Гейм конзоли: Xbox Series X срещу PlayStation 5

Най-голямата война на гейм конзоли идва скоро с пускането на пазара на Xbox Series X и PlayStation 5. И Sony, и Microsoft са почти готови за чаканата от целия свят промоция на двата продукта през декември. Не вярвахме, че ще го кажем, но само след броени седмици ще можем да говорим за Xbox One и PlayStation 4 като за конзоли от минало поколение.

За тези от новото ще ти е безкрайно полезен и най-ново поколение GPON оптичен интернет от NetSurf. Непрекъсваем и свръхзвуков, достоен за адекватна мрежова игра, с него ще си на върха например при онлайн мултиплейър режими на дадена игра. Софтуерни обновления и други функционалности също ще ти вървят по ноти. Но да се върнем към главната тема – сравнението между прииждащите мегахитове в света на гейминга Xbox Series X и PlayStation 5.

ГЕЙМ КОНЗОЛИ PS5 с/у Xbox Series X: ЦЕНАТА

Да го кажем веднага: все още няма обявена официално цена нито на PlayStation 5, нито на Xbox Series X. Има обаче слухове и анализи на експерти, според които и двете гейм конзоли ще струват по около 500 долара. Да, няма как да сме сигурни, но тази сума е добър ориентир. Започни да спестяваш отсега до тази граница и най-вероятно накрая ще имаш нужните пари, за да притежаваш някое от тези велики творения на Sony и Microsoft. Още имаш време до ноември, когато се очакват премиерите им.

Да припомним само, че PS4 тръгна на цена 400 долара, а 500 беше стартовата на Xbox One. Оттогава обаче минаха години, а и пазарът бе доста различен. Днешният е напълно несигурен предвид пандемиологичната обстановка по цялата планета.

ЕКСКЛУЗИВНИТЕ ЗАГЛАВИЯ ЗА ДВЕТЕ КОНЗОЛИ

На 23 юли т.г. Xbox показа игри, които ни дадоха доста добра идея какво да очакваме по отношение на ексклузивни заглавия при Xbox Series X. Най-голямото име в платформата си остава Halo Infinite (макар че няма да е налична при премиерата), но отбелязване си заслужава също и Senua’s Saga: Hellblade II. Изненадващото показване на Fable 4 значи, че феновете на Xbox ще имат нов допир до популярната фентъзи сага, ала вероятно също не и още с премиерата. Налични ще са обаче рейсинг опонентът на Sony – Forza Motorsport 8, както и сървайвъл адвенчърът State of Decay 3.

Що се отнася до ексклузивните заглавия на PS5, има вече няколко известни. Сред тях са Spider-Man: Miles Morales, Ratchet & Clank: Rift Apart и Horizon: Forbidden West. Към момента те ще могат да се играят само на конзолата, а не на компютъра, докато при Xbox това не е така. Има фенове и на двете политики, така че всичко зависи от собственото ти виждане.

ГЕЙМ КОНЗОЛИ PS5 с/у Xbox Series X: ТЕХНИЧЕСКИТЕ СПЕЦИФИКАЦИИ

Нека първо погледнем хардуера на двете гейм конзоли. При процесорите (CPU) не се вижда особена разлика, въпреки че този на Xbox Series X има малко по-бърза тактова скорост: 3,8 гигахерца срещу 3,5 гигахерца. Конзолата на Microsoft е с по-голямо предимство като мощност при графичните процесори – с 1,7 терафлопа отгоре на тази на Sony (12 срещу 10,3 терафлопа). Графичният хардуер на Xbox Series Х на теория е с много по-голям потенциал от тези на конкурента, но всичко зависи от това дали производителите ще се възползват максимално от капацитета му. Предлаганите от трети страни игри също ще трябва да балансират между версиите си за PS5 и Xbox Series Х.

По отношение на съхранение, и двете гейм конзоли ще са с вградени SSD, така че игрите би трябвало да се зареждат много по-бързо в сравнение със сегашните HDD носители. Персонализираното SSD на PlayStation се очаква да носи двойно по-висока скорост в сравнение с Xbox Seriеs Х, която ще се уповава повече на мощта си. Все пак и двата продукта се очертават като доста мощни, като вероятно и тук ще има променливи стойности в зависимост от оптимизацията на самата игра.

АБОНАМЕНТИТЕ ЗА СТРИЙМИНГ ПРИ ДВЕТЕ КОНЗОЛИ

Нито една от двете компании не обяви публично планове за стрийминг услугите на техните нови гейм конзоли. Те обаче имат готова облачна гейминг инфраструктура и трудно някой ще повярва, че няма да се възползват от огромните си ресурси.

Тази на Sony – PlayStation Now, позволява на играчите срещу фиксиран абонамент от 6-10 долара месечно да стриймват и даунлоудват някои от хитовите игри за PS2, PS3 и PS4, например God of War (2018). Не се знае обаче дали PS5 ще предлага PS Now опциите и дали ще стриймва игри от новата версия.

Microsoft пък има Project xCloud. Тази гейм стрийминг услуга е налична отдавна, но за обикновения клиент ще е налична от 15 септември. Ако геймърите се абонират за Xbox Game Pass Ultimate (15 долара месечно), ще могат да стриймват игри от Хbox направо към своите Android смартфони и таблети без нуждата от Xbox конзола като посредник.

ГЕЙМ КОНЗОЛИ PS5 с/у Xbox Series X: ДИЗАЙНЪТ

Xbox Series X има относително консервативен дизайн. Следващата конзола на Microsoft наподобява вертикална РС кула с малко лого и диск драйв отпред. Геометричната й форма е доста приятна външно, а и ще можеш да я поставяш хоризонтално, ако нямаш пространство по вертикалата.

Дизайнът на PS5 е доста различен. Конзолата от ново поколение на Sony изглежда като черен триъгълник, заобиколен от два бели пласта, вписващи се в общата форма. Тя ще има два вида конфигурации: стандартна версия с диск драйв и дигитална без. Естествено, това обещава да донесе в резултат и разлика в цените, макар че още не е ясно каква точно.

Изводът

Трудно е да кажем коя от двете гейм конзоли изглежда по-добре, докато не ги видим една до друга в реалния живот. Естествено, хардкор феновете на който и да е от двата лагера ще предпочетат конзолата на любимия си бранд. За останалите геймъри в момента можем да твърдим само, че Xbox Series X изглежда по-традиционно, докато PS5 – по-експериментално. Останалото зависи изцяло от твоите естетически виждания и предпочитания.

КОЙ ПЕЧЕЛИ В ОБЛАСТТА НА ВИРТУАЛНАТА РЕАЛНОСТ

Ето област, в която PS5 има явно предимство пред Xbox Series X – виртуалната реалност (VR). Конзолата на Sony ще е напълно съвместима с каска PlayStation VR, а може и да бъде показана дори нова изработка. Microsoft пък няма планове за специална каска за виртуална реалност за Xbox Series X.

ГЕЙМ КОНЗОЛИ PS5 с/у Xbox Series X: СЪВМЕСТИМОСТТА СЪС СТАРИТЕ ВЕРСИИ

И Sony, и Microsoft открито говорят за съвместимостта на старите игри в новите версии на техните гейм конзоли. Microsoft обеща всяка игра от Xbox One да е съвместима с Xbox Series X. Същото важи и за някои избрани заглавия от Xbox 360 и оригиналния Xbox. Освен това много от съвместимите игри от старите версии ще вървят по-добре – с 4К резолюция – отколкото в оригиналните си системи.

Подходът на Sony е да използва универсализиран софтуер, за да вървят PS4 игри на PS5. Оптимизираните за PS4 Pro ще запазят подобренията си. Софтуерът обаче ще направи така, че не всяка игра да може гарантирано да върви еднакво добре. За по-старите версии засега не се споменава нищо официално.

ЗА ФИНАЛ

Макар да имаме вече доста информация за двете гейм конзоли, все още нямаме пряк досег с тях. Затова и е трудно да определим коя от тях ще спечели войната. Xbox Series X обаче, поне на хартия, изглежда малко по-добре. Има по-мощен хардуер, повече съвместимост със старите версии и привлекателен дизайн. Също така Project xCloud има потенциала да надмогне PS Now.

Все пак за момента няма нищо сигурно. Освен едно: за онлайн игри ти трябва светкавичен и постоянен интернет. И тук няма по-добро решение от свръхзвуковия и непрекъсваем GPON оптичен нет от NetSurf със скорост до 300 Mbit/s. Затягай коланите: Войната на конзолите вече тропа гръмко по вратите ни.