Кои приложения за телефона консумират най-много интернет ?

В днешно време мобилните устройства са нашите верни партньори в ежедневието ни, но интернетът може да стане скъпо удоволствие, особено когато използваме големи количества данни. И тъй като не всеки е облагодетелстван да има план с неограничен интернет в него, е важно да знаем кои приложения изискват повече, за да имаме контрол върху неговото използване и да избегнем прекомерната консумация и купищата неприятни сметки в края на месеца.

Ако искате да запазите мобилните си данни, за да защитите вашия интернет от ненужно разхищение, сте попаднали на правилното място! Нека започваме.

Приложения на социални мрежи

Instagram

Никой не може да оспори факта, че Instagram е едно от най-развлекателните приложения през последните години и особено популярно сред подрастващите. Но едва ли сте очаквали да бъде и най-големият консуматор на интернет.

През годините виждаме тенденцията Instagram да обновява непрекъснато функциите в платформата, като част от тях са добре познатите Instagram Stories, Reels, филтрите за редактиране на снимки, както и интеграция на приложения с трети страни. Което пък означава, че потреблението на интернета  със сигурност се е увеличило.

Изчислено е, че прекарването на един час на ден в разглеждане на съдържание в Instagram в продължение на една седмица, изразходва до 4,2 GB мобилни данни. Приложението ще консумира повече интернет, ако качваме съдържание, средно около 2 МВ за снимка и повече за видео.

Като потребители на Instagram, имаме възможност да ограничим използването на данни, като спрем предварителното зареждане на видеоклипове, разглеждаме само снимки и видеа с висока резолюция през Wi-Fi или качваме публикации с ниско качество. Всичко това обаче е за сметка на нашето изживяване в платформата.

Tik Tok

Tik tok е известен със забавните видеа, които потребителите му публикуват всеки ден. Приложението се разраства с изключително бързи темпове, благодарение на модела на кратките видеоклипове, като в момента има над 1 милиард активни месечни потребители, което надхвърля първоначалната цел на компанията до 2025 г.

Подобно на Instagram, Tik Tok също предлага редица функции, които привличат потребителите да качват редовно видеоклипове. За жалост, понастоящем, чаровната платформа е на първо място в класацията на приложенията за социални медии, кито консумират интернет.

Според статистиката един час сърфиране в Tik Tok ще ни струва около 840 MB данни. Така, само за една седмица, TikTok изразходва 10 GB данни. Ако сме от активните потребители, които често качват видеоклипове, трябва да сме наясно, че това би ни коствало още повече интернет.

Snapchat

Стартирала през 2011 г., една година след Instagram, Snapchat отбелязва значителен ръст на годишната си потребителска база и в момента има около 363 милиона активни потребители на платформата.

Забележително е, че Snapchat работи във фонов режим по подразбиране, за да зарежда предварително Snaps и Stories. Всичко това може да увеличи потреблението на мобилни данни на Snapchat до 20 GB на месец. В крайна сметка, количеството на изразходваните данни може да варира в голяма степен, но общо казано, приложението изисква значителен трафик, поради изпращането на снимки и видеоклипове, гледането на истории и използването на филтри и ефекти.

Не всичко е толкова мрачно, обаче. За да управляваме данните си, има и един лесен трик. Възползвайки се от предоставения от Snapchat “Data Saver”, можем да деактивираме предварителното зареждане и по този начин да спестим от нашия интернет.

 

Social Media App Web Surfing Data per hour
Instagram 420 MB
Tik Tok 840 MB
Snapchat 160 MB

 

Приложения за стрийминг услуги и видео

YouTube

Знаете ли, че гледането на любимите ни клипове на YouTube може да изразходва огромно количество интернет? Качество на видеото може да определи колко много данни ще използваме. Ако сме свързани с по-бърза връзка към интернет, YouTube автоматично ще ни предостави видео с по-високо качество, което ще консумира повече мегабайти. Ако пък връзката ни е по-слаба, YouTube ще предостави видео с по-ниско, което ще намали изразходваните.

Според тестове за използването на мобилни данни за YouTube е потвърдено, че платформата изяжда от нашия интернет до 2,7 GB за всеки 60 минути гледане на видео при 720p (HD) и висока скорост на предаване. Това потребление на данни се увеличава до 23 GB на час при 4К резолюция.

Ако обаче сме на път и не искаме да изразходваме много интернет, може да преминем към режима на “изчисление на данни” в настройките на приложението. Това ще намали качеството на видеото, но ще спести голяма част от мегабайтите ни.

Netflix

Ако сте голям фен на сериалите и филмите във Netflix, вероятно знаете, че гледането им може да изразходва доста интернет. Въпросът колко мобилни данни дърпа телефонът ни през приложението, зависи от качеството на видеото, което гледаме. Отново се връщаме на същия принцип. Висококачественото видео ще консумира повече, докато по-нискокачественото ще използва по-малко.

В сравнение с YouTube Netflix също изисква по-голямо използване на мобилни данни. При стандартна разделителна способност видеоклиповете в Netflix са изразходвали до 1 GB на час. При увеличаване на качеството на възпроизвеждане на видеоклиповете до Full HD или 4K, часовото потребление на данни съответно също се увеличава до 3 GB или 7 GB.

И тъй като Netflix предлага три настройки за качество на видеото: “Ниско”, “Средно” и “Високо”, може да настроим видеото, спрямо това, което ни удовлетворява.

Pile of 3D Popular Social Media Logos

Disney +

Disney+ използва средно около 3 GB данни на час за стрийминг със стандартна разделителна способност, 7 GB на час за стрийминг с висока разделителна способност и до 25 GB на час за стрийминг с ултрависока разделителна способност.

Количеството данни, използвано от Disney+, зависи от няколко фактора, включително качеството на видеото, което се стриймва, и устройството, на което се гледа, така че горното е само приблизителна оценка.

Важно е да имаме предвид, че тези цифри могат да варират и може да използваме повече или по-малко данни в зависимост от индивидуалните си навици за гледане. Например, при гледане на 30-минутен телевизионен епизод, ще се използват значително по-малко данни, отколкото при гледане на 2,5-часов филм.

HBO MAX

Тъй като HBO MAX не публикува данни за използването на услугата директно от своите потребители под каквато и да е форма, може да се разчита само на грубите оценки, които се правят ръчно въз основа на качеството и скоростта на съдържанието, налично в двете стрийминг услуги.

HBO Max предлага по-качествено съдържание от Netflix, така че стриймингът на висококачествено съдържание може да консумира повече интернет в сравнение с другите платформи. Само чрез метода на проверката можем да стигнем до отговор, който може да се върти около точното използване на данни при стрийминг на телевизионни предавания, филми и сериали на HBO.

 

Streaming App Web Surfing Data per hour
YouTube 1 GB – 7 GB 
Netflix 1 GB – 3 GB
Disney + 2.5 GB
HBO MAX

 

Навигации и карти

Google maps

Оказва се, че Google Maps не използва почти нищо от гледна точка на данните. Тъй като GPS сателитното проследяване е безплатна обществена услуга, единствените данни, необходими за работата на Google Maps, идват от изтеглянето на картите и актуализирането на информацията за пътната обстановка, тоест трафика.

За всеки 20 минути навигация, като едно кратко пътуване до работа, ще използваме средно 0,73 MB мобилни данни. Знаете ли, че можем да запазваме карти в приложението Google Maps? Кеширането на картите за офлайн използване може да спести както времето, така и данните ни. След като картата е изтеглена, можем да навигираме дори когато телефонът е офлайн, просто като използваме GPS. Нека ви дадем пример. Ако предприемем от 3 до 5-часови пътувания, ще  използваме само 20 MB данни. В перспектива, това е по-малко от повечето компресирани от приложенията снимки в Instagram.

Apple maps

Apple Maps използва малко под 1 МВ данни за 10 минути, като за половинчасово пътуване се очаква да бъдат използвани около 3 MB. Въпреки това фактори като доставчика на услуги, вида на телефонния план, както и настройките на телефона, с които работим, също могат да повлияят на количеството използвани данни.

Освен от нашия доставчик на услуги и телефон, количеството данни, които Apple Maps използва, зависи и от начина, по който използваме самото приложение, като увеличаването на мащаба за намиране на определени места, забележителности и места за спиране и почивка вероятно ще увеличи използването на интернет, докато използването на приложението за най-основно проследяване и навигация ще гарантира, че няма да срещнем никакви пречки, когато става въпрос за използването на мрежата.

 

Maps and Navigation  Web Surfing Data per hour
Google Maps  2.5 – 5 MB
Apple Maps 5 MB

 

Как да пестим мобилния си интернет

Има много начини да пестим мобилния си интернет и да намалим разходите. Един от най-ефикасните методи е да използваме Wi-Fi мрежи, у дома, когато е възможно. Надеждните Wi-Fi мрежи, като NetSurf, могат да предоставят по-бърза и по-стабилна връзка в сравнение с мобилната.

Друг начин е да избягваме стриймването на видео, аудио или онлайн игри, особено когато сме на мобилна мрежа. Вместо това можем да изтеглим съдържанието предварително и да го гледаме или слушаме офлайн. Това може да бъде особено полезно, когато сме в движение и нямаме достъп до Wi-Fi. Също така, можем да ограничим използването на социалните мрежи и приложенията за обмен на съобщения, които често изразходват голямо количество данни.

Можете също да проверите приложенията си и да деактивирате тези, които използват много мобилни данни. В много случаи приложенията работят във фонов режим и използват данни, без да сте наясно с това. Затова е важно да проверявате приложенията си редовно и да деактивирате тези, които не използваме.

В заключение, бихме ви препоръчали няколко бързи трика:

  • Използвайте Wi-Fi вместо мобилни данни, когато е възможно;
  • Изключете автоматичната актуализация на приложенията;
  • Любимите ни Netflix и HBO MAX предлагат опция за сваляне на филми и гледането им в офлайн режим, от която можем да се възползваме;
  • Влезте в настройките на YouTube и намалете резолюцията на клиповете. Също така може да изключете автоматичното възпроизвеждане на последващите видеа;
  • Изключете автоматичната синхронизация на данни за приложения като Dropbox, Google Drive или iCloud;

В крайна сметка, пестенето на мобилния интернет може да бъде лесно и забавно, стига да се вслушаме в съветите на нашия любим приятел, NetSurf.