Технологии и приложения за работа от вкъщи онлайн

Какво е home office и има ли той почва у нас? Склонен ли е българският работодател да се пригоди към световната практика и да позволи на своите служители да вършат работа от вкъщи, когато това е възможно? Кои са предимствата и недостатъците на дистанционния труд? Наличието на сигурен, постоянен и бърз интернет е задължително условие, но кои инструменти ти трябват, за да работиш успешно от вкъщи?

Чети нататък, ако си у вас. Е, можеш да го прочетеш и ако си в офиса, но гледай да не те види шефът!

КОРПОРАТИВНИТЕ ЧАТОВЕ

Тук не иде реч за добрата стара mIRC-а, нито за Messenger, Viber, Skype или WhatsApp, а за корпоративните чатове. Онези, чрез които може да си в постоянна връзка със своите колеги от компанията, в която работиш.

Slack е услуга за изпращане на съобщения сред кръг от потребители – служителите на фирми, колеги от университета или членовете на определен работен екип. Тя позволява комуникация, споделяне на файлове, интеграция с други приложения и дори неща като създаване на персонализирани емотикони. Може да “чатиш” както поотделно с другите потребители, така и в групи, които от своя страна могат да бъдат достъпни за всички или заключени. (Това помага, ако се сваляш с някоя колежка от счетоводството, да речем).

Slack се предлага под формата на мобилно приложение за iOS или Android, както и като десктоп приложение, съвместимо с Мас или Windows. Има безплатна и платена версия, като е най-използваната платформа за корпоративен чат към момента.

Discord е частно freeware VoIP приложение и платформа за дигитално разпространяване. Приложението позволява комуникация с текст, изображения, видео и аудио между потребители в различни чат канали. Работи на Windows, macOS, Android, iOS, Linux и в уеб браузъри. По функционалност много прилича на Slack, но засега единственото му постижение сред корпоративните чатове е сребърен медал, т.е. второ място.

корпоративни чатове и видеоконферентни връзки улесняват работа от вкъщи онлайн

ВИДЕОКОНФЕРЕНТНИТЕ ВРЪЗКИ

Забравете за всички ония досадни срещи, които до неотдавна се наричаха събрания. Това време отмина и го замени друго – онова на видеоконферентните връзки. Вече има софтуери и приложения за тези цели. Можеш да организираш срещи, да виждаш колегите си, да споделяш екрана си с тях, да им показваш таблици, презентации и т.н. И всичко това без да ти се налага да се събираш с всички тях в една стая. Необходими са ти само едно от двете приложения по-долу и високоскоростен интернет за по-добра връзка.

Google Hangouts е безплатно приложение на Google и е сред най-предпочитаните за този тип дейности. Може да “вдигаш” срещи директно през приложението или през Google Calendar. Не е необходимо да инсталираш какъвто и да било софтуер. Може дори да го ползваш и през телефона си. Просто задаваш час, каниш колегите си, те получават един линк и това е всичко – вече може да се чувате и виждате, сякаш сте на истинска оперативка. Е, не е като да седиш крак до крак с Ива от търговския отдел, но пълно щастие няма, много добре го знаеш.

Zoom е другото удобно приложение, което позволява провеждането на конферентни видеоразговори. Достъпен е пpeз Мас, Wіndоwѕ РС, іРhоnе и Аndrоіd ОЅ. Ocвeн видeopaзгoвopи, ycлyгaтa пpeдлaгa тeĸcтoв чaт и споделяне на екрана от вceĸи eдин члeн нa гpyпaтa c ocтaнaлитe yчacтници в paзгoвopитe. Инсталираш приложението, “вдигаш” среща или се присъединяваш към такава и воала! Ето че работиш дистанционно, пестиш време от пътуване до офиса, избягваш неприятни срещи с мениджъра или главния счетоводител и още куп суперготини неща.

ВИДЕОСПОДЕЛЯНЕ

Сигурни сме, че поне веднъж ти се е налагало да разписваш различни корпоративни инструкции, процедури и процеси. След това за капак пък поименно да ги разясняваш на колегите си. За да избегнеш тази досадна работа, вече има приложения на помощ. Чрез тях може да запишеш всичко това на видео веднъж, а след това да го споделяш многократно.

Loom е софтуер, чрез който ще можеш да записваш поредица от видеа. Позволява да правиш видео на целия си екран, на отделен таб или просто обикновено видеосъобщение. След като направиш записа, софтуерът ти генерира линк, който може да споделиш с колегите си. (Ако записваш “други” работи, НЕ шервай линка! Повтарям: НЕ шервай линка!) Към този момент Loom няма аналог и е едно от най-удобните и полезни приложения, които сме ползвали досега. Надяваме се и ти ще започнеш да ги ползваш (приемаме почерпка за благодарност, не го мисли).

ОБЛАЦИ

Не, не тези, които виждаш от терасата вкъщи (нали вече си home office). Говорим за онези, в които качваш информация и тя е достъпна за теб от всяка една точка на света. Стига да си се свързал към интернет, разбира се.

Google Drive е виртуален облак за съхранение. Може да използваш, за да пренасяш файловете си навсякъде и да имаш достъп от който и да е компютър или мобилно устройство. Още по-якото е, че може да споделяш файлове или цели папки с други потребители, които имат акаунт в Google.
Да речем, че работиш по някакъв проект в офиса. Шефът ти един ден решава да се покаже като голям пич и ти казва: “Можеш да работиш и от вкъщи другата седмица”. Прибираш се и продължаваш работата без никакви проблеми – всеки един файл е съхранен в облака. Яко, а?

Dropbox е другата най-често използвана облачна услуга. Тя ти позволява да имаш достъп до твоите снимки, документи и видеа от всякъде и по всяко време. Така всеки един файл, който качваш и съхраняваш в акаунта в Dropbox, автоматично ще се съхрани на всички твои устройства, които имат инсталиран този софтуер, та дори и в официалния сайт.

Няма локален сървър, няма препращане по имейл, няма изгубени файлове – всичко е на едно място и на един клик разстояние от теб. А най-хубавото е, че е адски удобно и за онлайн обучения.

с добър интернет работа от вкъщи онлайн е песен

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Дигитализацията и шеметното развитие на технологиите ни задължават да бъдем гъвкави. Работата от вкъщи, която отдавна е практика на Запад, вече е приложима за все повече професии и у нас.

Какви наистина са ползите от т. нар home office? На първо място, може да ти спести най-големия ресурс – времето. Немалко изследвания сочат, че работата от вкъщи може значително да повиши и ефективността ти. В домашна обстановка човек се чувства по-спокоен и отпуснат – може да погледа телевизия, докато работи и не е нужно да се криеш, когато сърфира в интернет. Също така пести на фирмата разходи за офис консумативи и избягва градския трафик като шофьор, допринасяйки и за опазването на околната среда.

Естествено, не всяка работа позволява използването на опцията home office. Ако работиш директно с клиенти, няма как да не си в магазина или офиса, сам разбираш това.

В крайна сметка не е толкова важно дали ще работиш от вкъщи, или ще ходиш до офиса. По-важното е да постигнеш така желания от всекиго баланс между личния живот и кариерата.