Какво е IP адрес и как работи той за теб

Много е вероятно поне веднъж да си си задавал въпроса „какво е IP адрес“, след като си се заговорил с някого, който разбира нещичко по темата. Затова и в този текст ще се опитаме да ти го обясним възможно най-простичко. Всяко свързано с интернет мрежа устройство си има свой идентификатор, а повечето мрежи ползват TCP/IP протокол за връзка помежду им. Накратко, този ясен идентификатор е именно Internet protocol адрес или IP адрес. Нека обаче позадълбаем повечко…

КАКВО Е IP АДРЕС

IP адрес е цифровият етикет на всяко устройство, свързано в локална мрежа или интернет през интернет протокол. Нещо като телефонен номер, ако искаш. Мрежите ползват идентификатора на протокола (IPID), за да разменят информация помежду си без намесата на други устройства от други мрежи. По този начин например лаптопът, от който сърфираш, знае с точност откъде получава или къде изпраща информацията. Същото важи и за изпращача.

КОИ СА СТАНДАРТИТЕ ПРИ IP АДРЕС

Има два стандарта по отношение на IP адрес: IPv4 и IPv6. Първият използва 32 бита и адресите обичайно имат четири цифри, разделени от точки. Примерно 192.158.1.14. При IPv6 адресите са 128-битови и ползват алфацифрови символи, например 2003:0DB8:AC10:FE01:0000:07C0:835A:140B.

Кои са разликите между IPv4 и IPv6

Двата стандарта имат своите прилики, но IPv6 осигурява повече IP адреси за онлайн потребителите от IPv4. Причината за това е, че IPv4 адресите имат само 232 възможни връзки, докато IPv6 може да предложи около 4,3 млрд. уникални IP адреси. Следователно използването на втория стандарт може да намали често срещани проблеми като например IP конфликтите.

СТАТИЧЕН ИЛИ ДИНАМИЧЕН IP АДРЕС ДА ИЗБЕРЕШ

Статичният IP адрес е предоставен от интернет доставчика и остава фиксиран дори след рестартиране на устройството или рутера. Динамичният пък автоматично се променя след рестартирането им и се задава на случаен принцип от провайдъра с DCHP протокол.

Ако ще избираш между двете, вземи предвид конкретните си лични нужди и предпочитания. При търсене на стабилност и надеждност на интернет връзката си, заложи на статичен IP адрес. В случай че повече те е грижа за сигурността и поверителността на данните, предпочети динамичен. Той е и по-евтиният вариант.

статичен или динамичен ip адрес зависи от твоите нужди и предпочитания

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА СМЕНИШ СВОЯ IP АДРЕС

Може да не е възможно да си смениш IP адреса без външна намеса, например както при ресетване на рутера на твоя лаптоп. Идентификаторът обаче все още ще използва същия стандарт, наложен от твоя интернет доставчик (ISP или Internet service provider). Затова и интернет ще продължава да знае с точност твоето местоположение.

Да вземем примерно компютър с настоящ IP адрес 47.196.114.14. Ако смениш своя доставчик, устройството може да получи нов адрес, който обаче пак ще е нещо като 47.196.108.11. Така уебсайтовете и други онлайн портали могат да се възползват от тази информация, за да проверят твоето местонахождение. Така например може да нямаш как по географски причини да гледаш определено онлайн съдържание. Причината е, че някои сайтове ползват ограничителни приложения и плъгини, за да съсредоточат юзърите си в конкретна територия.

Макар че може да е сложно да смениш своя IP адрес, не е никак трудно да го „маскираш“ с помощта на Виртуална лична мрежа (VPN или Virtual private network). VPN криптира IP адреса на твоето устройство или мрежа, за да заблуждава сървърите, че влизаш в интернет от друго местонахождение. Ако искаш да научиш повече за това, има някои сайтове, които ще са ти доста полезни.

КАКВО Е ПОДМРЕЖОВА МАСКА

Подмрежова маска е втората част от идентификатора на хоста след IP адреса. Можеш да направиш проверка на своя компютър, ако ползваш Windows, с няколко лесни стъпки. Първо цъкни на Start бутона, после избери Windows PowerShell, напиши ipconfig и натисни Enter. След това трябва на екрана да ти се покажат доста данни с разнообразна информация, например  IPv4 и IPv6 адреси, както и подмрежова маска.

Последната изглежда обичайно нещо като 255.255.255.0. Числата са или 255, или 0, но тук важни са не те, а позицията им. Причината е, че тя означава разделението между идентичността на хоста и мрежата. Числата 255 „маскират“ идентичността на мрежата, оттам и идва името на протокола.

Подмрежовите маски са жизненоважни, защото помагат за определянето на това кой IP адрес е локален и кой е далечен за мрежата. Без тези елементи твоето устройство може да не съумее да се справи адекватно с онлайн трафика. Това от своя страна пък води до непостоянство на мрежата и куп грешки.

Важно предупреждение

Знай, че хакерите гледат IP адреси и подмрежови маски за пъклените си дела, примерно следене на имейлите ти или крадене на ценни онлайн данни. Затова бъди нащрек при ползване на публични мрежи, които приканват нежелани гости.

КАК ИНТЕРНЕТ ПРОВАЙДЪРЪТ ТИ ДАВА IP АДРЕС

Някои хора сигурно си мислят, че в една мрежа има купища IP адреси, но твоят интернет доставчик ще даде един с една подмрежова маска. След това твоят рутер ще създаде нови идентификатори, свързани с главния адрес, оформящ мрежата.

Този процес се нарича Протокол за динамично конфигуриране на хостове (DHCP или Dynamic host configuration protocol). При тази процедура твоят интернет доставчик динамично дава нови IP адреси на всяка мрежа. Затова адресът на домашната ти мрежа може и да се промени при ресетване на модема, но ще си остане уникален. Иначе казано, други мрежи на доставчика ти няма да имат същия IP адрес.

Възможни конфликти

Имай предвид нещо важно. Всеки DHCP сървър ползва определен набор от IP адреси и може да се появят конфликти, ако бройката се изчерпа. Множество интернет доставчици днес дават временни адреси, за да намалят тези конфликти. Вероятно и при теб ще се случи, ако проверяваш през няколко часа. Този процес е наличен и при множество модеми и рутери, които динамично дават и „заемат“ различни идентификатори на всяко устройство в мрежата. Процесът изпълнява същите цели като даването на временни IP адреси от интернет доставчиците, но в далеч по-малки мащаби.

Ето накратко как един DHCP server дава адреси. Дадено устройство „казва“ със съобщение на провайдъра или рутера, че иска адрес. DHCP сървърът отбелязва това, „чува“ съобщението и изпраща предложение за уникален IP адрес. Устройството селектира DHCP провайдъра и приема връзката.

Процесът отнема обичайно само няколко секунди, но ако се проточи, може да има мрежови проблеми. Има и крайни случаи, когато правителства ограничават употребата на интернет от доставчиците и DHCP сървърите. Това се вижда примерно при политически бунтове.

ЗА ФИНАЛ

Без IP адрес и останалите съответстващи му елементи всяка локална и интернет мрежа би била претрупана и хаотична. Разбирането на тези уникални идентификатори помага за по-доброто и по-сигурно изживяване онлайн.

NetSurf предлага както статични, така и динамични IP адреси, с които супер изживяването и сигурността ти в мрежата са гарантирани. Изборът е от теб, стабилният ти и светкавично бърз GPON оптичен интернет са от нас.