Кои са задължителните хоум офис технологии

Има хоум офис технологии, без които просто не можем. Слуховете за отмяна на работата от вкъщи онлайн изглеждат прибързани и няма изгледи за бързо връщане към офис задълженията. Това означава, че ще продължим да си бачкаме предимно от дома. И вече би трябвало да сме свикнали, че за да върви добре хоум офис работа, е задължително да имаме интернет.

В долните редове събрахме няколко други много полезни технологии. Ако ги владееш, ще бъдеш истински властелин на домашната работа.

Интернет и лаптоп – приоритетните хоум офис технологии

Въоръжен с тези две задължителни неща, ще си господар на онлайн работата от вкъщи. За интернета ние имаме отлични предложения – такива, с които работата се слива с удоволствието. Що се отнася до лаптопа – не се хвърляй на най-новото или най-скъпото. Помисли колко ще работиш и какво точно ще работиш на него. Сравни цените, попитай познати. И не забравяй безжична мишка. Тя е толкова важна, колкото е солта в яденето. Без нея работата няма да върви. 

Софтуер за видео срещи

Преди да стигнеш до софтуера за видео срещи, трябва да се увериш, че имаш работеща камера и работещ микрофон. Иначе ще бъдеш като телевизионния екип, който опита да снима затъмнението от Камен бряг. (Само припомняме: ефектът беше катастрофален.)

Препоръчваме Zoom, Teams и Google Meet. И бързо обучение, за да се научиш да споделяш екрана си. Така се получава много по-лесно, ако трябва да покажеш таблици или презентации. Или някои по-тънки пинизи, като управляване на фона зад гърба ти. Последният хит е софтуер, който изолира страничния шум. Т.е. спестява на събеседниците детски крясъци, кучешки лай или трелите от разтърсващия глас на Майк Патън, чрез който се мотивираш за работа.

И не забравяй нещо също толкова важно. Това, че работиш home office и може да се мотаеш по пижама цял ден, не означава, че във видео срещи може да си по пижама. Дори и да не слагаш риза и вратовръзка, избери някоя чиста тениска. Все пак има някакъв основен етикет.

Текстов чат – важна част от съвременните хоум офис технологии

Има хора, които използват различните месинджъри и за работа. И понякога така е наистина по-бързо, отколкото с дълга размяна на имейли или телефонни обаждания. Предвид това, че някои месинджъри не са много стабилни напоследък, е добре да имате и други варианти. Като например Slack. Или Discord. Последната опция принципно се използва най-вече за онлайн игри, но ако е напечено, става и за работа. 

Управление на офисния компютър

В някои работни области офисният компютър е по-добър от домашния и отдалечения достъп е изключително полезен. Най-разпространеното решение е VPN (Virtual Private Network, или виртуална частна мрежа). Тази мрежа дава достъп до сървъра и до офисния компютър и нещата са песен. 

Има и по-простички решения – Teamviewer или Remote Desktop. Но и в двата случая, ако не си го направил предварително, ще ти трябва или човек на място, или системен администратор.

Документи в облака

Всъщност така е много по-лесно, дори и да работиш в офис. Всички имате една версия на даден файл и в реално време се вижда кой какви промени прави в нея. Спестява безкрайна размяна на имейли, съответно и време. Както и нерви, защото някой не бил видял последната версия. 

Google Docs и Office 365 вече са много добре направени и изпитани. Също както Pages за Мак. А и работата с тях почти не се различава от това, което си свикнал да правиш извън облака.

Следене на времето с нови хоум офис технологии

Има хора, на които им плащат на час. И в повечето случаи – доста добре. Съответно, ако се нуждаеш от софтуер, чрез който да си изчисляваш приходите, Toggl е направен за тази цел. Допълнителен плюс е, че основната безплатна версия включва доста неща. За Мак има доста добър инструмент, който се казва Pomodoro. Ако знаеш чужди езици, че знаеш, че това означава домат на италиански. Има и цяла техника за концентрация, базирана на цъкащи домакински часовници с вид на домати, разработена от Франческо Чирило. Та този продукт е кръстен на нея и общо взето разделя работния процес на интервали с паузи между тях. Това върши отлична работа, ако не си добър в менажирането на собственото си време. 

Всички тези пароли

“Колкото повече, толкова повече!”, казва гордо Мечо Пух и това важи с пълна сила за паролите. Те стават все повече и все по-сложни. Има и защо – през 2019-а 30% от хакванията за откуп са заради слаби пароли. Използването на една и съща сложна парола също не е препоръчително. И тук на помощ идват програми като Dashlane, LastPass и Keeper. Те са тук, за да пазят всички пароли на едно място, да ги променят регулярно и да ги правят сложни.

Спорт и концентрация

Софтуерът си е софтуер, но ако хардуерът не функционира, нищо не може да помогне. Затова е много важно да се поддържаш в добра кондиция. И физическа, и психическа. За физическата най-важно е движението. Home office работата води до сериозно заседяване, а и тъй като хладилникът е наблизо, разни течни и твърди изкушения са неприятно близо.

Поради тази причина е важно да се отдели време за упражнения. Дали ще са навън (тичане в парка) или вътре (15 минути йога примерно), зависи от настроението. И не е нужно да поставяш рекорди – важно е да си във форма. Ако имаш нужда от разнообразие, пълно е с апликации, които с радост ще те тормозят с различни програми всеки ден.

Същото е и с психиката. Прави почивки, разсейвай се: никой не може да бачка концентрирано на макс през цялото време. Усетиш ли, че си непродуктивен или че вместо да пишеш, си тананикаш стара любима песен, зарежи работата. Все пак режимът час-междучасие в училище не е никак случаен. 

ЗА ФИНАЛ

Споменахме го и в началото, ще го споменем и за финал, защото е много важно. За да можеш да работиш home office, ти трябва супер нет. Иначе онлайн работа от вкъщи ще видиш през крив макарон. За да не ти насича трудовият процес, вземи непрекъсваем и свръхзвуков оптичен интернет от NetSurf. С 5 GHz оптичен рутер ще работиш съвсем плавно дори и в час пик за трафика. Освен това няма да се чудиш коя стена ще ти изиграе кофти номер и кой кабел за какво беше. Песен!