Как да разраснеш своя онлайн бизнес чрез маркетинг

За да печели твоят онлайн бизнес нови клиенти и да не губи настоящите си, е жизненоважно днес да поддържаш и дори да подобряваш своето присъствие в интернет. Да, предлаганите от теб стоки и услуги си остават фундамент за успеха или провала на търговското ти предприятие. И все пак в нашето настояще най-добрият начин да достигнеш до потенциалния потребител си остава интернет.

Прочети следващите редове и ще ти дадем някои ценни насоки как да подобриш своето онлайн присъствие за повече успехи.

Правило №1 за подобрена видимост на твоя онлайн бизнес: оправи си уебсайта!

Най-най-най-първото нещо, което ти трябва, за да започнеш да градиш присъствието на своя онлайн бизнес в интернет, е представителен уебсайт. Ако още нямаш, е крайно време да го създадеш. В наше време има достъпни платформи, които може да използваш да изграждането на простичък сайт. Ще те насочим засега само към две от тях – BigCommerce и WordPress, защото освен всичко могат и взаимно да се интегрират.

Има, естествено, и по-сложни варианти. Ако искаш нещо хем функционално, хем професионално, а не можеш сам да го направиш, наеми добра IT компания да ти помогне. Накрая ще си е струвало.

Кои са критериите за представителен уебсайт за онлайн бизнес

Те са няколко и нито един от тях не бива да бъде пренебрегван, защото сборът от тях ще направи сайта успешен. На първо място той трябва да бъде приятен за окото – шрифтът не бива да е нито прекалено голям, нито прекалено ситен. Снимките трябва да са естетически издържани и леки. Цветовете не бива да са твърде дръзки и набиващи се на очи.

Вторият съществен критерий за успешен бизнес онлайн чрез уебсайта ти е той да е лесен за навигиране. Структурата трябва да е максимално опростена, за да може потребителят лесно и бързо да намира всичко, което търси. Колкото по-малко са уебстраниците вътре и колкото по-разумно са подредени, толкова повече ще се хареса на купувача. А и на Гугъл, което е същественото в случая…

Третата основа, на която трябва да стъпиш, е качественото съдържание. Каквато и да е тематиката на сайта, то трябва да пали искрата при потребителя. Той трябва да иска да се връща отново и отново за още информация. Оттам и за предлаганите от теб стоки и услуги.

Не забравяй SEO оптимизацията

Следващата ти крачка за успешен бизнес онлайн трябва задължително да е оптимизирането на твоя уебсайт. Като се погрижиш за това, ще му помогнеш да се класира по-високо в листата на водещите интернет търсачки. Така SEO, или search engine optimization, ще доведе повече хора право в сайта ти или в конкретна страница от него. С това безценно оръжие в полето на онлайн маркетинг ще си помогнеш за повече търговски успех в крайна сметка.

Няма защо да харчиш куп пари за платена реклама, когато можеш по-изгодно да привлечеш потенциални клиенти. Да не говорим, че органичният трафик принципно води повече посещения от платения, тъй като предизвиква далеч по-голямо доверие у потребителя.

Как да оптимизираш уебсайта си за по-успешен онлайн бизнес

Начините да оптимизираш уебсайта си са множество. Един от тях например е да намериш ключовите думи, с които потенциалните купувачи най-често ровят за искания продукт в търсачката. Имай предвид обаче, че това, макар и да звучи простичко, крие доста тънкости, затова потърси професионалисти в сферата. На пазара в България има вече немалко специалисти, така че си с добри шансове да намериш точните за теб. Те ще се погрижат и за всички останали детайли по оптимизацията, за да си на върха по органично търсене. И в Google, и в Bing, и т.н.

Има няколко инструмента, чрез които може да се прави SEO по отличен начин. Големите риби в този необятен океан са SEMrush и Moz, макар че често хората ги намират трудни за боравене. Днес обаче има и алтернативи, които са по-удобни и лесни от великаните в областта. Един от тях е Morningscore, така че го огледай и виж дали ще ти свърши работа. От опит глава не боляло…

Социалните медии – друга важна среда за твоя онлайн бизнес

Няма как да пропуснеш и присъствието си в социалните медии, ако искаш да въртиш успешен бизнес онлайн. Да, те бяха създадени изначално за чисто забавление и клюкарник, но днес са огромен канал за рекламиране. Просто не можеш да правиш онлайн маркетинг, без да имаш бизнес акаунти във всяка една от тези така популярни платформи! Да не говорим и че ще разполагаш с уникален набор от инструменти, за да разпространиш мълвата за своята компания сред потребители и последователи.

Може и да не си фен на Facebook, Instagram и прочее – това не е чак толкова ненормално. Не можеш обаче да отречеш, че милиарди хора по света ги ползват всеки ден. Затова и тези социални мрежи са най-удобният начин да достигнеш до потребителите и да комуникираш с тях твоите послания. При това потребители, до които иначе не би имал възможността да достигнеш и да се докоснеш.

Ако искаш да научиш няколко начина да оптимизираш своя Instagram акаунт, заповядай ТУК.

За финал

Ето че вече знаеш точно какво ти трябва, за да имаш с подобрено присъствие в интернет по-успешен онлайн бизнес. Наясно си как да подобриш видимостта на компанията си в мрежата с помощта на един по-представителен уебсайт, SEO оптимизация и социалните медии.

На първо място обаче ти е нужна основата и тя е непрестанна свързаност. Затова вземи светкавичен и непрекъсваем GPON оптичен интернет от NetSurf и бъди в постоянна връзка с потенциалните си клиенти. Успешният бизнес онлайн не търпи спирания и паузи на нета.