Къде е най-бързият интернет в света?

Интернет стана съществена част от живота ни, дори и да не искаме да го признаем. В този свързан свят е немислимо да се въздържаме от него. Всичко се върти покрай безжичната мрежа и поради тази причина винаги търсим най-бързата връзка. Полезно е да оставяме телефоните си за няколко часа от време на време, но да го изключим напълно, сякаш е … невъзможно. Ние разчитаме на интернет, за да функционираме – от провеждането на разговори, до проверката на съобщенията или актуализирането на профилите ни в социалните мрежи. Както подсказва името “световна мрежа”, целият свят е свързан с интернет, така че вече не можем да си позволим да “прекъснем връзката”.

Едно обаче е сигурно – бавната скорост на интернет е мъчителна, особено, когато изникне спешен проблем или работа, която да свършим онлайн. В днешната епоха, когато повечето услуги, независимо дали са бизнес или правителствени, се предлагат в интернет пространството, скоростта е въпрос от изключителна важност. Ние от NetSurf знаем това и поради тази причина осигуряваме на нашите потребители светкавично бърз интернет, с който имат свободата да правят това, което пожелаят онлайн по всяко време.

Има редица проучвания за бързината на интернета. Спокойно! Няма да ви затрупваме с купища отегчаваща информация. Вместо това сме ви подготвили едно приятно и полезно четиво, от което ще натрупате знания за интернета, който всички ние използваме. 

Кои са държавите с най-бърз интернет?

Днешният интернет е по-бърз от всякога. Особено в развитите страни, той ни дава възможност да гледаме телевизионни предавания и филми онлайн на телефоните си, да изтегляме огромни файлове за минути и да си сътрудничим с колеги в реално време чрез стрийминг на видео срещи. Въпреки това, някои читатели може би ще се изненадат да научат, че други страни по света имат още по-високи скорости. Дори ако плащаме по-висока цена за услуга от най-висок клас, някои от най-бързите мрежи в света може да не са налични в нашата страна.

fast internet world

Стигнахме до големия въпрос – Колко е бърз нашият интернет? Тук е важно да уточним, че средната скорост варира значително в различните страни. Най-общо казано, страните с най-бърз интернет вероятно ще бъдат по-малки и по-развити. Колкото по-голяма и по-слабо развита е една нация, толкова по-бавен ще бъде интернетът, който използва. Ако потърсим в Google кой е най-бързият, ще открием списък с държавите с най-добрата интернет връзка. Този списък често се променя, но ще добием представа в кои държави интернетът е най-добър.

Като за начало е добре да споменем, че средната бързина на интернет в световен мащаб става все по-висока, стигайки до 32,13 Mbps. Страните, които допринасят най-много за това увеличение, са развитите държави, които имат изградена инфраструктура и следователно могат да въвеждат най-новите налични технологии.

За никого не е тайна, че Европа и Азия водят в световната класацията. За тази година Норвегия се представя отлично, следвана от Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Катар. Тези три страни предоставят най-бързите мобилни интернет връзки в света, като към днешна дата всяка една от тях е регистрирала невероятна скорост над 120 Mbps. Норвегия е на първо място, като най-бързата връзка от 126,94 Mbps. Арабските емирства не изостават много, тъй като са с 0,09Мbps по-бавни, или това ще рече скорост от 126,85 Mbps. Но списъкът не свършва дотук. В него се нареждат още Холандия, Дания, Китай, Кувейт и ,забележително, България.

За сравнение, ще ви споделим държавата с най-бавна мрежа. Туркменистан води класацията с едва 0,77Mbps. Изтеглянето на филмов файл с обем 5 GB в Туркменистан ще отнеме над 14 часа, докато в Норвегия човек може да го направи за няколко минути. Разликата е голяма, нали?

internet speed earth

Къде можем да открием най-бързия интернет в Европа?

Eдни от най-бързите мрежи се намират в Европа. Континентът отново доминира в класацията, благодарение на отличната си инфраструктура. Във всички случаи най-високо се класират държавите, които са силно фокусирани върху чисто оптичните мрежи. Какво ще рече това? Можем да си гарантираме бързина с едно от откритията на днешно време, а именно оптичния GPON интернет. Той гарантира постоянна скорост и неповлияване от електромагнитни смущения. Това важи дори и ако живеем в гъсто населени жилищни зони и причината е една. Тя е полагането на оптичен кабел директно в нашия дом или офис, т.нар. Fiber to the Home (FTTH). Така бива отстранен рискът от възможно прикачване на линията ни от външни лица, често срещано при телефонния и телевизионния кабел. Налице е също така силна зависимост между размера на съответния географски район и предлаганата скорост, като по-малките държави са по-лесни за обслужване и модернизиране и следователно често предлагат по-високи средни скорости.

Както споменахме по-горе, що се отнася до мобилен интернет, за тази година Норвегия е държавата кралица в класацията. Исландия пък е коронясана за европейски шампион по широколентов достъп, според годишно проучване, базирано на повече от 200 милиона теста за връзка, проведени на целия континент. България, Люксембург, Лихтенщайн, Андора и Франция допълват челните позиции със средни скорости. 

Големината на дадена държава оказва влияние върху скоростта на интернет в нея. Например,  страни като Люксембург или Лихтенщайн имат предимството, че трябва да предоставят услуги на по-малка площ в сравнение с по-големи страни като Германия или Италия. 

Не сме забравили да обърнем специално внимание и на Балканския полуостров. Освен нашата страна, Румъния наистина се откроява с впечатляващата средна скорост от над 118 Mbps и е значително по-бърза от интернет в редица по-богати страни в Западна и Централна Европа като Обединеното кралство, Австрия и Германия. 

В долния край на скалата Босна и Херцеговина и Албания са сред страните с най-бавен интернет, където средната бързина на изтегляне може да падне под 20 Mbps.

the fastest internet

Къде се нарежда България в списъка?

Най-накрая стигнахме и до България. Компанията Ookla публикува резултатите от своята класация Speedtest Global Index, които показват скоростите на мобилен и фиксиран интернет в много страни по света, включително и нашата.  Данните показват, че България е на 8-мо място със средна скорост на изтегляне от 103.90 Mbps, изпращане 19.26 Mbps и времезакъснение от 20 мс. Ако съпоставим цена-качество, обаче, можем гордо да признаем, че спрямо бързината на интернет връзката, ние сме първенци в това отношение, тък като получаваме бърз интернет на благоприятни цени, което не може да се каже за останалите страни, където цената на услугата е по-висока. 

Но това, разбира се, са просто цифри. Затова ще ви дадем пример, с който нещата ще станат по-ясни. Според данни мобилният интернет у нас е по-бърз от финансови и технологични лидери, като САЩ, Япония и дори Швейцария. За сравнение редната скорост на изтегляне в САЩ е е 68.34 Mbps, a  на качване – 8.56 Mbps, докато както посочихме по-горе, в България е 103.90 Mbps на изтегляне и 19.26 Mbps на изпращане.

Кои са страните с най-бавен интернет в света?

Ако ви е трудно да си представите “бавен” нет, опитайте се да се върнете назад във времето. Не само че беше изключително трудно да се свържем с интернет, но и беше ужасно неприятно да прекъсваме връзката си при всяко телефонно обаждане. Към тези нещастия се прибавят и редовните прекъсвания на електрозахранването. В много части на света електрозахранването обикновено спира на всеки два часа, така че съответно ще загубим всяка незаписана работа. Възможно е да не можем да прегледаме определени сайтове като Facebook, YouTube или дори Gmail с една и съща видимост.

При съставянето на този списък на държавите с бавни скорости се забелязва една закономерност. Повечето са съсредоточени в Африка и Южна Америка със средна бързина от 4 Mbps. Има и страни в Азия, които изглеждат като процъфтяващи икономики, но все още страдат от бавни скорости на интернет, като Индия, Виетнам и Малайзия.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Като за финал бихме казали, че не е нужно да се местим в някоя държава със светкавично бърза безжична мрежа. Имаме всичко необходимо и тук в България – от инфраструктура, до географско положение. Това, заедно с интернета на NetSurf, е повече от перфектна комбинация, която ти позволява да сърфираш безпроблемно навсякъде, където се намираш.