Минималистичен home office: идеи за малко пространство

Нищо чудно да си от търсачите на оптимизиран минималистичен home office, защото броят на тези хора расте главоломно. Все повече се работи от вкъщи, цените и наемите на жилищата непрекъснато растат и е лукс човек да живее нашироко. Затова ще ти дадем, освен светкавичен и непробиваем интернет за непрекъсваем трудов процес, и няколко безценни съвета. С тях ще организираш максимално добре малкото пространство вкъщи, за да твориш на свобода. Така де, знаем как съзнанието ти се свива и продуктивността ти страда, когато се опитваш да работиш сгънат на две.

Никой не може да те държи в ъгъла! Това не е просто култова реплика от „Неприлични танци“, а наше искрено верую. А ако те държи, с нашите съвети ъгълът ти ще е най-красивият и продуктивен, защото и ние сме в него. Стига и с боксовите терминологии, да започваме…

Всеки минималистичен home office започва с избор на точното място

Вярвай ни: не искаш да си направиш домашния офис в хола, където се събира цялата тарапана вкъщи. Все някой ще иска да погледа телевизия, да послуша музика, да поиграе с любимеца или да полегне за дрямка, докато ти се потиш…

Огледай внимателно всяко кътче на дома си, за да намериш оптималната позиция за своя минималистичен home office. Дали няма някой светъл далечен ъгъл в кухнята, където да се разположиш? Или пък спалнята позволява място пред прозореца, отделено чрез завеса/перде? Дали малък килер, гардероб или ниша няма да ти даде нужното минимално пространство за бач? Прецени всеки сантиметър и вземи най-точното решение. Трябват ти три основни неща: тишина, светлина и място да седнеш свободно на офис стола си.

Използвай стените

Един от най-добрите начини да оптимизираш пространството за минималистичен home office е този. Всъщност и когато оптимизираш хоум офиса си въобще. Една стена, или пък две (ако си се разположил в ъгъл), може да ти даде огромни възможности да си паркираш бумагите.

Върху различни рафтчета, лавици и висящи шкафчета можеш да поставяш офис принадлежности, документи, снимки и прочее. Всичко ще ти е само на ръка разстояние, а има и друг огромен плюс. Така ще разчистиш бюрото си, за да остане то само за лаптопа и най-важните атрибути за конкретния работен ден. Т.е. ще можеш да минеш със съвсем мъничко бюро, да не говорим и за друга възможност. Предлагат се варианти с падащи повърхности от стени, позволяващи след свършване на работа просто да ги вдигнеш обратно. Така направо ще забравяш, че си имаш домашен офис.

Висящ шкаф за бюро е супер „оръжие“ на всеки минималистичен home office

Когато са ти останали сякаш милиметри да се събереш някъде в апартамента/къщурката, вариантът с висящ шкаф за бюро е отличен. Това може да ти е хем място, където да си прибираш вещи, хем повърхността му да ти служи за работа. Т.е. нещо като нощно шкафче, ама висящо, може да ти е идеална поставка за лаптопа, тефтера и кафето. Ако е до прозорец и добавиш и хубав офис стол, който да е ергономичен, блаженството ти е гарантирано.

„Щъркелите“ са чудесни за здравия ти гръб

Да си седиш на задника може да е команда, която често чуваш от шефа. Не е задължително обаче да я приемаш буквално, защото иначе рискуваш да си докараш проблеми на гърба… и на седалището. Ако на стената монтираш високо барче, ще можеш да работиш и прав. Когато ти писне и поискаш разнообразие, просто сядаш на стола и си готов. Само трябва да си купиш от т.нар. щъркели – високите столове, които често си виждал в любимия бар. Това е и тънък психологизъм: подсъзнателно ще се чувстваш като на извънработно място и няма да се впрягаш тотално. Ситуацията отвсякъде си е „печелиш или печелиш“.

Стъклото е задължителен елемент за минималистичен home office

Ако искаш да създадеш илюзия за уголемено пространство, стъклото е идеалното решение. Ако например използваш стъклено бюро за работа, когато приключиш и го опразниш, то сякаш няма да е в помещението. Същото важи и ако поставиш голямо огледало на точното място около домашния си офис. Допускащите слънчева светлина прозорци са други твои верни приятели, ако работиш от вкъщи. Това са стари трикове, които неизменно помагат, за да се чувства душата ти просторно.

Избери правилните цветови съчетания

За да си творчески настроен и продуктивен, изборът на точните цветови хармонии може да ти е от огромна полза. Правилните цветове за теб в един минималистичен home office са онези, които свързваш с топлина, щастие и спокойствие на душата. Когато си заобиколен от тях, ще се чувстваш уютно и ще можеш да се раздадеш изцяло. Хаотичната среда с безразборно съчетани цветове може да ти създаде усещане за враждебност и напрежение. Така работата ти несъмнено ще пострада.

Имаме и още съвети за теб конкретно за уместния хоум офис интериор, ако те интересува.

Няма минималистичен home office с размотаващи се навсякъде кабели

Малко неща могат да спънат трудовия ти процес като стърчащите повсеместно из помещението кабеляци. Буквално! Не можеш да си продуктивен, когато всичко около теб е разхвърляно и не знаеш къде ще се заплетеш следващия път. Затова купи от различните държачи, скоби и прочее за събиране на кабели (или кабел органайзери) и ги прокарай покрай стената. Ще ни благодариш, когато следващия път разместваш или почистваш офис пространството си.

За финал

Ето че си вече съвсем близо до това да си създадеш великолепен минималистичен home office. И, във връзка с предния параграф за кабеляците, още един бонус съвет от нас покрай най-важното за продуктивността ти от вкъщи – непрекъсваемата връзка. Вземи непробиваемия и гръмотевично могъщ GPON оптичен интернет от NetSurf с 5 GHz Wi-Fi рутер. С тази безжична връзка ще имаш по-висока скорост и сигналът ти няма да забива, а кабелите ще са невидими. Ето как дори и в минипространство ще си максипродуктивен.