Как да направиш тих хоум офис със звукоизолация

Работата от вкъщи с интернет може да е много приятна, но само при едно условие: ако имаш тих хоум офис. При всички предимства на този тип работа от дома, най-големият недостатък е честото излагане на шум и разсейвания. Дали отсреща строят поредния нов блок, дали на улицата струпалите се коли бибиткат една през друга, дали съседските деца търчат и крещят като отвързани, дали хора или любимци от твоето домакинство те ръчкат постоянно за нещо – човек все има някакви граници на търпението.

Затова послушай нашите съвети как с няколко трика за звукоизолация да сътвориш неземно тих хоум офис. Вече сме ги изпитали на свое ухо и можем да ти гарантираме, че са топ и че сме вдигнали продуктивността. Този блог е поредното доказателство.

ДОБАВИ КИЛИМИ ЗА ТИХ ХОУМ ОФИС

Имай предвид, че звуковите вълни се носят главно през въздуха, но също и през метал, дърво, ламинат и плочки. Затова задължителната тишина в твоя хоум офис минава през поставяне на килими. Колкото по-дебели и по-меки са те, толкова по-добре, а може и по-плюшени – също вършат отлична работа. Ще абсорбират тежкия шум от долните етажи и ще попречат да се получи резониращ ефект. Съвсем пък ще потънеш в оглушително тих хоум офис, ако сложиш звукопоглъщащи акустични панели на пода, а отгоре покриеш с килим.

ЗВУКОИЗОЛИРАЙ ТАВАНА

Ако не живееш в едноетажна къща, шансовете да ти късат нервите от горния етаж са огромни. За постоянно решение на този проблем можеш да си сложиш окачен таван. Пространството между него и стария пък запълни с изолационни материали с висока плътност. Това гарантирано ще ти върне бленуваната тишина и спокойствие.

ПОПИЙ ШУМА ОТ ПРОЗОРЕЦА ЗА ТИХ ХОУМ ОФИС

Да, това да имаш домашен офис с огромен прозорец е благодат откъм светлина, пространство и гледка. Само че, ако прозорецът гледа към шумна улица или наблизо има масивен строеж, благодатта бързо може да се превърне в проклятие. Тогава първият вариант е да смениш дограмата с такава с висок коефициент за шумоизолация. Нека е примерно дву-, три- или дори петкамерна, ако имаш пари. Звукоизолиращи завеси и вътрешни щори са допълнителен начин да имаш наистина тих хоум офис.

МИНИ НА СОЛИДНА ВРАТА

Талашитените врати са постоянно срещани в българските жилищни сгради, защото са евтини. Няма как обаче с тях да имаш тих хоум офис, тъй като шумът с лекота преминава през тях. Затова я смени със солидна врата – тя ще ти осигури по-добра звукопоглъщаща бариера срещу врявата от другата страна.

Уплътни я добре след това

За още по-пълен ефект, добави уплътнения за врата и за пода под нея. Така глъчката съвсем няма да може да пробие през свещената порта на твоя домашен офис. Ако сложиш и ключалка или райбер за защита и срещу вътрешните „заплахи“, ще си напълно готов да твориш на воля.

ПОГРИЖИ СЕ ЗА СТЕНИТЕ ЗА СЪВЪРШЕНО ТИХ ХОУМ ОФИС

Вече се погрижи за тавана, пода, прозореца и вратата, но ти остават стените. Добре изградената стена предлага средно ниво звукоизолация, но ако в нея има дупки – например канали, тръби и контакти, шумът може да пробие от другата страна към стаята ти. Ползването на силикон и уплътнители за контакти може да ти помогне за повече тишина в твоя хоум офис. Ако има и от най-обикновените класически за панелките дупки в стените, може да наблъскаш в тях фибростъкло. Най-точният ти ход обаче генерално е друг.

Инсталирай акустични панели

Един от най-добрите начини въобще за се справиш с прекалената какофония край теб са акустичните панели. Звукоизолиращите видове са хем естетическо, хем и функционално решение на проблема. Върху сегашните си стени нареди акустични панели и върху тях – гипсокартон. Можеш да си сигурен, че ще работиш вкъщи несравнимо спокойно.

Покривай с декорации и стените

Килимите не са само за пода. Можеш да ги закачаш и на стените, а така, освен нови естетически щрихи, ще осигуриш на помещението и допълнителна звукоизолация. Колкото по-дебели са килимите, толкова по-тихичко ще е при теб. Бебешките одеяла могат също да ти помогнат да намалиш глъчката заради материалите си на изработка. Само трябва да избереш такива, които отиват на интериора в стаята ти де…

МАХНИ СТАРИЯ ДЪРВЕН СТОЛ

Разкарай дървения стол и го замести с нещо меко и удобно, ако искаш истински тих хоум офис. Стига вече ти е скърцал в най-кофти моментите, когато тъкмо ти е дошла музата. Офис стол с колелца или пухкав фотьойол или диванче – това ти е играта, що се отнася до тихото седене. За разкош може да си вземеш и няколко малки възглавнички за още повече удобство и тишина. Да не говорим и колко по-уютен ще е твоят хоум офис интериор.

ВЗЕМИ МАШИНА ЗА БЯЛ ШУМ ЗА ТИХ ХОУМ ОФИС

Ако си изпълнил предишните ни предложения, но все още се разсейваш от глъчка, инвестирай в машина за бял шум. Тя, за разлика от хаотичния и изменчив грохот от колите и самолетите, излъчва постоянен лек поток на успокоителни звуци. Говорим например за падащ дъжд или саундтрака на тропическа джунгла. Това ще ти помогне да разкараш от главата си нежеланите звуци в домашния си кабинет.

ЗА ФИНАЛ

След всички тези доказано работещи съвети за тих хоум офис ще ти дадем и един последен. С него можем директно да ти помогнем, затова и го оставихме за десерт. Вземи светкавичен и непрекъсваем GPON оптичен интернет с 5 GHz Wi-Fi рутер от NetSurf. Така ще имаш силна безжична връзка за работата от вкъщи и същевременно достатъчна и за останалите от домакинството, за да не ти се пречкат.

Изолирай шума максимално и ще видиш как ще зачеркваш офис задачите от дневния си списък значително по-бързо. При това с драстично повишено качество, за да обираш бонусите накрая.