Начините да ползваш безопасно публична Wi-Fi мрежа

Днес се нуждаем от интернет навсякъде и по всяко време, затова се налага да прибягваме и до публична Wi-Fi мрежа. Рисковете са повсеместни и неизбежни. На летището, в търговския център, в ресторанта, хотела, бара – понякога просто си задължен да ползваш чужд безжичен интернет. Тези връзки са много удобни, ала могат и да не бъдат защитени, от което накрая да пострадаш тежко.

Ето защо ние от NetSurf ще ти предложим няколко начина да намалиш или дори да отстраниш рисковете за себе си. Не искаш за едното нищо да ти хакнат личните данни или да ти източат банковата сметка, нали? Е, чети нататък…

УВЕРИ СЕ, ЧЕ ПРЕДЛАГАНАТА БЕЗПЛАТНА ПУБЛИЧНА Wi-Fi МРЕЖА Е ЗАЩИТЕНА

Сядаш някъде навън и смартфонът/лаптопът/таблетът ти открива така жадуваната безплатна Wi-Fi мрежа. Ще познаеш, че е защитена много лесно. Ако за да те включи, изисква да въведеш осигурени от доставчика потребителско име и парола, чудесно. Това означава, че нивото на защита най-вероятно е доста по-високо от обичайното.

Отворените Wi-Fi мрежи без въвеждане на парола в България са над 1,230 млн. според данни на WiGLE. През тях всеки може да следи минаващия оттам трафик. Коварните хакери затова и умишлено създават Wi-Fi мрежи без пароли: именно към тях потребителите са по-склонни да се закачат.

СЛЕДИ ЗА HTTPS ПРОТОКОЛИ ЗА СИГУРНОСТ

Винаги, винаги, винаги проверявай протоколите за сигурност на посещаваните от теб в публична Wi-Fi мрежа интернет страници! Сигурните сред тях съдържат HTTPS в началото на URL адреса, съответно поддържат SSL (Secure Sockets Layer). Ако уебсайтът използва HTTPS, това значи, че трафикът между вас е криптиран и няма как да бъде засечен от трети лица.

НЕ ПРАВИ ОНЛАЙН БАНКИРАНЕ ПРЕЗ ПУБЛИЧНА Wi-Fi МРЕЖА

Никога, никога, никога не ползвай приложения за финансови услуги и не прави картови разплащания, ако не си 100% уверен в сигурността на връзката си. Онлайн банкиране например е абсолютно непрепоръчително при ползване на несигурна публична Wi-Fi мрежа. Не вярваме да искаш лековато да ти източат банковата сметка или да ти ползват кредитната карта. Твърде трудно се изкарват пари, че да ги прежалваш така лесно.

не правете онлайн банкиране при ползване на публична wi-fi мрежа

ИЗКЛЮЧИ СПОДЕЛЯНЕТО НА ФАЙЛОВЕ

Приложения и режими за споделяне на файлове и папки, например AirDrop, трябва да бъдат изключвани при ползването на безплатна безжична мрежа за интернет. Съвременните устройства са пригодени за подобна функция, но споделянето е препоръчително само в сигурна Wi-Fi мрежа като домашната или служебната. Всеки в публичната ще може да види споделяните от теб файлове, стига да го пожелае. Напълно е възможно някой хакер да открие твоя IP адрес и да източи данните ти, ако тези приложения са включени. Затова изключвай тази функция преди свързването с публична мрежа.

НЕ ЗАБРАВЯЙ ЗА ЗАЩИТНАТА СТЕНА, АНТИВИРУСА И ЪПДЕЙТИТЕ

Повече от препоръчително е да ползваш т.нар. защитна стена (firewall), ако ще налазваш нета в публична мрежа. Тя всъщност може да те предпази от заплахи при всякакъв тип интернет връзка, така че я инсталирай на всички твои устройства.

Не пропускай също да си сложиш и качествена антивирусна програма. Тя е задължителен защитен елемент за устройства, които ще се свързват с публична Wi-Fi мрежа. Задължителни са също и софтуерните обновления, защото често отстраняват редовно появяващите се проблеми в сигурността. Всяка платформа прави периодични обновления, значително намаляващи риска от злоупотреби. Затова винаги използвай удалата ти се възможност за ъпдейти и ги инсталирай своевременно.

ВЪЗПОЛЗВАЙ СЕ ОТ VPN – БЕЗОПАСНАТА АЛТЕРНАТИВА НА Wi-Fi МРЕЖА

Virtual Private Network

Отлично решение е VPN връзката (Virtual Private Network, виртуална частна мрежа). При включването й се създава криптиран тунел, през който преминават данните. Това силно затруднява потенциалните атаки на хакерите и повечето от тях се пренасочват към по-лесни мишени. VPN може да ползваш чрез корпоративна мрежа или като допълнителна услуга – някои се предлагат безплатно, други са с месечна такса. Ще срещнеш хиляди подобни услуги в интернет, като всяка има различни допълнителни функции.

Hotspot

Имаш и варианта да използваш hotspot с връзка за данни или смартфона си като hotspot, за да браузваш с компютър. В тези два случая не ползваш Wi-Fi мрежата, а тарифния план на твоя доставчик на мобилни услуги. Вече всички те предлагат тази функция, така че не пропускай възможността за по-сигурна връзка.

ВАРИАНТЪТ ТИ ЗА ЧУЖБИНА

Когато ще пътуваш извън граница, първо инсталирай всички налични актуализации за софтуера и приложенията преди да заминеш, като използваш защитени връзки. (Например вкъщи или в офиса). Така избягваш необходимостта да вършиш това, когато вече си извън страната на твоя доставчик на услуги. Също така често променяй паролите си и разчитай само на защитени Wi-Fi връзки и, при възможност, VPN.

КАК ДА ПРОЦЕДИРАШ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Личната ти информация и местоположението ти са в голяма степен изложени в социалните медии. Има обаче начини да избегнеш кибер атаки, когато си свързан в публична Wi-Fi мрежа. Първият е никога да не приемаш покани от напълно непознати лица. Вторият е да се регистрираш с различен имейл адрес от ползвания за служебни цели. Третият е да активираш двойно потвърждаване на самоличността при вписване в профила и редовно да променяш паролите си. Четвъртият е да оптимизираш настройките си за сигурност в различните социални мрежи.

Има и още един – винаги изпреварвай потенциалната атака. При подозрителни действия доста от социалните мрежи изпращат известия до имейл адреса, с който си се регистрирал. Там ще видиш информация за датата, часа, мястото и използвания браузър, след което трябва да потвърдиш достъпа до твоя профил. Ако не си бил ти, начаса смени паролата си!

ЗА ФИНАЛ

Показахме ти как можеш да ползваш безопасно нет в публична Wi-Fi мрежа. Ние от NetSurf приемаме безкрайно сериозно темата за сигурността в мрежата. Ползвай нашия оптичен GPON безжичен интернет и ще усетиш върховна защитеност и у дома, и в офиса. Останалото оттам насетне е в твоите ръце.