой файл със статистика и анализ например е по-ценен от купища банкноти. В настоящето всеки се опитва да вземе данните ти: имейл списъци, продуктови продажби, таргет аудитории са направо безценни. Когато някой хакер влезе в база данни на даден бизнес, краде информация, която може да използва за множество нежелани действия. И никой закон за киберсигурност не би го спрял да извърши пъкленото си дело.

2. БРОЯТ НА КОМПЮТЪРНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ РАСТЕ НЕСПИРНО

Така си е: броят на компютърните специалисти постоянно нараства, а с това и на онези, които знаят как да хакват. Бази данни, имейли, профили в социални мрежи – вече никой не е в безопасност в интернет. Разбира се, повишената бройка на експертите в областта значи, че можеш също да намериш помощник в тежката битка срещу киберпрестъпления. Да не забравяме и че някои от същите тези хакери получават често постове в компании за киберсигурност. Уебсайт, където можеш да научиш повече по темата, е Cytelligence.

3. СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА ДНЕШНИЯ ЧОВЕК

Едва ли познаваш някого, който да няма профил в социална мрежа. Поне хората с влияние в съвременния свят определено не бягат от новите медии. Там обаче се разменя доста чувствителна информация и едно хакване на профила може да доведе до куп главоболия. Неслучайно профилите на популярните хора са сред най-честите мишени за кибератака. Това обаче, че ти не си някаква звезда или инфлуенсър с милиони последователи, не те поставя автоматично в безопасност. Вложението в киберсигурност днес е по-важно от всякога. Дори и да е само за опазването на акаунта ти във Фейсбук, Туитър, Инстаграм и т.н.

активността в социалните мрежи поставя под риск твоята киберсигурност

4. ПОЧТИ ВСИЧКО ДНЕС МИНАВА ПРЕЗ ИНТЕРНЕТ

В наше време дори и на училище можеш да ходиш чрез интернет, особено в сложна обстановка като настоящата. Повечето бизнеси правят срещи, изпращат файлове и извършват плащания също през мрежата. И комуникацията върви през нета с имейли, чатове и прочее. Никой не може да оспори факта, че днес сме по-уязвими от когато и да е било. Лични данни или такива от картата ти за разплащане не е трудно да бъдат откраднати, без да се усетиш. Връзката между борене на киберпрестъпления и безопасност в интернет е все по-неразривна.

5. СЕГА Е ПО-ЛЕСНО ДА СИ НАМЕРИШ УСЛУГА ЗА КИБЕРСИГУРНОСТ

Преди няколко години имаше само една-две популярни компании за киберсигурност, на които можеше да се доверим. Днес обаче, и за радост, положението е съвсем различно. Сега има купища стартъпи в тази област и цялата индустрия расте главоломно. Старите лидери станаха огромни и предлагат услугите си на десетки милиони хора по цялата планета. Няма да открием топлата вода, ако кажем, че днес е фасулска работа да намериш точната услуга за твоите индивидуални или бизнес нужди срещу високорисковите киберпрестъпления. Пък и цената за това е далеч по-поносима отпреди.

6. ИМА ПОВЕЧЕ НАЧИНИ ДА СЕ ЗАСТРАШИ ТВОЯТА КИБЕРСИГУРНОСТ

В миналото имаше само няколко начина за застрашаването на киберсигурността, а днес са стотици. Така че, ако не контрираш навреме методите на хакерите, можеш да бъдеш сериозно застрашен. За радост, сега има налични много повече софтуерни решения за твоята безопасност. Има и няколко златни правила за сигурност в интернет, които трябва да спазваш, особено откъм поведение в публични мрежи.

7. НЕВЪЗМОЖНО Е ДА ИЗГРАДИШ СЪВРЕМЕНЕН БИЗНЕС БЕЗ КИБЕРСИГУРНОСТ

Без аутсорсване или някакво друго сътрудничество с компания за киберсигурност можеш да забравиш мечтата си да изградиш успешен бизнес днес. Дори и най-малките стартъпи в нашето съвремие са мишени на хакерите и се нуждаят от стабилна защита от кибератаки. И тъжната истина е, че положението няма да се подобри скоро. Радвай се обаче, че сега изборът за помощници в тази своеобразна кибервойна е далеч по-широк отпреди. Ако си собственик на бизнес, дори и най-малко свързан с компютри и интернет, не пести пари и предотврати тежък крах.

ЗА ФИНАЛ

След всичко прочетено дотук запомни едно: няма универсален закон за киберсигурност и никой не е застрахован от кибератака в този виртуален свят. Дори и гиганти като Sony и Microsoft пострадаха тежко от хакерски удари, въпреки че отделят мегапари за своята компютърна сигурност. Затова направи този въпрос свой приоритет и заложи на сигурен интернет от NetSurf. За нас твоята киберсигурност е на първо място.