Топ 15 на съветите за ползотворна работа от вкъщи онлайн

С бума на интернет и новите технологии все повече хора вършат работа от вкъщи онлайн. И това е велико… докато съседът не пусне бормашината или кучето не бутне лаптопа ти на земята. Все пак за повечето съвременни дигитални работници да се захванат със задачите си у дома е за предпочитане пред висенето в офиса. Колегите там могат да бъдат безкрайно разсейващи дейността ти, като се отбият до бюрото ти за „бързо въпросче“, заговорят те за снощния мач или филм и те поканят на обяд.

На собствен терен обаче също не е трудно да откъснеш вниманието си от работата. На главата не ти виси шефът, така че може да се отпуснеш и да изостанеш от графика. Липсата на стрес може да се окаже нещо лошо, що се отнася до свършването на належащите задачи в срок. Така де, лежането по бельо в леглото или дивана не е най-мотивиращият стимул за професионални успехи. Освен в една професия, която обаче не е дигитална.

Затова ето ти 15 съвети как да си свършиш цялата работа вкъщи онлайн без разсейване.

1. ЗАПОЧНИ С ЛЕТЯЩ СТАРТ

При работа в офис сутрешното придвижване дотам може да ти помогне да се разбудиш и да се почувстваш готов за трудови подвизи. У дома обаче преходът от възглавницата до лаптопа може да е далеч по-труден. Вярваш или не, производителността ти ще нарасне драстично, ако се заловиш със задачите със самото си ставане. Продължителното излежаване и закуска може да изтрият цялата ти мотивация.

2. ПРЕДСТАВИ СИ, ЧЕ СИ В ОФИСА

Фантазията може да те пренесе там където си по-продуктивен, така че го използвай. При работа от вкъщи прави всичко като в ден в офиса. Облечи се добре, пий едно кафе, дай си начален и краен час за задачите. Може да си нагласиш интернет браузъра да е с тулбара за работа, за да не се разсейваш с ненужни уебсайтове. Google Chrome ти помага с това.

3. ПРЕДСТАВИ СИ, ЧЕ САМ СИ СИ МЕНИДЖЪР

За да спазваш графика, направи точна програма какво и точно кога ще свършиш през деня. С онлайн календари като Google Calendar ще си напомняш кога трябва да смениш скоростите или да започнеш нови задачи. Иначе може да изгубиш фокус и да изостанеш.

4. ИЗБЕРИ СИ ТОЧНОТО МЯСТО И СЕ ДИСТАНЦИРАЙ ОТ ОКОЛНИТЕ

Това, че не си в офиса, не значи, че не можеш да работиш и от вкъщи като в офиса. Не се заседявай там където обичайно отпускаш – в стаята ти или на дивана, а си отдели специално място за работа. Така подсъзнателно ще станеш по-продуктивен. Не пропускай да напомниш на всеки обитател на жилището си, дори и на кучето, че се трудиш. Може и да си на работа вкъщи, но това не значи, че си си вкъщи-вкъщи.

5. НЕ ОСТАВАЙ САМО У ДОМА

Ако все пак нещо не ти се получава работата от дома, направи крачката и излез навън. В публични места като кафенета, библиотеки и т.н. с добър Wi-Fi имаш симулирана офис среда, и то без колегите да те прекъсват постоянно. Това може да те направи по-съсредоточен. Помни, че работиш от вкъщи, не от луната. Не е забранено да общуваш през деня с други хора освен колегите ти. Всъщност това дори направо си е отлична идея, за да не откачиш.

6. ИЗОЛИРАЙ СОЦИАЛНИТЕ МЕДИИ

Те изкусно те подлъгват в мрежите си, защото са направени лесно да ги отвориш и браузваш. Така обаче работа не се върши. За да си продуктивен, излез от всеки свой акаунт в социалните медии и ги махни от шорткътите на интернет браузъра. Ако си с Chrome, може дори да минеш в режим „Incognito“. Така ще си извън акаунтите си и при всяко уеб търсене писаните думи няма да се довършват сами като предложения. Виртуалната социализация ще почака.

7. ЗАДАВАЙ СИ ПО-ГОЛЕМИ ЦЕЛИ

Проектите винаги отнемат по-дълго време от първоначалните предвиждания, затова често не постигаш планираното. По тази причина си постави по-големи цели за деня. Пак накрая ще останеш доволен от резултата, ако ще и да не си успял да отметнеш всички набелязани задачи.

8. РАБОТИ В НАЙ-ПРОДУКТИВНОТО СИ ВРЕМЕ

Никой не спринтира в работата си от сутринта до вечерта. Напълно естествено е мотивацията и силите ти да имат своите възходи и падения в рамките на деня. Когато вършиш работа от вкъщи онлайн, обаче е важно да знаеш кога са те и покрай тях да изградиш графика си. Остави най-трудните си задачи за най-продуктивното си време от деня, а най-лесните – за по-слабия си период. Малките успехи ще ти помогнат да натрупаш инерция за тежките проекти по-късно.

9. ОСТАВИ ОБАЖДАНИЯТА ЗА СЛЕДОБЕДА

Сутрин си по-продуктивен, но това важи за лично твоите задачи. Свършвайки ги, официално ще си се събудил и ще си навлязъл в темпо, в което да можеш да си сътрудничиш и с други хора. Дай си време след събуждане и остави видеообажданията, срещите и другите колективни задачи за следобедните часове.

10. ФОКУСИРАЙ СЕ ВЪРХУ ЕДНО НЕЩО

Странно, но факт: колкото по-зает си, толкова повече работа ще свършиш. Заетият човек се движи с такава скорост, че има инерцията да реши всяка появила се на пътя му задача. У дома обаче е по-трудно да го постигнеш, затова се съсредоточи върху едно нещо, което поддържа високия ти ритъм. После следващото, по-следващото и т.н. Пробвай да рамкираш задачите си с домашен таймер, например с пускане на пералня, сушилня и др. Ще си далеч по-фокусиран.

11. ПРИГОТВИ ГРАФИКА И ЯДЕНЕТО ОТ ПРЕДНАТА ВЕЧЕР

Планирането на дневните задачи отнема време от изпълнението, а и винаги може да се изкушиш да промениш дневния си ред. Затова опитай от предната вечер да си подредиш нещата. Също тогава си и приготви каквото ще ядеш. Така още със събуждането си на сутринта ще си някак по-официално готов да се захванеш със задачите за деня.

12. ИЗПОЛЗВАЙ ТЕХНОЛОГИИТЕ, ЗА ДА СИ ВЪВ ВРЪЗКА

При работа от вкъщи онлайн наистина си по-фокусиран краткосрочно. Може обаче и да се почувстваш „отрязан“ от големите операции в офиса. Затова е хубаво да имаш постоянен и бърз интернет. Туловете (инструментите) за съобщения и видеоконференции улесняват поддържането на връзка с колегите. Така повече ще усещаш личния си принос.

13. НЕКА МУЗИКАТА ТИ СЪОТВЕТСТВА НА ЗАДАЧАТА

Музиката е саундтракът на твоята кариера, а на работа най-добрите плейлисти са разнообразните плейлисти. Слушай онова, което е в унисон с енергията на настоящата ти задача или проект. Добър вариант е музиката от видеоигри – тя е без текст и е направена да ти помага да се съсредоточаваш. Но всеки има своите предпочитания. Може да пуснеш и телевизора с нисък звук за фон – също помага.

14. ВЗИМАЙ СИ ИСТИНСКИ ПОЧИВКИ

Толкова лесно може да потънеш в задачите, когато си в домашния офис, че да пропуснеш задължителните почивки и да прегрееш. Това, че работиш в сградата, в която живееш, не значи, че трябва да пропускаш кратките паузи. Спирането на трудовия процес значи откъсване от лаптопа и бюрото, а не ровене в YouTube или социалните мрежи. Вместо това направи някое упражнение, обърни внимание на домашните си или се разходи на въздух навън.

15. ПОСТАВИ СИ ТОЧЕН ЧАС ЗА КРАЙ НА РАБОТНИЯ ДЕН

При работа от вкъщи онлайн може така да се потопиш в дейността си, че напълно да изгубиш представа за времето. В офиса колегите ти напомнят кога е моментът да спреш за деня, когато си събират нещата и се обличат. Затова избери реалистичен точен час и си навий аларма. Времето за отдих вечерта не бива да се отрязва, за да си машина и на другия ден.

ЗА ФИНАЛ

След като прочете всички тези суперценни съвети как да си продуктивен при работа от вкъщи, остава най-важното. Трябва ти независима от времето, енергото и съседите постоянна и бърза онлайн връзка, за да тече плавно трудът от домашния офис. Ако още не си, вземи от NetSurf GPON оптичен интернет във Враца, Монтана, Благоевград и регионите им. Да си фрийлансър или да управляваш онлайн малък бизнес никога не е било по-възможно.