Как да организираш оптимално своя хоум офис

Чистият и подреден хоум офис е равностоен фактор на непрекъсваемата и светкавична интернет връзка за драстичното повишаване на работната ти продуктивност. Това да разкараш излишните неща от погледа и обсега си спомага неимоверно за фокусирането върху задачите ти за деня. Разчистването на непотребните джунджурии те прави и по-организиран и спокоен, за да си вършиш работата както подобава. Затова ни позволи да ти се притечем на помощ със седем практични съвета как да организираш оптимално своя хоум офис. Ето как наистина се слага ред в хаоса!

1. РАЗЧИСТИ СИ ХОУМ ОФИС БЮРОТО СЪС ЗАМАХ

Най-добрият начин да започнеш чистката е с мястото, където прекарваш най-много време в своя хоум офис – бюрото, разбира се. Заринато ли е то от листа хартия, лампа, снимки на любимия човек и офис аксесоари като телбоди, чашки и т.н.? Ако отговаряш с „да“, значи е настъпил моментът да започнеш начисто.

Остави си за основа само Светата троица на бюрото – лаптопа, телефона и принтера. Е, ако нямаш принтер, още по-добре. Прегледай останалите вещи и си задай въпроса колко често ги ползваш в работния процес. Веднъж на седмица, на месец или пък никога? Отговори си честно и ако не ползваш нещо поне един път седмично, го отдели настрана. Когато доорганизираш своя хоум офис, ще му намериш новото и правилно място.

После използвай момента да обършеш прахоляка от бюрото и под него. Воала! Първата и най-важна стъпка е вече направена.

2. НАПРАВИ СИ ОРГАНИЗАЦИОННА СИСТЕМА ЗА ОПТИМИЗИРАН ХОУМ ОФИС

Преди първосигнално да захвърлиш нещо, не забравяй, че хаосът при разчистването ти пречи да мислиш рационално. Можеш да използваш различни инструменти за организирането на твоя хоум офис. Единият от тях е кутия за настоящи задачи, сметки, писма и т.н. Вторият е кутия за архивиране – в нея ще слагаш документи, които сега не ти трябват, но в бъдеще може. Третият е кошче, където да слагаш вече напълно ненужните ти бумаги.

После е ред да установиш процеса. Виж колко време ти трябва да преместиш документите от едната в другата кутия. Това ще ти помогне разумно да прецениш кога е моментът да изпразваш кошчето, за да го пълниш наново.

3. РАФТЧЕТАТА И ЛАВИЦИТЕ СА ВЕЧНО РЕШЕНИЕ ЗА ПОДРЕДБА

Още бабите и дядовците ти са разчитали на тях, за да им е подреден интериорът. Наличието на рафтчета за стена, етажерки и лавици ще доближат доста от нужните ти вещи само на ръка разстояние. Можеш да използваш отворилото се пространство за документи, книги, снимки и други нещица, които искаш съвсем наблизо. Цъкни на следващия линк, ако искаш още ползотворни идеи за хоум офис интериор.

4. ШКАФЪТ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗА ОРГАНИЗИРАНИЯ ХОУМ ОФИС

Вложението в хубав шкаф ще ти се изплати многократно. Той хем е чудесен начин да си освободиш пространство в твоя хоум офис, хем може да ти гарантира сигурност. Продават се огнеупорни шкафове със заключване, където можеш да опазиш свръхценни документи от кражба, пожар, наводнение или земетресение. Там спокойно можеш да си държиш паспорта, акта за раждане, документите на колата, голи снимки на гаджето и т.н.

Гледай да има поне четири шкафчета в големия шкаф. Задели едно за клиентски досиета, едно за финансовите си дела, едно за медицински документи и едно за лични. Всяко от тях можеш да разделиш допълнително на подотделения с подредба по азбучен ред, номера или цифри. Така няма да губиш излишно време при търсене, а нали целта ни е да ти покажем оптимизиран хоум офис!?

А да, и не забравяй да закрепиш шкафа стабилно. Така де, не искаш нещо толкова тежко да ти се стовари на крака, докато си се вглъбил в бачкането.

5. ПОДРЕДИ СИ ПРАВИЛНО КАЛЕНДАРА СЪС СПИСЪКА СЪС ЗАДАЧИ

Как в твоя хоум офис следиш списъка си със задачи, срещи и други задължения? Не ни казвай, че си наблъскал стотици листчета с тях на бюрото. Ако е така, имаме две отлични предложения за теб.

Първото е да минеш на дигитален календар. Можеш да забравиш за хартията и да спасиш амазонската джунгла, като си сложиш всички римайндъри на твоето BlackBerry, iPhone или друго устройство. Свържи календара от компютъра към смартфона си и никога няма да забравяш какво трябва да вършиш и кога.

Вторият вариант за хоум офис календар е по-класически – мемо борд. Той може да е магнитен, пластмасов или дървен. Закачаш го над бюрото и си готов да го ползваш и обновяваш. Има и отличен вариант, свързан с мъничко работа по боядисване. Може да сложиш скреч боя за писане с маркер на стената зад бюрото ти. Това ще ти даде свободата да пишеш и триеш непрекъснато. Особено е добро да си нахвърляш гениалните идеи, които ти хрумват изневиделица. Или да си нарисуваш овца.

6. ОТРЕЖИ „ЗАЛЪГАЛКИТЕ“ – ТОВА Е ВСЕ ПАК ХОУМ ОФИС

Знаем колко е лесно да се разсейваш, когато работиш от хоум офис. Точно затова трябва да си силен и да отрежеш достъпа на всяко „залъгалка“ до работното си пространство. Конзолата, телевизорът, китарата с усилвателя, библиотеката, стереоуредбата/грамофонът просто не трябва да са тук! На домашните и семейните ти любимци, гаджето, съквартирантите също не им е мястото в твоя хоум офис. Трябва да ти е тихо и спокойно, за да си свършиш добре работата, а после ще им обърнеш цялото си внимание с чиста съвест. Да умееш да заключваш вратата си за разсейващите те фактори ще направи чудеса за фокуса и продуктивността ти.

7. ПОДРЕДЕНИЯТ ХОУМ ОФИС Е ХОУМ ОФИС БЕЗ КАБЕЛИ ПОВСЕМЕСТНО

Само огледай под бюрото и пода и ще се хванеш за главата от толкова кабеляк. Цяло чудо е, че още не си се спънал и ранил досега. Да не говорим и колко пожароопасно е това. Ето защо ще си осигуриш голямо подобрение на твоя хоум офис, влагайки в безжични устройства. Говорим за клавиатура, мишка, принтер и т.н., а естествено и за безжичен интернет. Друг вариант е с USB хъб, в който може да плъгваш куп устройства в компютъра само с един USB кабел. Останалите кабели събери заедно в кабелни скоби, за да не хвърчат напосоки из стаята, и ги прокарай по стените. Осигури им и защита срещу токов удар и бури, за да си напълно спокоен.

ЗА ФИНАЛ

Тези седем блестящи идеи със сигурност ще те направят велик хоум офис служител. Помни, че подреденият работен кабинет е продуктивен работен кабинет. И не забравяй най-важното за производителността при работа от вкъщи онлайн. Вземи непрекъсваем и светкавично бърз GPON оптичен интернет от NetSurf с 5 GHz Wi-Fi рутер. Тази безжична връзка е оптимална при по-малки пространства като апартамент например. Ще ти даде по-висока скорост, а намесата на съседските мрежи няма да води до забиване на сигнала. И трудът ще бъде песен.