Как една ИТ компания задържа младите във Враца

Покрай бума на новите технологии и интернет във Враца, жителите на града и региона получават отлична възможност за професионално развитие. Трима млади предприемчиви съмишленици успяват да задържат тук младите хора с добре платена работа. Видели, че в родния им град липсват привлекателни работни места, те се захващат безплатно да развиват кадри в дигиталната сфера и информационните технологии. Така се ражда „Враца софтуер общество“.

Днес успехът на тази мисия е очевиден. Тримата са привлекли вече четири ИТ компании във Враца, в които работят 30 от курсистите им. При това някои биват наети още преди да са завършили курсовете. Амбициите обаче са още по-големи: реализиралите се да станат от десетки стотици. Градът само ще спечели от задържането на своите млади и кадърни жители.

НАЧАЛОТО

Емилиян Кадийски, Теодор Костадинов и Илиян Димов са тези трима приятели и основатели на компанията. Целта им е да превърнат Враца в ИТ хъб за Северозападна България и да създадат сплотена общност от позитивни хора.

Решават през 2013 г. да стартират мисията си с кратки курсове, за да опипат почвата и да видят има ли смисъл дейността им. Отзивите ги смайват и след две години се ражда „Враца софтуер“, като по същото време във Враца идва и първата компания в сектора. Карат се 9-месечни курсове от участници с нулево ниво на знания в областта, от които обаче трима веднага постъпват в новодошлата в града фирма. Началото е дадено и е повече от обещаващо.

КОИ СА ХОРАТА ОТ „ВРАЦА СОФТУЕР“

Емилиян, Теодор и Илиян са родени във Враца. Първите двама са възпитаници на Софийския университет „Св. Климент Охридски”: Емилиян е Магистър по Информатика, а Теодор завършва Софтуерно инженерство. Илиян пък е Магистър по Роботика в Техническия университет – София.

Теодор е старши програмист в голяма американска компания и се занимава основно с Java и Android. Емилиян се раздава на два фронта – като програмист, но и като учител. Прави го в училището, от което е тръгнал: Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов”. Успоредно преподава и „Програмиране” като част от програмата „Заедно в час”. Илиян също е програмист и преподавател.

Тримата и тяхната идея „Враца софтуер общество“ са получили куп национални и международни признания. Сред тях са включване в листата „Достойни българи“ за 2017 г., в списъка на „Форбс Европа“ – „30 под 30“, награда от „Google RISE Awards“.

ОБУЧЕНИЯ

ИТ знанията учат на целеустременост, сериозност и постоянство. Занятията в курса са по 5 часа на седмица, но ако се запишеш, ще трябва да отделиш време и от вкъщи. Просто се дават много домашни и се разработват проекти – и самостоятелно, и в екип. Първата стъпка да се включиш е да попълниш онлайн формуляр на сайта на „Враца софтуер“. После ще решаваш задачи по логическо мислене и английски език, защото той е нужен за голяма част от работата.

Програмиране

Часовете по програмиране са разпределени в две направления. В едното се учи уеб програмиране на езика РНР, а в другото – Java и Android за уеб и мобилни приложения. Всеки от тях съдържа по четири модула, които завършват с тест и проект. След завършване на първото направление ще можеш например да създаваш уеб страници и приложения, да работиш с база данни, да правиш front-end програмиране.

Часовете са два пъти седмично в удобно за теб време според това кога работиш или учиш. На края на всяко ниво има изпит и финален проект. Ще получиш професионален сертификат при покриване на поне 80% от критериите. Цената на един модул е 160 лв., а на два – 300 лв. Най-добре представилите се при подбора обаче получават пълна стипендия.

Дигитален маркетинг

Търсиш вълнуваща работа в дигиталната сфера, която може да се работи от Враца за клиенти от целия свят? Не ти се занимава с програмиране? Е, тогава въвеждащият курс по дигитален маркетинг е точно за теб, при това е безплатен. Всяка една лекция от него обхваща както теоретични знания, така и практически примери за конкретни подходи и резултати.

Вторият модул е „Маркетинг чрез съдържание и социални мрежи“. В него ще разбереш в детайли как работи най-популярната социална мрежа в България, как правилно се градят рекламни кампании и как да създаваш съдържание за постигането на качествено ангажиране с твоя бизнес.

Третият е „Оптимизация за търсачки“, или т.нар. SEO. Тук ще откриеш как да оптимизираш онлайн присъствието на един бизнес с цел увеличаване стойността на бранда и привличането на нови клиенти. При това общата цена за втория и третия модул е едва 150 лв. и получаваш професионален сертификат при покриване на поне 80% от критериите.

Планове за бъдещето

От „Враца софтуер“ ориентират курсовете си според търсенията на пазара.. Затова сега е задвижен проект за курсове също по уеб и графичен дизайн, както и по софтуерно тестване.

ЗА КОГО СА ТЕЗИ КУРСОВЕ

Учащи

Ако се интересуваш от всичко свързано с интернет, нови технологии и програмиране, а часовете по информатика не са ти достатъчни, тук е мястото ти.

Фрийлансъри

Ако искаш да работиш за себе си и да си независим, да предлагаш решения за различни компании, тук ще придобиеш всички необходими умения.

Преквалифициращи се

Ако работата ти е рутинна и безперспективна откъм кариерно развитие, а искаш да си оценен, това е твоето нещо. Тук можеш да се подготвиш да станеш част от най-бързо растящия икономически сектор в България. Сектор, в който добрите условия на труд са задължителни, а допълнителните полагани усилия накрая биват подобаващо възнаградени.

Деца

Ако си дете на между 6 и 11 години с интереси в програмирането, MindHub е за теб. Това е първият иновативен клуб в тази професионална област. Тук учиш на основата на Игрови метод (Gamification) и Учене чрез преживяване – работа в екипи по разнообразни проекти. Децата са бъдещето в тези професии на бъдещето.

ЗА ФИНАЛ

Стремглавите промени в областта на новите технологии и интернет във Враца и въобще в Северозапада създават чудесни възможности. Днес жителят на града и региона може да има хубав живот и добра кариера тук, докато работи за компании и клиенти от цяла България и цялата планета. Стига ти само да си сериозен в намеренията си и усърден в преследването на целта. Лекторите от „Враца софтуер“ ще ти помогнат за останалото.