Културни събития и обучения онлайн по време на социална изолация

Да си в социална изолация затворен вкъщи може да бъде и благодатно при повечето свободно време и постоянния бърз интернет. Винаги си искал да имаш още някой и друг свободен час от работа за самоусъвършенстването си, признай го! Посещение на концерт, представление или музей за обогатяване на духа. Или пък курсове за подобряване на професионалните или артистичните ти умения. Това са все неща, за които никога времето не ти стига.

Е, ние го знаем и като теб се разровихме в нета, за да видим как да оползотворим най-добре дните и вечерите си. Театри, опери, музеи, библиотеки и други културни институции отвориха вратите си за виртуални разходки. Успешни компании и университети пък пуснаха безплатни курсове и обучения онлайн, за да развиваш уменията си в нови насоки.

Предстои ти да се запознаеш с хем полезни, хем определено приятни занимания за тези трудни времена. Само прочети този текст… и действай!

ОНЛАЙН ПОСЕЩЕНИЕ НА ТЕАТРАЛНИ ПОСТАНОВКИ

Популярност набра онлайн излъчването на постановки на Театър „Възраждане“ още в началото на обявеното извънредно положение в България. Кликни на линка, който ще те отведе във фейсбук страницата на театъра и следи обявленията за следващите стриймове! Същата процедура можеш да приложиш и спрямо няколко други.

ДТ „Стоян Бъчваров“ – Варна излъчва всеки ден от 19:00 часа. Всеки четвъртък качва спектакъл от репертоара си ДТ „Невена Коканова“ – Ямбол. Съдържание предлага във Фейсбук и Театър-лаборатория „Алма Матер“. В помощ на родителите всяка събота и неделя Държавният куклен театър във Варна пуска постановки за деца. През седмицата пък малчуганите могат там да се учат от различни актьори в театралната занималня. Казанлъшки театър „Любомир Кабакчиев“ също качи някои от златните си заглавия в своята Фейсбук страница.

В YouTube каналите си пък ъплоудват или стриймват Театрална работилница „Сфумато“ и Театър „София“. От Бродуей може понякога да се гледат постановки на този канал. Следете ги!

ОНЛАЙН ПОСЕЩЕНИЕ НА МУЗИКАЛНИ СЪБИТИЯ

Опера и балет

„Болшой театър“ е истинска институция в тази област. Затова си струва да се възползваш от предложението за безплатно гледане на негови заглавия. Можеш да го направиш ТУК. Най-известната опера на САЩ – „Метрополитън“, също качва или стриймва онлайн свои продукции. Правят го и Кралската опера в Лондон и Виенската опера. Не пропускай възможността!

Софийската опера и балет също излъчва безплатно перли от своя репертоар. Можеш да се насладиш по три начина: ТУК, ТУК и ТУК. Заглавия качва и Варненската опера. Държавната опера го прави в своята Фейсбук страница и YouTube канал. Тя отделя внимание и на децата. В своята Академия с г-жа Опера предлага приказки и уроци по балет и актьорско майсторство. Има и още доста изненади…

Симфонични концерти

Софийската филхармония не се разделя с публиката си и излъчва в своя уебсайт и Фейсбук страница. Плевенската пуска онлайн концерти от изминалите два сезона във Фейсбук. Те ще се съобразяват с излъчванията на Софийската филхармония и Софийската опера и балет.

От чужбина си заслужават споменаването стриймванията на Берлинската филхармония, Лондонския симфоничен оркестър и Фестивалния оркестър на Будапеща.

Съвременна музика

Интернет пространството е пълно с livestream концерти, партита и комеди шоута. Следи платформи като URBO или Streamer.bg, както и любимите си клубове и заведения в социалните мрежи! Така ще бъдеш винаги в час какво предстои.

ОНЛАЙН ПОСЕЩЕНИЕ НА МУЗЕИ И БИБЛИОТЕКИ

Музейни онлайн турове в България

Можеш да отидеш на обиколка и виртуално в Националния исторически музей, Националната художествена галерия, Национална галерия „Квадрат 500“ и Националния литературен музей. Ако си падаш повече по науката, имаш доста варианти. Националният природонаучен музей, Националният музей „Земята и хората“, Националният музей на образованието и Националният политехнически музей отварят виртуално врати. Обичаш ли военната история, за теб е Националният военноисторически музей. В това сложно време смехът не е излишен, затова ти препоръчваме Дома на хумора и сатирата. Музеят при БАН на Националния археологически институт пък е за любителите на древността. Можеш да видиш още по тази тема ТУК и ТУК. За носталгиците е Музеят на социалистическото изкуство.

Музейни онлайн турове в чужбина

Ако искаш да обиколиш и чуждестранни велики музеи, сега ти е паднало. Заповядай в Лувъра, Ермитажа, Британския музей, Смитсониън и Колизеума! Или пък в Националната галерия на изкуствата на САЩ, Метрополитън (онлайн колекции и ТУК), Версай или галерията на НАСА. Можеш да ползваш също и платформата на Гугъл за изкуство и култура.

Онлайн достъп до библиотеки и книги

Знаеш ли, че Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ дава достъп до дигиталните копия на около 400 000 файлове? Регионалните в Пловдив, Велико Търново и Габрово също позволяват това. Ако пък искаш да свалиш богато приложение за четене на книги, Any Books би бил отличен избор за теб.

ПОСЕЩЕНИЕ НА КУРСОВЕ И ОБУЧЕНИЯ ОНЛАЙН

Български курсове и обучения онлайн

Сега е моментът да изкараш онзи курс, за който все не ти оставаше време от работа, приятели и вечно търсещото те твое семейство. СофтУни примерно дава безплатен достъп до суперинтересни обучения и семинари. Може да си напълно начинаещ, да си навсякъде по света и да учиш в удобното за теб време. Ще намериш съдържанието и във Фейсбук страницата на организацията.

Над 200 онлайн курсове предлага и Training Academy. Те включват например обучение за основни умения за Photoshop и InDesign, за маркетинг и реклама във Facebook и Instagram, за изграждане на перфектна презентация.

Тайните на Excel, WordPress, Photoshop и още куп други области можеш да научиш с Aula. Записване с имейл ти дава право на 20 безплатни уроци. Цели 30 безплатни уроци пък ти отпуска Digital PRO. Тук ще се учиш от експерти в полето на дигиталния маркетинг. Какво още чакаш?!

Чуждестранни курсове и обучения онлайн

Осемте суперпрестижни университети от Бръшляновата лига нямат нужда от представяне. Те са Харвард, Йейл, Принстън, Браун, Корнел, Колумбийският, Пенсилванският и Дартмут. Влизането в тях е изключително трудно и за богоизбраните, но сега има добра новина за теб. Всичките днес предлагат около 450 безплатни онлайн курсове в различни платформи. Обученията са в области като Компютърни, Инженерни, Социални и Хуманитарни науки, Програмиране, Изкуство и дизайн, Математика, Медицина, Бизнес и още. Можеш да се запишеш за тях и ТУК. Толкова много интересни неща за научаване и същевременно толкова малко време за всички тях…

ЗА ФИНАЛ

Предложихме ти огромно количество и качество храна за душата, духа и мозъка. Само в твоите ръце е да се възползваш от купищата възможности и да се развиеш в желаната от теб насока. Трябва ти само желание и добра връзка с глобалната мрежа, за да се обучаваш и да обикаляш музеи и сцени.

Затова вземи непрекъсваем и бърз оптичен интернет от NetSurf и си готов да се впуснеш в ново приключение в областта на науката и изкуството. Съветваме те да букмаркнеш този текст, за да имаш накуп и винаги подръка всички линкове за ценните събития и обучения онлайн. Превърни минуса от социалната изолация в свой плюс – с преживяното и наученото ще станеш по-добър човек. А човечеството се нуждае това да е отношението на всеки от нас в тези трудни дни.