Как да си по-щастлив в home office

Макар работата в home office да носи своите очевидни предимства, тя невинаги е мед и рози. Всъщност си изисква яка дисциплина и психическа сила и устойчивост (освен, разбира се, и бърз и непрекъсваем интернет). Доста изследвания показаха, че работещите от вкъщи е по-вероятно да се чувстват свръхстресирани в сравнение с колегите си в офиса. Поддържането на здравословен баланс между работата и личния живот си е тежка задача, но бъди спокоен. Ние от NetSurf отдавна сме минали по този път и ще ти помогнем с точните съвети от собствен опит.

Ето как да бъдеш спокоен, уравновесен, жизнерадостен и същевременно продуктивен.

1. ОТДЕЛИ СИ СПЕЦИАЛНА СТАЯ ЗА HOME OFFICE

Това е, разбира се, ако имаш такава възможност. В случай че можеш, задължително ходи да работиш в стая, различна от спалнята ти. Не бива мозъчните вълни за работа и сън да се омешват. Идеалният вариант е да си имаш специална стая за home office, но дори и някакво кътче, ниша или килер често вършат работа.

2. НАПРАВИ СИ СТРИКТЕН ГРАФИК

Когато си home office, е доста изкушаващо да се успиваш и после да отработваш до нощите. Това обаче, запомни го от нас, НЕ е пътят към продуктивността. Мозъците ни обичат постоянството, затова си нагласи алармата да ставаш всеки ден по едно и също време. (За предпочитане по-раничко.) В този график си задели време за тренировки, разходки, медитация, почивки и прочее активности, за което ще стане дума малко по-нататък. Хватката е там, че когато заделиш времето си до края на работния ден на сегменти, ще си по-организиран и „лек“.

3. ОПРАВИ СИ ЛЕГЛОТО

Звучи простичко, ама си е баш свързано с щастието, тъй като оправянето на леглото ти помага да започнеш деня си начисто. Подсъзнателно е важно, защото домът ти изведнъж става някак по-организиран и подреден. Това помага да се подготвиш психически за продуктивен ден.

4. ЗАПОЧНИ ДЕНЯ СИ АКТИВНО

Една тренировка, малко йога или медитация вършат чудеса да започнеш деня си свежо. Дори една разходка из квартала преди работа в home office е супер вариант. Просто трябва да си създадеш рязка гранична линия между времето за себе си и трудовия ден. Сутрешната рутина спомага изключително за целта. Този тип активности и ритуали те правят по-концентриран и с по-ясен поглед над нещата. Изпълват те с вътрешна енергия и ти дават усещането за завършеност още преди да си се захванал със задачите по бачкането.

5. ВЗЕМИ СИ ДУШ, ИЗМИЙ СИ ЗЪБИТЕ И СЕ ОБЛЕЧИ ДОБРЕ

Вероятно няма нужда да ти го казваме, но ако си останеш цял ден по пижама, снощен дъх и креватна прическа, така ще се и чувстваш. Някъде дълбоко в мозъка ти ще се загнезди мисълта „Я да си остана в леглото!“ вместо „Време е да направя оня видеокол и после да натисна Ексела.“ Затова след сутрешната активност си вземи душ, измий си зъбите след закуска и се натъкми като за офиса. Цялото ти отношение и поведение ще стане съвсем различно.

6. ДРЪЖ СИ HOME OFFICE БЮРОТО ПОДРЕДЕНО

Ако не си организираш добре пространството на и около бюрото, работните ти вещи ще се омесват с домашните. Такава лудница със сигурност няма да ти помогне да бачкаш по-съсредоточено и производителността ти ще падне рязко. Затова инвестирай в някои мебели и аксесоари, за които вече сме ти казвали в блога как да си организираш хоум офис пространството. Също така всеки месец преглеждай бумагите си и изхвърляй или рециклирай ненужните.

7. УДРЪЖ НА ИЗКУШЕНИЕТО ДА СЕ ХВЪРЛИШ В ДОМАКИНСКИ ЗАДАЧИ

Да, да пускаш от време на време пералнята няма да те убие. Нито пък да цъкнеш бърза прахосмукачка в хола след поредната беля на домашния любимец там. Такива малки задачки може всъщност да те поразнообразят и да се освежиш за бача. Само че мащабното чистене, бърсането на прах, поправянето на тръбите и т.н. ще те занимават цял ден. Не забравяй, че си home office, а не домакин. Иначе накрая ще смениш едната работа с другата, което не е оферта.

8. ВЗИМАЙ СИ ПОЧИВКИТЕ

Има куп проучвания, които сочат, че сме най-продуктивни в 90-минутни творчески спринтове с къси почивки за отпускане или упражнения в промеждутъците. Твоето тяло може и да има други виждания по въпроса, но най-доброто на това да си home office е възможността да станеш от бюрото, да се разтегнеш и поразтъпчеш малко.

Така че си прави редовни 10-15 минутни почивки. В тях е моментът да се раздвижиш, да вземеш глътка свеж въздух и да се откъснеш от технологиите. Може да си чувал и за старото правило 20-20-20. Т.е. на всеки 20 минути пред екран трябва да се взираш 20 секунди на 20 фута напред (към 6 метра). Така де, когато потънеш в бач, е лесно да пропуснеш, че са минали часове пред лаптопа. Напомнянията да си вземаш почивки за себе си са също толкова съществени, колкото и онези за важни срещи или задачи.

Ако пък се движиш добре и решиш да си вземеш следобедната сиеста, един безценен съвет от нас… и НАСА. Учените от авторитетната космическа агенция на САЩ са изчислили времетраенето на съвършената дрямка: 26 минути. Затова като се изпънеш следобеда, си нагласи алармата за след половин час – после ще си свеж като краставичка. Ама не киселата.

9. РАБОТИ ВЕДНЪЖ СЕДМИЧНО ИЗВЪН СВОЯ HOME OFFICE

Хубаво е за усещането ти за свобода и пространство да си заделяш един път на седмица ново място за работа. Така ще избегнеш сковаващото и тягостно усещане за закотвеност. Иди в кафето отсреща, в общинската библиотека, в някой уютен тих ресторант или в офиса на приятел например. Това ще ти даде не само шансове да срещнеш нови интересни хора, а и вдъхновение. Новата среда помага да се роди съзидателността и изобретателността.

10. ПРАВИ СИ ПЛАНОВЕ ЗА СОЦИАЛЕН ЖИВОТ СЛЕД РАБОТА

При всичките плюсове да си home office, нека си го кажем направо – понякога ти става малко самотно. Кучето може да помогне, ама пак само донякъде. Ако ще компенсираш дупката със социални мрежи, си го сложи в графика за деня. Примерно: „11 часа: Фейсбук почивка 5 минути“ или „12 часа: Инстаграм почивка 10 минути“. Иначе ще се изгубиш във времето и продуктивността ти ще се срине. Затова си направи отрано и планове за среща с приятели или гадже след работа. Като вече знаеш, че по-късно ще можеш да се социализираш, ще се съсредоточиш изцяло върху бачкането.

11. ИЗВЛИЧАЙ ПОЗИТИВИТЕ ДА СИ В HOME OFFICE, А НЕ В ОФИСА

Все пак имаш възможността да си в своята щастлива и сигурна крепост целия ден, тъй че извлечи максимума от това. Като няма досадни колеги, които не слушат като теб титаните Rage Against The Machine и Радо Шишарката, саундтракът на работния ден си е изцяло твой. Ще къташ пари от храна и напитки, защото ще си приготвяш сам нещата в кухнята. Ще спестяваш също време и пари от пътуването до офиса, които да вложиш в нещо далеч по-приятно. И, макар да те посъветвахме да се нагласяш за работа, пак можеш да носиш каквото ти е на душа. В офиса най-много да ти пускат по един кежуъл ден седмично…

ЗА ФИНАЛ

С тези 11 топ съвета за щастлив home office ще пърхаш от радост, удоволствие и вдъхновение всеки един ден. Хем ще си работник №1, хем ще имаш усещането за успешно балансиране с личния живот. Разбира се, за да се изпълни всичко това, не забравяй едно от фундаменталните условия: неразривна връзка с мрежата. Затова си вземи светкавичен и непрекъсваем GPON оптичен интернет с 5GHz Wi-Fi от NetSurf и си готов! Твоето щастие е наше щастие.