Сваляне от YouTube и още за оптималния ютубинг

YouTube промени с помощта на интернет класическата представа за медийно съдържание и ще ти покажем как точно го стори. Ще те научим и как да го ползваш оптимално, за да не изоставаш от средностатистическия милениъл или тийнейджър. Най-различни техники за сваляне от YouTube и за конвертиране на видеа, ползи от създаване на собствен канал, соушъл нетуъркинг, малко уроци по история… Всичко това те чака, ако останеш за няколко минутки на този текст, преди да си пуснеш следващото видео в „тубата“.

Как и защо YouTube изживя такъв бум

Най-гледаното телевизионно събитие в историята е кацането на „Аполо 11“ на луната. На 20 юли 1969 г. около 530 млн. души гледат едно от най-значителните събития в историята на човечеството.

През ноември 2018 г. едно обикновено момче от Малага – Рубиус, има над 13 пъти повече гледания на свои клипчета в YouTube спрямо подвига на „Аполо 11“!

Това би трябвало да е достатъчно красноречиво за бума на „тубата“, преобърнала екосистемата на аудиовизуалните медии с главата надолу. Към днешна дата в САЩ, YouTube само в частта „мобилен трафик“ превъзхожда всеки един телевизионен канал в праймтайма в сегмента 18-49-годишни зрители.

Има фундаментална причина никоя традиционна телевизия, колкото и богата да е, да не може да се съревновава с новия хегемон. Тя е несравнимото разнообразие на съдържанието в съчетание с възможността да избираш какво и кога да гледаш. Така YouTube стана неразривна част от всекидневието и социалния живот на милениъли и тийнейджъри по цял свят. Те гледат и правят видеа, споделят ги и постигат интерактивност, която е немислима в сравнение с обикновеното гледане на телевизия. Прескачат класическите блогове като жанр и стават влогъри с огромна аудитория.

Защо наличието на собствен канал в „тубата“ има такъв огромен потенциал

Всичко гореизброено сигурно ти подсказва, че наличието на свой собствен канал в YouTube създава безграничен професионален потенциал. Това вече не е само инструмент за собствено забавление, а нещо много по-голямо и невъзможно за игнориране. Затова ще ти обясним как работи тази нова медиа не само за консуматора, който залага само на сваляне от YouTube. Ще го сторим най-вече от позицията на автора на съдържание, който го качва.

Що е то YouTube?

Накратко можем да го определим като един вид интернет телевизия по поискване (on demand). Има обаче и ключови плюсове като възможностите за директно излъчване и за сесии в Google+ Hangouts също на живо. Ето и някои любопитни статистики, които ще ти помогнат да си обясниш същността и мащабите на YouTube.

  • Това е вторият най-посещаван уебсайт на света (според Alexa), изпреварван с малко от Google и изпреварващ самия Facebook.
  • Най-близкият му конкурент в неговата ниша – Netflix, заема чак 27-мо място в същата класация.
  • Търсачката на YouTube е втората най-ползвана в света след, естествено, Google, като изпреварва с голяма разлика Bing и Yahoo.
  • Дневно в тази медиа се гледат над 5 милиарда видеоклипове. Това значи средно по 5 клипчета на ден от всеки един жител на развитите страни.
  • Двама от всеки трима милениъли предпочитат YouTube пред класическата телевизия.

YouTube канали

Голямата новост, привнесена от тази медиа, е тази, че днес всеки може да има собствен телевизионен канал. И при това напълно безплатно! Това отнема единствено времето ти да си създадеш акаунт. За да те намерят и гледат, останалите хора по света може да ползват Google, търсачката на YouTube и директорията за канали. В последния източник може да браузваш по конкретни теми, например музика, мода, забавление и т.н.

Като социална мрежа

Другият голям плюс на тази медиа са елементите на социална мрежа. Дори вече по-често наричат YouTube „социална мрежа“ отколкото „сайт за видео хостинг“. Това е така, защото потребителите могат да взаимодействат, да гласуват с „like” или “dislike”, да споделят и коментират видеа, както и да се абонират за канала на друг юзър. Всъщност именно броят абонати е синонимът на успех на един YouTube канал днес като значителен източник на трафик.

Как да качваш видео съдържание в YouTube

С минимални усилия. Това е простичка клауд услуга, подобно на Gmail, която ти позволява да си направиш акаунт с твой YouTube канал. Веднъж щом каналът ти е създаден, можеш да качваш собствени видеа в на практика всеки един съвременен формат. Те могат да са както публични, така и частни; да са групирани по секции и по плейлисти.

С малко умение и някои трикове можеш да постигнеш удивителни резултати дори и с такова просто устройство като смартфон. Стига, разбира се, той да поддържа HD видео (например iPhone или средна/висока класа Android) и монтажен софтуер. Такива са да речем iMovie (Mac) или Movie Maker (Windows) като безплатни варианти или Final Cut като по-професионален.

Ако обаче искаш да снимаш по-висококачествени видеа, също имаш отлични възможности. Тук може да ползваш безплатен софтуер като CamStudio или Screenr, а може да се насочиш и към професионален като Camtasia.

Как да конвертираш YouTube видеа

YouTube си е наистина безбрежен източник на видео съдържание, в който постоянно се ъплоудва и даунлоудва. Безплатният онлайн стрийминг привлича милиарди потребители, които искат да запазят на своите устройства видяното и чутото в MP4 или дори MP3 формат.  Как обаче да се направи това?

Нашето предложение е да използваш един чудесен безплатен YouTube конвертор на име IOTransfer 4. С него ще превръщаш свалените от теб видеа в MP3, MP4, MKV и още много други формати. Има обаче, естествено, и още куп други възможности, така че и сам можеш да намериш най-точната за теб. Онзи YouTube конвертор, който ще покрива всичките ти индивидуални нужди, е някъде там.

За финал

Вече научи всичко най-важно за това как да практикуваш сваляне от YouTube, как да гледаш, създаваш и споделяш видео съдържание. Сега ти остава само да вземеш непрекъсваем и светкавичен оптичен интернет от NetSurf, за да стриймваш без накъсване и прекъсване. Дали ще си обикновен потребител, или пък новият звезден влогър – това вече зависи само от теб. Ние сме насреща да ти дадем първия лайк.