Най-популярните приложения сред тийнейджърите

Отминаха дните, в които тийнейджърите общуват с връстниците си, набирайки номер по стационарния телефон или прехвърляйки си бележки под чина скрито от учителя. Споделянето на снимки в реално време и стриймингът на видео са най-горещата тенденция, от която най-силно се вълнуват младите хора. Има множество приложения за социални медии за тийнейджъри и онлайн платформи, които да правят това лесно с помощта на бърз интернет. Тийнейджърите могат да се излъчват на живо с приятели или групи от хора, да говорят в чат с непознати, докато играят онлайн игри или дори да търсят анонимна обратна връзка за външния си вид. Кои са най-популярните приложения сред тийнейджърите, които служат да се случва всичко това – нека разберем в долните редове.

 

ВЛАСТЕЛИНИТЕ НА СОЦИАЛНАТА МРЕЖА

Instagram, TikTok, YouTube и Snapchat са сред най-високо оценените приложения за социални медии, използвани от тийнейджърите в наши дни. Facebook доминираше пейзажа на социалните медии доскоро, но това вече не е популярна платформа сред тийновете.

Snapchat

Snapchat избухна, като ти позволи да пращаш снимки и видеа на приятелите си с различни забавни филтри и ефекти. От Snapchat тръгна и трендът със “саморазрушаващите” се веднага щом достигнат получателя си снимки или това те да бъдат активни за само 24 часа.

Instagram

Чрез Facebook започнахме да споделяме снимки в мрежата, но Instagram пренаписа правилата как да го правим бързо и лесно от мобилните устройства. Приложението позволява на потребителите да правят снимки и видеоклипове и след това да прилагат филтри към тях, за да могат да ги споделят с приятели. Има и функция за частни съобщения, която се използва най-много от тийнейджърите. Те намират много стойност и удовлетворение в това колко харесвания, споделяния и коментари са получили публикацията им и историите (сторита/Story) им.

YouTube и TikTok

YouTube пък е платформата за видеа, където можеш да развиеш своето амплоа като влогър, да видиш чуждия креативен поглед или да научиш някое ново умение. И няма как да пропуснем абсолютния тренд в момента: TikTok. Видео съдържания със синхронизиране на устните с известни песни, забавни скечове, танцови движения, които стават световноизвестни (#viral).

 

ОНЛАЙН ВРЪЗКА

Сред приложенията за съобщения най-популярни остават Messenger, Viber и WhatsApp. Има обаче и няколко с още по-интересни характеристики: Kik, Tellonym, Whisper, ASKfm, Discord, Houseparty.

С Kik можеш анонимно да се свържеш и да насочиш съобщение към всекиго чрез текст, снимки или видео. Потребителите на Tellonym получават анонимни запитвания и само ако решат, могат да отговорят и тогава въпросът, отговорът и питащият стават видими. Whisper е друго анонимно, изповедателно приложение, което позволява на тийнейджърите да изразяват кои са и да коментират потребители, които правят същото.

ASKfm е приложение, базирано на въпроси и отговори, което позволява на потребителите да задават въпроси от своите последователи, след което да им отговарят. Първоначално предназначен и популяризиран сред геймърите, Discord е приложение за гласови и текстови чатове. То е често използвано за комуникация и координация между виртуалните играчи. А Houseparty, както можем да се досетим от името, служи за видео разговори с до 8 приятели.

EDIT, EDIT, EDIT

След като разбрахме колко важно е да публикуваш видео и снимкови материали, трябва да споменем най-популярните приложения за тяхното редактиране. Сред фаворитите са PicsArt, SnapSeed, Lightroom и InShot. VSCO позволява на потребителите да правят снимки и да ги редактират както желаят. Те също могат да създават своя собствен VSCO профил с редактираните си снимки. За разлика от Instagram, потребителите не могат да харесват публикации един на друг.

 

Приложението Pinterest пък е като имиджов блог: идеален източник за черпене на идеи. С един поглед визуално можеш да срещнеш безброй предложения за как да съчетаваш дрехи, нови прически, рецепти, както и трикове за учене и работа.

 

ЗА ФИНАЛ

Тийнейджърите използват социалните медии, за да се свързват и създават приятелства с други хора, да говорят и изразяват себе си, да споделят информация. Трябва обаче да вземем предвид и предизвикателствата, пред които те биват изправени: тролове, повлияване на личната самооценка и приоритизирането на виртуалните контакти за сметка на реалните.

Технологиите са създадени да служат на човека, но като всяко нещо имат и страни, към които трябва да подхождаме съзнателно. Предложението на NetSurf към загрижените родители за своите жадни към света подрастващи е приложението Google Family Link for parents. Можете да настройвате за колко дълго искате вашето дете да е пред монитора, да одобрявате сърфирането му в определени интернет страници и тегленето на приложения.