Какво офис обзавеждане да избереш за хоум офис

Без офис обзавеждане животът просто не е хубав. Втора година продължително си работим home office и не изглежда така сякаш промяната в другата посока ще е скорошна. Всички знаем, че, за да върви добре работата, са задължителни стабилни интернет и телевизия (телевизията е за разсейване – готин филм, някой мач, Тур дьо Франс или US Open – все пак не може само да се копа). Знаем също така кои са другите ключови неща, за да може хоум офисът ти наистина да е хоум офис, а не малка масичка в ъгъла на хола. Така че ги събрахме в долните редове, за да ти дадем особено ценни насоки и указания.

Място, бюро и стол – топ приоритет при хоум офис обзавеждане

Това е най-важната част от всеки home office. Все пак – става дума за работа, която не може да се изпълнява от легнало положение. Започнете с планиране и измерване – кое място в къщата е свободно и какви са размерите му. Идеалният вариант е място до прозорец, за да има добра светлина, а и да може очите да си почиват от екрана. Трябва да прецениш обаче и друго – дали ще имаш често видео срещи. Ако отговорът е да, ще трябва не просто място, а такова, където може да се изолираш (и дори заключиш). 

Ако мястото за хоум офис е осигурено, на ред е бюрото. Добре е, ама наистина е добре, да е малко. Причините са две. Първата е чисто практична – големите мебели тежат повече и заемат повече място. Втората – колкото по-голямо е бюрото, толкова повече неща ще те разсейват. Пък ти така и така си си вкъщи – все ще се намери чекмедже, рафт или кутия да прибереш нужните бумаги. 

Дори и да не седиш по осем часа на стола, пак ще прекарваш дълго време на него в home office работа. Значи е задължително столът да е удобен. Може би ще се изненадаш, но гейминг столовете по-често са по-добри от офис столовете – те са мислени и правени за хора, които искат да изкарат часове в тях. Хора, които също така блъскат, скачат и прочие. Тоест, първо трябва да разгледаш тези столове. И нещо важно – избери по-голям стол. Хоум офис работа означава по-малко движение, повече изкушения и може да се качат няколко килца. В това отношение е добре да си вземеш и килимче за йога или други упражнения. Пълно е с приложения, които ще ти помогнат да се упражняваш в домашни условия. А и по-добрата физически форма води до по-добри резултати. Особено при работа от вкъщи.

Оръжието на труда

Честно казано – зависи как си свикнал и какво точно работиш. Ако предимно пишеш, лаптопът е отлично оръжие. Особено, ако е ъпгрейднато с поставка, чийто ъгъл се променя. Така натоварването върху раменете и шията ще е осезаемо по-малко. Ако си дизайнер, десктопът ще върши по-добра работа (но лаптопът е задължителен за срещи и презентации). И в двата вариант обаче още по-ключова е добрата и непрекъсваща интернет връзка. Без такава никаква работа от вкъщи не можеш да свършиш. Също толкова важно е да ги пазиш и да им обръщаш внимание, като ги почистваш редовно (хоум офис работата със сигурност е свързана с повече трохи и шанс да полееш техниката с нещо течно).

Не искаме да сме лоши пророци, но UPS също изглежда като добра идея. Модерните устройства са малки и имат батерии с добър капацитет. А и в ситуация, в която колегите нямат ток, но ти можеш да бачкаш още два часа, няма начин да останеш незабелязан.

Скромен шкаф – безценна покупка за офис обзавеждане

Най-доброто home office решение за съхранение на важните неща. Минаването към онлайн работа от вкъщи намалява сериозно обема на използваната хартия. Затова и всичко би трябвало да се събере в малък шкаф с едно-две чекмеджета. Плюсовете са много, за недостатъци не се сещаме. Първо – заема малко място, второ – може да се използва и като импровизирана масичка, трето – цената му е по-ниска, четвърто – ако спре да ти трябва, много по-лесно ще намериш някой желаещ за него. И най-важното – когато имаш по-малко място, трябва да си по-подреден и по-организиран и не можеш да се оправдаваш, че си част от организирания хаос на националния тим по футбол.

Нужен ли е принтер

Този home office елемент много зависи от околната среда. Ако имаш принт-шоп, книжарница или какъвто и да е офис магазин наблизо – не. Просто не си струва да се занимаваш с тонери, хартии и т.н. Всичко това, заедно с принтера, заема място. Ако обаче нямаш подобни удобства наблизо и трябва да минеш 10 километра до най-близкия голям град – по-добре си набави комбинирано устройство. Ако не ти трябва цветен печат – вземи монохромно устройство – то е по-лесно за работа, по-надеждно и не изисква толкова внимание. Онлайн е пълно с класации и сравнения, подредени според всевъзможни критерии.

Малко зеленина

Може да е просто детайл или нюанс, но за да бъде завършен всеки хоум офис, е нужно растение. Желателно е да по-малко – не е нужно да местиш палмата от хола до компютъра. От гледна точка на психологията е по-добре обаче да не избираш кактус, а нещо, което изисква малко повече внимание и грижа. Така ще демонстрираш отговорност и упорство. А и поливането или разрохкването е момент, в който ще започнеш с нещо по-приятно поредния ден работа на компютър от вкъщи. 

Безопасността – основна мисъл при всяко офис обзавеждане

Вече споменахме за трохите и напитките и това, че те са враг номер едно при работа на компютър от вкъщи. Растението също трябва да е по-далеч от контактите и техниката – все пак да ги държиш сухи е основно правило в изискванията за безопасност. Друго важно нещо – внимавай с кабелите. Организирай ги така, че да не се мотаят свободно. Ако не го направиш, неминуемо ще се случи някой сакатлък с тях. И после цялата home office работа отича в канала.

ЗА ФИНАЛ

Споменахме го и в началото, ще го споменем и за финал, защото е много важно. За да можеш да работиш home office ти трябва супер нет. Защото иначе ще свършиш онлайн работа от вкъщи някой друг път. За да не ти прекъсва трудовият процес, вземи непрекъсваем и свръхзвуков оптичен интернет от NetSurf. С 5GHz оптичен рутер ще работиш съвсем плавно дори и в час пик за трафика. Освен това няма да се чудиш коя стена ще ти изиграе кофти номер и кой кабел за какво беше. Песен!