Вредно ли е гледането на телевизия за възрастни

Гледането на телевизия за възрастни според мнозина може да промени към лошо хората. Техните желания и отношения с околните и въобще тяхното поведение може да претърпят упадък, твърдят противниците на порнографията. Някои политици в САЩ дори я определят като „опасност за общественото здраве“. Това се обуславя от широкото разпространение на розово съдържание с бума на интернет в глобален мащаб.

Има ли обаче доказателства в полза на такава теза? Трябва ли да ти е неудобно, ако посягаш към кодираните канали? Прочети този текст, дори да ти е леко неудобно, и ще разбереш всеки известен научен факт досега по темата.

ПРЕЧИ ЛИ ГЛЕДАНЕТО НА ТЕЛЕВИЗИЯ ЗА ВЪЗРАСТНИ НА ВРЪЗКИТЕ

Гледането на телевизия за възрастни бива обвинявано за разрушител на връзките, особено при младите хора. Изследванията обаче се съсредоточават върху по-зрелите и резултатите са противоречиви. Според доста известното на Дъглас Кенрик от 1989 г. гледането на порно кара мъжете да губят интерес към партньорките си. През 2016 г. обаче Ронда Балцарини от Университета в Западно Онтарио опровергава това в своя студиа. При това в нея вземат участие десетократно повече хора отколкото при Кенрик – 400 хетеросексуални мъже и 150 хетеросексуални жени.

Пристрастяването към филми за възрастни все пак може да удвои вероятността за развод – това твърди проучване от 2017 г. сред американците. Най-големи шансове това да се случи имат гледащите порно два-три пъти месечно. Изследването обаче не потвърждава дали пристъпването към розовите филми е причина за развода, или просто е симптом за вече разпадаща се връзка. И нещо любопитно: според данните гледащият много порно (поне веднъж дневно) е по-малко да се разведе от никога гледалия.

ВРЕДИ ЛИ ГЛЕДАНЕТО НА ТЕЛЕВИЗИЯ ЗА ВЪЗРАСТНИ НА СЕКСУАЛНИЯ ЖИВОТ

Отдавна се обвинява гледането на телевизия за възрастни във вреди за сексуалния живот на двойките. Според данните от едно изследване, гледащите повече порно мъже са по-малко задоволени от реалните си партньорки. Обратното пък е при жените, което може да се дължи на това, че е по-вероятно те да гледат филми за възрастни със своите партньори, докато мъжете правят това в усамотение. Друго проучване пък открива, че гледащите порно с половинките си са по-отдадени и задоволени във връзката си в сравнение с гледащите сами.

ПРИСТРАСТЯВАЩО ЛИ Е ГЛЕДАНЕТО НА ФИЛМИ ЗА ВЪЗРАСТНИ

Това е един от най-отрицателните ефекти на порнографията. Изследване на Кеймбриджкия университет приравнява пристрастяването към розовите филми с това към наркотиците. Подобно е становището и на Националната здравна служба на Великобритания. Това е въз основа на разкритията им, че и двете неща задействат мозъка по подобен начин. Пристрастените към секса могат да пострадат от личностни разстройства и това да навреди на работата и връзките им. Все пак изследователите заключават, че няма доказателства за пристрастеност към порнографията, а само че тя може да е компонент от пристрастеността към секса.

КАК ВЛИЯЕ ГЛЕДАНЕТО НА РОЗОВИ ФИЛМИ НА СЕКСУАЛНОТО ПОВЕДЕНИЕ

Едно изследване сочи, че гледането на филми за възрастни прави хората по-открити в сексуалните си мисли и поведение. Някои проучвания сочат, че това се свързва със седемкратно увеличение на вероятността да правиш случаен секс. Това обаче се оказва така само при хората, които определят себе си като нещастни.

Анализ на данни от 2002 до 2004 г. показва, че гледалите повече порно респонденти са имали повече сексуални партньори и връзки, както и че е по-вероятно да си платят за секс. И тук обаче, както и при много други проучвания по темата, е неясно дали филмите за възрастни са предизвикали хората към това поведение, или самото състояние на хората е предизвикало това те да гледат това съдържание.

гледането на телевизия за възрастни не е определящ фактор за отношението ти към жените

ВЛИЯЕ ЛИ ГЛЕДАНЕТО НА ФИЛМИ ЗА ВЪЗРАСТНИ НА ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ЖЕНИТЕ

От много години порнографията е обвинявана, че подхранва сексизма и че поставя нереалистични сексуални очаквания. Изследванията дават противоречиви резултати, ала едно от тях навлиза в по-големи дълбини. Според проучване на университетите в Копенхаген и Лос Анджелис, проведено сред 200 души, повишената консумация на порнография се свързва с негативно отношение към жените. В това число се включват вкарване в стереотипи и враждебност. Забележи обаче, че това важи само в случаите на мъжете, оценени ниско в категория „приятност“ – едно от т.нар. „големи пет“ личностни качества. Така че ако си симпатяга по принцип, пускането на розови клипчета няма да те направи женомразец.

ПРЕДИЗВИКВА ЛИ ГЛЕДАНЕТО НА ТЕЛЕВИЗИЯ ЗА ВЪЗРАСТНИ СЕКСУАЛНО НАСИЛИЕ

Възможността гледането на телевизия за възрастни да е причина за сексуално насилие се изследва от десетилетия насам. През 1970-те години например професорът по криминология в Копенхагенския университет Берл Кучински изследва този род престъпления в Дания, Швеция и Германия след легализирането на порнографията по това време в тези три страни. Резултатите са любопитни: оказва, че няма връзка между двете и дори някои престъпления бележат спад.

В последните години обаче се смята, че филмите за възрастни стават все по-насилствени. Порнозвезда ветеран каза в скорошен документален филм, че през 1990-те действието пред камера е било „само правене на любов на легло“. През 2010 г. обаче изследователи посочват, че 88% от над 300 анализирани сцени съдържат физическа агресия. И повечето от агресорите са мъже спрямо жени, като последните реагират от неутрално до с удоволствие.

Нийл Маламъф от Калифорнийския университет провежда множество изследвания за потенциалната взаимовръзка. Едно от тях включва 300 мъже. Изводът му е, че онези от мъжете, които имат склонност към сексуална агресия и гледат сексуално агресивна порнография, е по-вероятно да извършат сексуално агресивно действие. Според Маламъф обаче гледането на телевизия за възрастни не е коренът на сексуалното насилие, а по-скоро е като алкохола. Т.е. не е опасно само по себе си, но може да бъде за онези със съпътстващи други рискови фактори.

ЗА ФИНАЛ

Да гледаш телевизия за възрастни е свързвано във времето с купища проблеми – както личностни, така и обществени. За всяко обвинително изследване обаче винаги има друго, което оневинява. Често доказателствата са объркани, а изследователските методи – ограничени. На този етап обаче по всичко личи, че не консумацията на порнографско съдържание определя и влияе на човека, а е просто симптом за неговите житейски недостатъци.

С две думи, ако си читав човек, няма никакъв проблем да разпуснеш с розов филм или клипче – сам или с партньора си. NetSurf ти предлага в пакетите си богат избор от канали с телевизия за възрастни и сигурна защита за деца. И всички те – без майтап – са само на ръка разстояние.