Децата са дигиталното бъдеще на Враца и Северозапада

Все повече в обществото се затвърждава мнението, че днешните български деца не четат. Също и че не разбират и малкото прочетено и че губят възможностите си да оформят в своето съзнание критично мислене, творчески умения и способности за общуване. Е, оказва се, че благодарение на интернет и подтикването към състезателна любознателност положението може да се промени към доста по-обещаващо. Новата образователна платформа в глобалната мрежа – „Книговище“, го показа. Бъдещето на четенето чрез интернет във Враца, Монтана и въобще на Северозапад е светло заради нашите деца.

Това е така, защото осем деца от този регион са сред призьорите в първото Национално състезание по четене и създаване на дигитално съдържание за училищни класове. Те са Петя Иванова, Филка Димитрова, Катинка Диковска, Бистра Григорова, Ралица Замфирова, Нина Митова, Лиляна Йотова и Камелия Каменова. Осемте ни златни момичета!

Що е то „Книговище“

Тази малко позната дума е измислена навремето от видния български възрожденски енциклопедист Иван Богоров. Неговата цел е била да замести в нашия език чуждицата „библиотека“. Идеята му е смислово да свърже уюта и удоволствието от четенето с леговище и усамотение. Именно този завет следват създателките на уебсайта на „Книговище“ Десислава Гаврилова, Искра Джанабетска и Яна Генова. За тях е особено важно четенето да не се приема от децата като досадно задължение, а като приятно и търсено занимание.

четенето трябва да е забава за децата

От играта към състезанието: правилата

На уебсайта knigovishte.bg се предлага игра на въпроси към прочетени книги. Могат да участват и малки дечица, и тийнейджъри до Х клас, макар че приоритетът са „първите седем“ в училище. За да им е интересно, се ползват характерни за електронните игри подходи.

След прочитането на определена книга децата влизат в сайта през индивидуалния или семейния си профил, през този на класа или училището си. Там показват с отговорите на зададените им въпроси доколко са разбрали съдържанието. Всеки верен отговор носи точки и награди. Грешните отнемат точки, пропуснатите въпроси носят нула. Естествено, колкото по-трудна е книгата, толкова повече точки носи верният отговор. Състезанието е със съученици и други връстници, като могат да се включват в различни предизвикателства и да качват нива. Досущ като в електронна игра. Може също и да се споделя мнение за прочетеното.

Вече има много книги с изготвени въпросници – и художествени, и научнопопулярни. На корицата на всяка е посочена и подходящата възрастова група за нея конкретно. Ако любимата книга на някое дете още не е качена в Книговището, то самичко може да създаде и пусне въпросник за нея. Ако той отговаря на стандартите на уебсайта, съставителят получава точки, равни на максималния резултат от въпросника, умножен по три.

Гордостта на Северозапада

Проведеното по инициатива на МОН в Книговище.бг (www.knigovishte.bg) състезание показа децата на Северозапада в отлична светлина. В него участваха цели 336 класа от 68 населени места в страната и един български клас от Виена, които се надпреварваха между 9 декември 2019 г. и 4 февруари 2020-а. Общо за периода на състезанието децата решиха въпросниците в платформата 62 557 пъти. Освен това изготвиха 87 нови въпросници по детски книги, приказки и енциклопедии, като така се превърнаха в дигитални създатели в „Книговище“.

В цялата тази свръхконкурентна среда осем наши момичета показаха какъв успех може да се постигне, когато четеш през интернет във Враца, Монтана, Видин и въобще в региона. Петя Иванова от НУ „Иванчо Младенов“ (Враца), Филка Димитрова от НУ „Иван Вазов” (Враца), Катинка Диковска и Бистра Григорова от ОУ „Св.св. Кирил и Методий” (Мездра) представиха блестящо област Враца. Гордо показаха област Монтана Ралица Замфирова, Нина Митова и Лиляна Лалова от ОУ „Иван Вазов” (Монтана). За Видин пък отлично се състезава Камелия Каменова от ОУ „Васил Левски” (Бойница).

За финал като на финал

Представянето на осемте момичета на състезанието на „Книговище“ ясно доказа две неща. Бумът на качеството на интернет в Северозапада може да изиграе огромна роля за подобряването не само на дигиталната, а и на литературната грамотност на децата тук. Второто е, че този регион може и все още да е сред икономически най-изостаналите в целия Европейски съюз, но бъдещето му с такова поколение може да е далеч по-светло.

Така че смело ползвай от NetSurf за четене на книги отличния ни интернет във Враца, Монтана, Козлодуй, Берковица, Лом, Вършец и други градове и села на Северозапад! Така не само ще си доставиш безмерно удоволствие, а може ти или децата ти да сте сред следващите призьори от нашия регион в чудесната дигитална надпревара на „Книговище“.