Кои са най-добрите музикални телевизионни програми

Има само едно нещо, което е по-добро от слушането на хубава музика, и то е гледането на хубава музика. Откакто на онзи паметен 1 август 1981 г. MTV започна своето излъчване, поп музиката се „бракосъчета“ с кабелната телевизия и оттогава до днес изживяването ни е изведено на съвсем различно ниво. Съединението на звук и образ предизвика истинска революция и се нароиха хиляди музикални канали в най-различен формат за забавление на цялото човечество.

Сигурни сме, че и ти като нас си меломан от класа, затова ще ти представим най-добрите музикални телевизионни програми днес в България и по света. Те правят музиката да изглежда толкова добре, колкото и звучи.

Най-добрите български музикални телевизионни програми

City TV

„Хитове до скъсване“ – това е логото на тази 24-часова музикална телевизия и то, досущ като бедрата на Шакира, определено не лъже. С формат CHTV (Contemporary Hit TV), каналът залага на насочена към младите хора на възраст 15-25 години програма. Плейлистата включва най-модерните песни от поп, денс и R&B жанровете, както и вече утвърдени от последните няколко години. Свежите виджеи са друга от причините за високия интерес към City TV.

The Voice

Тук също ще попаднеш на съвременна хитова музика. За близо 15 години The Voice се превърна в марка и институция заради умелото съчетаване на любими песни и качествена визия. Тя се цели към публика между 12 и 39 години и е в постоянен контакт с нея чрез развлекателните си рубрики. Гласът на The Voice определено се чува ясно и високо.

DSTV

ДесиСлава е певица, която наистина може да пее във всеки един жанр, а това се отразява в създадения от нея и нейни партньори през 2010 г. канал. DSTV не разграничава и не дели музикалните стилове, като вместо това подава ръка на всички български (и балкански) изпълнители. Роден и световен поп, попфолк, народна музика, българска естрада, балканска музика, хип хоп, R&B и какво ли още не ще те забавлява тук.

BOX TV

Когато отвориш музикална кутия, отвътре винаги може да очакваш изненада, а от тази на BOX TV направо можеш да останеш зашеметен. И тук се залага на българска музика от всякакви стилове – денс, поп, R&B, естрада, рок, съвременни хитове, но за разлика от при DSTV залогът е 100% върху родните изпълнители. Ако си любопитен дали има изникващо истинско качество сред прохождащите музиканти у нас, или пък ти се гледа видеоклип на любимо твое старо парче, телевизия BOX е твоето място.

Planeta

Кой не знае Митко Пайнера, кой не е чувал за него?! Може да имаш всякакво мнение за продукта на този истински пионер на попфолк музиката в страната, но няма как да отречеш, че успя в рамките на три десетилетия да наложи масово един стил. Стил, който с ръка на сърцето можем да кажем, че залага повече на образа, отколкото на звука. Ако все пак това е твоето забавление, със сигурност Planeta отдавна е сред любимите ти телевизионни канали. В случай че ти се слушат фолклорни мотиви, имаш и варианта с Planeta Folk.

Magic TV

старата музика е гарантирано качество

Това е един наистина интересен канал, който силно наподобява на българската версия на VH1, особено на VH1 Classic. Тук можеш да гледаш и слушаш както сравнително нови изпълнители, така и най-вече утвърдени имена и легенди от последните десетилетия. Много често по Magic TV освен това можеш да видиш видеоклипове на български и световни изпълнители, които не са излъчвани по нито една родна телевизия. Род Стюърт, Тина Търнър, Бийтълс, Ерос Рамацоти, Металика, Спайс Гърлс – хей, всичко за душата и окото е събрано тук.

Най-добрите световни музикални телевизионни програми

VH1

След като вече отворихме дума за VH1, е някак редно да започнем именно с този канал. Тук поп културата идва на купон, както гласи лозунгът. Video Hits 1 се ражда почти четири години след пионера MTV, който е собственик на тази телевизионна група. Първоначалната идея е да се търси като сегмент зрители на кабелна телевизия малко по-възрастната аудитория с по-мелодична и лека поп музика, но с времето фокусът се измества към музикалните звезди и риалити форматите. Както се случва и с оригиналната MTV.

VH1 Classic

Този канал започва излъчването си на 1 юли 1999 г. във Великобритания и впоследствие превзема цяла Европа. Отделя се от островния си „родител“ на 30 ноември 2004 г. и за разлика от него изцяло е отстранил рекламите от програмата си. Затова и тук можеш да гледаш нонстоп видеоклипове от архива на MTV Networks Europe. Залага се на всякакви жанрове качествена стара музика, но акцентът е върху тази от 1980-те и 1990-те години. Слоганът е „Абсолютно нищо от днешната най-вървежна музика“ и, трябва да си признаем, това определено привлича.

MTV Hits

Програма от 24 на ден без никакво спиране за реклами – това е раят на поп музиката MTV Hits. Каналът започва своя живот на 27 май 2014 г., замествайки британската си версия, като днес се гледа в цяла Европа, ако изключим Англия, Шотландия, Уелс и Ирландия. Тук ще намериш музикални новини и хитове от съвремието и последните години в най-различни популярни жанрове – поп, денс, R&B и рок. Ако си фен пък конкретно на рока и алтернативната музика, хвърли едно око и едно ухо също на MTV Rocks.

Mezzo

балет по телевизията отпуска

Не всичко в музиката обаче започва от днес. Понякога ти се ще да седнеш пред екрана за нещо по-изтънчено и Mezzo ще ти предпише точната рецепта за оправяне на вкуса в ухото и душата. Този френски канал, видял своето начало през 1992 г., е посветил съдържанието си на класическата музика (включително опера и балет), джаза и етномузиката.

За финал

Добре беше да си припомниш, че на музика можеш да се насладиш и чрез телевизия, а не само през Spotify, Apple, Tidal, Amazon, Google Play или YouTube, нали? Понякога е хубаво, ако щеш и чисто носталгично, да се изпънеш на дивана у дома, да вземеш в ръка дистанционното и да пуснеш любимите си изпълнители у дома си. Сигурни сме, че при гореизброените музикални телевизионни програми си намерил не един или два, които съвпадат с вкуса ти. Така че започни партито на мига с интерактивна цифрова телевизия от NetSurf!