Кое доведе до световния бум на eSports игрите

Един от резултатите от бума на интернет е и съпътстващият бум на eSports игрите. Светът на състезателния компютърен и видео гейминг е стремително разрастващ се международен феномен. В него има място за милиони фенове и милиарди във водещи парични валути. Стрийминг услугите и състезанията на живо превърнаха отведнъж обикновени геймъри в глобални суперзвезди, печелещи седемцифрени суми от наградни фондове и огромни рекламни договори. Досущ като суперзвездите в реалните спортове.

Нека те запознаем с този така любопитен свят. Сигурни сме, че ще ти бъде безкрайно интересно да се потопиш в него, защото виртуалната реалност е вече неразривна част от всекидневието на всички нас.

ЩО Е ТО eSports?

Понятието „eSports“ описва света на организирано състезателния видео гейминг. Участници от различни лиги или отбори се изправят едни срещу други в същите игри, играни от домашните геймъри. Сред игрите от този тип са например Fortnite, League of Legends, Counter-Strike, Call of Duty, World of Tanks, World of Warcraft и Overwatch. Турнирите са гледани и следвани на живо от милиони почитатели по цялата планета по телевизията или онлайн стриймове в интернет. Стрийминг услуги като Twitch позволяват на зрителите да гледат любимите си геймъри в реално време. Обичайно по този начин звездите в тази сфера набират и своята фен маса.

ОТКЪДЕ ДОЙДЕ ТОВА ЧУДО НА ИМЕ eSports

Това хората да играят компютърни игри едни срещу други не е някаква новост – геймърите го правят от над 30 години насам. Около 2000-ната обаче компютрите поевтиняха много и интернет стана доста по-бърз, което улесни играчите онлайн. Освен това стана и далеч по-просто да се свързваш с геймъри по целия свят и да играете или да се гледате как го правите заедно. Днес играчите са станали толкова умели, че беше неминуемо да не се стигне до този организиран, професионален и състезателен видео гейминг – eSports.

КОЙ ГЛЕДА eSports ИГРИТЕ

Искаш краткия отговор ли? Ето ти го тогава – много хора. Според доклад на пазарната анализаторска компания Newzoo, общата eSports аудитория в глобален план ще нарасне до 495 млн. души през 2020 г.! Това е годишен растеж от цели 11,7%. При това почти половината от тази внушителна цифра обхваща eSports ентусиасти – термин, описващ постоянните зрители. (Останалите следят състезанията само от време на време.) Голяма част от ентусиастите са от Северна Америка, Китай и Южна Корея.

Рейтингите на турнирите и други събития всъщност конкурират тези на традиционните спортни събития. Цялата планета осъзна това през 2017 г., когато световното първенство по League of Legends събра пред екраните над 80 млн. зрители! Това го превърна в едно от най-популярните eSports състезания за всички времена. После, през юли същата година, мегакомпаниите ESPN и Disney XD обявиха подписването на многогодишен договор за излъчването на Overwatch Лига. Тук говорим за международно състезание с 12 франчайза.

Огромен бум в последно време изживява мобилният eSports. Заслуга за него имат най-вече развиващи се пазари като Индия, Бразилия и Югоизточна Азия.

КОЙ ПРАКТИКУВА eSports

Колкото и да е трудно да си го представиш, ако си фен на традиционните спортове в състезания като например Премиър Лийг, Шампионска лига или НБА, на най-високите си нива eSports функционират по подобен начин. Всъщност НБА провежда вече драфт не само в реалния свят, а и във виртуалния. Баскетболната организация селектира над 100 професионални eSports играчи в драфта си за лигата около играта NBA 2K. И церемонията напълно се припокрива по блясък и помпозност с тази на реалния драфт на Уориърс, Лейкърс, Селтикс и останалите отбори в асоциацията.

Задокеанските колежи също усетиха вятъра на промяната и днес над 50 от тях имат различни eSports програми под опеката на т.нар. Национална асоциация по колежански еСпортове. Тя организира и свои първенства, като осигурява хиляди долари за награден фонд. Парите се пренасочват към стипендии за победителите.

НО ОТКЪДЕ ТОЛКОВА МНОГО ПАРИ В eSports ИГРИТЕ

Според изследванията на Newzoo, глобалните приходи от eSports игрите ще скочат до изумителните 1,1 млрд. долара през 2020 година! Това би значело растеж от цели 15,7% от онези 950,6 млн. долара през 2019-а. Ако тенденцията се запази, очакванията са този пазар да достигне приходи от 1,8 млрд. долара през 2022 година. Цифрите са наистина главозамайващи, но съвсем, съвсем истински.

Финансовите притоци на еСпортовете

Не само за геймърите – пазарът е свръхпривлекателен и за големите компании и производителите на видеоигри. Франчайзите на най-популярните игри са докарали милиардни приходи и въобще не мислят да спират до тук. Турнирите пък вече имат наградни фондове от милиони долари, които обичайно се разпределят между участниците в отборите победители. Така най-най-най-добрите геймъри в света могат с лекота да печелят седемцифрени суми годишно. Към това те си добавят също пари от спонсори, рекламни договори и заплати от лигите си. Според докладите на Newzoo големите брандове инвестират по над 700 млн. долара годишно в различни eSports области. Т.е. около 3/4 от общите приходи в индустрията.

Да не говорим, че отборите и организаторите на събитията се облагодетелстват и от продажбите на билети за състезанията. Помниш ли онова световно първенство по League of Legends, за което ти споменахме по-рано в текста? Е, то докара цели 5,5 млн. долара от продажба на билети…

ЗА ФИНАЛ

Според всички прогнози на реномирани анализатори, индустрията на eSports ще продължи да набира неспирна културна инерция. В обозримото бъдеще тя ще става все по-популярно и любимо занимание на хората по целия свят. Вече над 2 млрд. души имат поне елементарно понятие от този род състезателен видео гейминг. И как иначе, след като вече се провеждат по над 600 големи турнира годишно!

Ако ти още не си много навътре с eSports, бъди спокоен: неизбежно е съвсем скоро глобалният му обсег да те достигне. И тогава разчитай на непрекъсваемия и свръхзвуков GPON оптичен интернет от NetSurf, за да отвееш конкуренцията. Нищо чудно точно ти да се превърнеш в следващата световна суперзвезда със седемцифрени доходи. Ние ти осигуряваме основата за това, останалото е в твоите ръце. Буквално.