Защо нямаш бърз интернет и как да поправиш това

Ако пуснатият от теб клип в YouTube лагва, а даунлоудите ти отнемат часове, значи ти трябва бърз интернет. Няма нужда да си биеш главата в клавиатурата, спокойно – има решения на проблема ти и с тях моментално би се върнал в скоростната лента. За да имаш бавен интернет, причините може да са доста и всяка от тях е поправима. Затова продължи да четеш нататък и виж как дигиталният ти живот моментално да стане свръхзвуков.

КЛАСИКАТА: РЕСТАРТИРАЙ РУТЕРА И МОДЕМА СИ ЗА БЪРЗ ИНТЕРНЕТ

Този съвет от грандиозния сериал „IT Crowd“ се е превърнал в класически и няма как да не започнем с него… Просто защото работи. Мрежата ти вкъщи е доста натоварена и понякога просто се нуждае от почивка. Изключи рутера и модема си, изчакай една минутка и после пак ги включи. Това им дава възможност да изчистят работната си памет и „на свежа глава“ да подновят задачите, които преди това са ги бъгвали.

ПОСТАВИ РУТЕРА НА ДРУГО МЯСТО

Дано не си от онези, които скриват рутерите си в гардероба или, не дай си боже, в мазето. Това, и ти го казваме по най-милия начин, не е най-умното нещо, което можеш да сториш, ако искаш бърз интернет. За Wi-Fi сигнала ти не е никак добре да поставяш множество бариери между рутера и устройствата ти. Стени, подове/тавани, врати и големи мебели може да доведат до отслабен сигнал, особено при по-големи разстояния. Същото важи и при работа на микровълновата, Bluetooth колоната, бебе монитора и безжичния телефон.

За най-добро Wi-Fi покритие и представяне най-добре сложи рутера на централно място. Или пък там където най-много ползваш нета.

МОЖЕ ЗАРАДИ ВИРУС ДА НЯМАШ БЪРЗ ИНТЕРНЕТ

Понякога заразата с вирус на някое от устройствата може да доведе до черпене на ресурси, без да се усетиш. Това може да ти докара бавен интернет и с него куп главоболия заради невъзможността да си гледаш стрийма нормално. Или пък да си свършиш работата по план, ако бачкаш от вкъщи. Затова си инсталирай ефикасни и доверени антивирусни софтуер програми, за да избегнеш щетите.

ОГЛЕДАЙ ВРЪЗКИТЕ СИ

Може да има някои свързани към мрежата ти устройства, за които си забравил. Възможно е например да си дал на съседа паролата за твоя Wi-Fi и сега телефонът му автоматично да се връзва. Простичкият начин да оправиш този проблем е да промениш своята парола. След това ще трябва ръчно да реконектнеш всяко устройство, което искаш да се ползва с твоя нет.

ЗА ГОЛЯМ ДАУНЛОУД ПОЛЗВАЙ БЪРЗ ИНТЕРНЕТ ИЗВЪН ЧАС ПИК

Връзката ти може да не е в състояние да понесе товара на много маймуни на един клон. Ако няма как всички да си вършите нещата онлайн едновременно, направи разпределение във времето. В случай че ти трябва бърз интернет за голям даунлоуд, препоръчваме да го правиш в часовете без супернатоварен трафик. Например посред нощ или рано сутрин преди работа. За да си гледаш сериала по Netflix без досадно буфериране, процедирай по същия начин. Има и друг вариант, ето го и него.

ВЗЕМИ GPON: НЕПОКЛАТИМ И СВЕТКАВИЧНО БЪРЗ ИНТЕРНЕТ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ

Ако искаш и в час пик откъм трафик да не ти се случват сривове и буферирания заради претоварена мрежа, това е оптималното решение. Оптичен GPON интернет гарантира постоянна скорост и неповлияване от електромагнитни смущения. Това важи дори и ако живееш в гъсто населени жилищни зони и причината е една. Тя е полагането на оптичен кабел директно в твоя дом или офис, т.нар. Fiber to the Home (FTTH). Така бива отстранен рискът от възможно прикачване на линията ти от външни лица, често срещано при телефонния и телевизионния кабел.

ЗАЛОЖИ СМЕЛО НА 5 GHz Wi-Fi

При проблема, наречен бавен интернет, често причината е в натовареността на безжичната ти връзка. По-горе споменахме за претрупването на много устройства на една и съща честота. Решението е да заложиш смело на 5 GHz Wi-Fi. С такава връзка от NetSurf например може да достигнеш скорост на нета от 300 Mbit/s. За сравнение, при лентата с 2.4 GHz Wi-Fi може да поддържа бързина до 80 Mbit/s.

Това е постижимо, защото 5 GHz Wi-Fi предлага повече незастъпващи се канали – 16 срещу 11 на 2.4 GHz. Съответно се избягват задръстването и смущенията на сигнала. Вариантът е оптимален примерно за пренаселени жилищни комплекси и големи офис сгради. Възможността да имаш хем стабилен, хем бърз интернет не е за изпускане с лека ръка.

МИНИ НА ПО-СКЪП ПЛАН

Разбира се, може да имаш бавен интернет и просто защото планът ти е остарял. Ако не си го ъпгрейдвал вече няколко години, скоростта е нормално да ти се струва ниска. Също и ако живееш с повече хора, работиш в хоум офис или просто ползваш повече нет. В такива случаи може би е дошло времето да си вземеш по-скъп план за по-високи скорости.

ЗА ФИНАЛ

Ето и основните причини да не можеш да се радваш на предимствата на бърз интернет. Добрата новина е, че ги има и решенията, а ние ти ги предложихме накуп тук. Възползвай се от нашите съвети и ще усетиш разликата. Ние от NetSurf сме готови да ти помогнем специално с GPON оптичен интернет и 5 GHz Wi-Fi рутер за целта. Възползвай се и вече няма да се ядосваш на постоянно буфериращ стрийм, незареждащ Facebook feed и туткащ се YouTube клип.